Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 1/94, 8/95 i 19/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija-Federalnog ministarstva financija, donosi


U R E D B U

O NAČINU PREDAJE I OBRADE
RAČUNOVODSTVENIH ISKAZA O USPJEŠNOSTI
POSLOVANJA PRAVNIH LICA U FEDERACIJI
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2003. GODINU


Član 1.


Ovom uredbom propisuje se način predaje i obrade računovodstvenih iskaza o godišnjoj i polugodišnjoj uspješnosti poslovanja pravnih lica u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2003. godinu, kao i način dobivanja podataka iz određenih računovodstvenih iskaza koji se podnose u skladu sa sa čl. 15 i 16. Zakona o računovodstvu (''Službene novine Federacije BiH'', br. 2/95 i 12/98 – u daljem tekstu: Zakon).


Član 2.


Računovodstveni iskazi o uspješnosti poslovanja pravnih lica utvrđeni Zakonom predaju se Agenciji za finansijske, informatičke i posredničke usluge d.d. Mostar i Agenciji za pružanje finansijskih informatičkih i posredničkih usluga d.d. Sarajevo (u daljem tekstu: Agencije), u cilju njihove obrade i analize.


Član 3.


Računovodstvene iskaze ne predaju novoosnovana pravna lica koja u 2003. godini nisu imala poslovnih promjena na računu.


Član 4.


Pravna lica iz člana 2. ovog zakona dužne su da, prilikom predaje računovodstvenih iskaza, na zahtjev lica ovlaštenog za njihov prijem, izvrše ispravku uočenih grešaka.


Član 5.


Agencije su dužne da najkasnije u roku od tri mjeseca od isteka Zakonom utvrđenog roka za predaju računovodstvenih iskaza, izvrše obradu podataka iz računovodstvenih iskaza i da u skladu sa članom 33. Zakona, vrše objavljivanje podataka i ustupanje korisnicima na njihov zahtjev i uz naknadu.


Član 6.


Agencije su dužne da zbirnu obradu podataka ustupe nadležnim organima i drugim korisnicima na njihov zahtjev i uz naknadu.


Član 7.


Visinu naknade iz čl. 5. i 6. ove uredbe utvrđuje organ upravljanja Agencije, uz prethodno dobivenu saglasnost Federalnog ministarstva finansija-Federalnog ministarstva financija.


Član 8.


Agencije su dužne da Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine stave na raspolaganje ovjerenu kopiju računovodstvenih iskaza i to: Bilans stanja i Bilans uspjeha, a po potrebi i druge ili sve računovodstvene iskaze, prema zahtjevu Porezne uprave i da dostave i druge podatke u vezi sa predajom i obradom računovodstvenih iskaza u skladu sa zahtjevom Porezne uprave.


Član 9.


Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 709/03
19. decembra 2003. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s. r.