Na temelju članka 59. st. 1. i 3. Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga-prečišćeni tekst (''Službene novine Federacije BiH'', br. 49/02 i 37/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U


O PRIVREMENOM UKIDANJU STOPE POREZA
NA PROMET NA PROIZVODE KOJI ĆE SE STAVLJATI U
PROMET U CILJU RADNOG PREUSMJERAVANJA
DEMOBILIZIRANIH VOJAKA

I


Ukidaju se privremeno stope poreza na promet proizvoda na opremu i sve vrste stoke čiju nabavu vrši PIU-Radno preusmjeravanje demobiliziranih vojaka radi doniranja demobiliziranim vojacima u cilju radnog preusmjeravanja.


II


PIU-Radno preusmjeravanje demobiliziranih vojaka dužan je pri nabavi ovih proizvoda ispoštovati sve propisane uvjete iz članka 8. Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga (narudžbenica, izjava, faktura i bezgotovinsko plaćanje), s tim da se pri davanju izjave pozove na odredbe ove odluke kao osnov za porezno oslobađanje.


III


PIU-Radno preusmjeravanje demobiliziranih vojaka dužan je voditi evidenciju o vrstama, količinama i cijenama nabavljenih proizvoda iz točke 1. ove odluke, te nakon isteka važenja ove odluke ista dostaviti Federalnom ministarstvu financija/Federalno ministarstvu finansija.


IV

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH'', a primjenjivat će se najduže šest mjeseci od dana njenog stupanja na snagu.


V broj 719/03
19. prosinca 2003. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.