Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95 i 58/02), a vezano za član 2., stav 1., tačka 5. Uredbe o postupku nabavke robe, vršenju usluga i ustupanju radova (''Službene novine Federacije BiH'', br. 40/03 i 58/03), na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


O D L U K U

O UTVRĐIVANJU POSEBNOG INTERESA,
OKOLNOSTI I NAMJENE ZA NABAVKU DODATNIH
KOLIČINA UGLJA NAMIJENJENOG ZA
PROIZVODNJU DODATNIH KOLIČINA ELEKTRIČNE
ENERGIJE U TERMOELEKTRANA U FEDERACIJI
BOSNE I HERCEGOVINE

I


Utvrđuje se postojanje posebnog interesa, okolnosti i namjene u pogledu ugovaranja nabavki novih/dodatnih količina uglja prema dinamici, naznačenoj strukturi i količinama:

a) 50.000 tona lignita...za mjesec januar 2004. godine
b) 75.000 tona lignita i 25.000 tona mrkog uglja...za mjesec februar 2004. godine
namijenjenog za proizvodnju dodatnih količina električne energije u proizvodnim objektima JP ''Elektroprivreda BiH'', Sarajevo – TE ''Tuzla'' u Tuzli, a za potrebe dodatnih isporuka JP ''Elektroprivreda HZ HB'', Mostar.


II


JP ''Elektroprivreda BiH'' je obavezna osigurati nabavke dodatnih količina uglja iz prethodne tačke prvenstveno iz rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine, u skladu sa Odlukom o davanju saglasnosti na cijene uglja za termoelektrane (''Službene novine Federacije BiH'', broj 24/01) ili direktnom pogodbom iz drugih izvora ukoliko rudnici iz Federacije ne mogu u potpunosti osigurati isporuke navedenih količina uglja iz tačke I ove odluke.
Nabavke dodatnih količina iz tačke I ove odluke ne smiju uticati na realizaciju isporuka količina uglja utvrđenih potpisanim ugovorima između rudnika uglja i JP ''Elektroprivreda BiH'' za 2004. godinu.
Za realizaciju nabavki iz tačke I ove odluke, neće se primjenjivati Uredba o postupku nabavke robe, vršenja usluga i ustupanju radova (''Službene novine Federacije BiH'', br. 40/03 i 58/03).


III

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 45/04
29. januara/siječnja 2004. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.