Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 1/94, 8/95, 58/02 i 19/03), u svezi sa člankom 7. Zakona o kontroli cijena (''Službene novine Federacije BiH'', broj 2/95), na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi

O D L U K U

O NAČINU FORMIRANJA CIJENE ELEKTRIČNE
ENERGIJE ZA MEĐUKOMPANIJSKU ISPORUKU I
UTVRĐIVANJU FIKSNE CIJENE ELEKTRIČNE
ENERGIJE ZA MEĐUKOMPANIJSKU ISPORUKU U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE
ZA 2005. GODINU

I

Ovom odlukom utvrđuje se način formiranja cijene električne energije za međukompanijsku isporuku između elektroprivrednih društava iz Federacije Bosne i Hercegovine u slučaju kada jednom od elektroprivrednih društava nedostaju količine električne energije namijenjene za snabdijevanje tarifnih kupaca, a drugo elektroprivredno društvo posjeduje kapacitet i može proizvesti dio ili svu električnu energiju koja nedostaje.

II

Elektroprivredna društva iz točke I ove odluke međusobne odnose, način i uvjete isporuke međukompanijske isporuke električne energije uređuju ugovorom.
Količina i vremenski raspored međukompanijske isporuke električne energije određuju se na temelju elektroenergetske bilance Federacije Bosne i Hercegovine i elektroenergetskih bilanci elektroprivrednih društava.
Elektroprivredno društvo koje može proizvesti dodatnu električnu energiju dužno je ponuditi energiju po cijeni utvrđenoj sukladno točki III ove odluke, a drugo elektroprivredno društvo može prihvatiti ili odbiti tu energiju u cjelosti ili prihvatiti dio ponuđene energije, pri čemu taj proces mora biti završen najkasnije do 20 prosinca tekuće godine za narednu godinu.

III

Cijena električne energije međukompanijske isporuke, utvrđuje se za narednu godinu po osnovu izračuna troškova za njenu proizvodnju.
Međukompanijska isporuka obavlja se u bandu (sa konstantnim opterećenjem), a cijena međukompanijske isporuke utvrđuje se na slijedeći način:

- Ako je cijena na tržištu električne energije jednaka ili veća od marginalnih troškova proizvodnih jedinica potrebnih za proizvodnju te energije, onda je cijena međukompanijske isporuke jednaka aritmetičkoj sredini između marginalnih troškova angažovanih proizvodnih jedinica potrebnih za proizvodnju te energije i cijene na tržištu.
- Ako je cijena na tržištu manja od marginalnih troškova proizvodnje, onda je cijena međukompanijske isporuke jednaka marginalnim troškovima proizvodnje.

Pod marginalnim troškovima iz prethodnog stavka podrazumijevaju se troškovi termo proizvodnih jedinica za proizvodnju električne energije za međukompanijsku isporuku koji obuhvataju slijedeće: troškovi goriva (ugljen, transport ugljena od rudnika do depoa termoelektrane, analiza ugljena, kalo i rastur) i promjenjivi troškovi pogona i održavanja (gorivo za potpalu i podršku vatre, troškovi kemikalija, industrijske vode, troškovi investicijskog i tekućeg održavanja, troškovi ostalih goriva i materijala, i dadžbina).
Tržišna cijena predstavlja tromjesečni prosjek dnevnih projekcija cijene i konstantnog opterećenja (base load) za narednu godinu, u periodu od 1. lipnja do 31 kolovoza tekuće godine, na Berzi električne energije u Leipzig-u (EEX – European Electricity Exchange).

IV

Cijenu električne energije međukompanijske isporuke, utvrđuje elektroprivredno društvo koje isporučuje električnu energiju , a suglasnost daje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

V

Izuzetno od odredbi iz prethodnih točaka ove odluke, cijena električne energije međukompanijske isporuke za 2005. godinu utvrđuje se na osnovu priznatih marginalnih troškova, i iznosi 64,54239 KM/MWh.
Pod marginalnim troškovima iz prethodnog stava, ovog člana podrazumijevaju se troškovi iz tačke III stav 3. ove odluke.
Uslovi, količine i dinamika međukompanijske isporuke električne energije za 2005. godinu uredit će se posebnim ugovorom, a na temelju Energetske bilance Federacije Bosne i Hercegovine i Energetskih bilanci elektroprivrednih društava za 2005. godinu.

VI

Za realizaciju ove odluke zadužuje se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

VII

Ova odluka stupit će na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.

V broj 574/04
16. prosinca 2004. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.