Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 1/94, 8/94 i 19/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija-Federalnog ministarstva financija donosi

O D L U K U

O ČUVANJU I KORIŠTENJU DOKUMENTACIJE
UNUTRAŠNJEG PLATNOG PROMETA, NASTALE
PRIJE NJEGOVOG PRIJENOSA U NADLEŽNOST
KOMERCIJALNIH BANAKA

I

Ovom odlukom propisuje se način i mjesto čuvanja dokumentacije nastale u vrijeme obavljanja platnog prometa u Zavodu za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Zavod za platni promet), prije njegove transformacije i likvidacije, te način korištenja te dokumentacije.

II

Čuvanje i korištenje dokumentacije nastale u vrijeme obavljanja unutrašnjeg platnog prometa u Zavodu za platni promet, daje se u nadležnost Agenciji, za finansijske, informatičke i posredničke usluge d.d. Sarajevo i Agenciji za pružanje finansijskih, informatičkih i posredničkih usluga d.d. Mostar (u daljem tekstu: Agencije AFIP i FIP).

III

Agencije će dokumentaciju koristiti za pružanje usluga korisnicima i to pravnim i fizičkim licima vlasnicima računa za obavljanje djelatnosti i drugih računa otvorenih kod Zavoda za platni promet, i to:

1. Računi na kojima je evidentno stanje sredstava po osnovu uplaćenih depozita pravnih i fizičkih lica registrovanih za obavljanje djelatnosti;
2. Ostali računi po kojima se pružaju informacije o vremenu, mjestu i svrhi, odnosno namjeni izvršenih uplata i isplata.

IV

Agencije su dužne da na zahtjev vlasnika računa i uz prezentiranje propisane dokumentacije, izvrše isplatu depozita sa računa iz tačke III. stav 1. podtačke 1. ove odluke.

V

Agencije su dužne da na zahtjev pravnog i fizičkog lica izdaju potvrdu o izvršenoj uplati ili isplati sa računa iz tačke III. stav 1. podtačka 2. ove odluke.

VI

Za usluge iz tačke III ove odluke, Agencije naplaćuju naknadu u skladu sa cjenovnikom koji utvrđuje organ upravljanja Agencija, uz prethodnu saglasnost Federalnog ministarstva finansija-Federalnog ministarstva financija.

VII

Naknada za čuvanje i korištenje dokumentacije u propisane svrhe u periodu od prijenosa dokumentacije iz nadležnosti Zavoda za platni promet u nadležnost Agencija isplatit će se iz sredstava Zavoda za platni promet, u skladu sa Odlukom Upravnog odbora Zavoda za platni promet, broj 02-225 od 18.05.2001. godine

VIII

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.

V broj 566/04
16. decembra 2004. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.