Temeljem članka 59. st. 1. i 3. Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga – prečišćen tekst (''Službene novine Federacije BiH'', br. 49/02, 37/03 i 14/04), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi

 

O D L U K U 

O PRIVREMENOM UKIDANJU STOPA POREZA NA PROMET PROIZVODA I STOPE POREZA NA PROMET USLUGA ZA POGREBNU OPREMU I USLUGE UKOPA U ''MEMORIJALNOM CENTRU I GROBLJU SREBRENICA – POTOČARI'' 

 

I

 

Ukidaju se privremeno stope poreza na promet proizvoda u prometu smrtovnica i pogrebne opreme koja se koristi piri ukopima u ''Memorijalnom centru i Groblju Srebrenica – Potočari''.

 

II

 

Ukidaju se privremeno stope poreza na promet usluga na usluge ukopa u ''Memorijalnom centru i Groblja Srebrenica – Potočari, usluge oglašavanja ukopa u ''Memorijalnom centru i Groblju Srebrenica – Potočari'' u sredstvima javnog informiranja, te usluge održavanja ''Memorijalnog centra i Groblja Srebrenica – Potočari.''

 

III

 

U prometu smrtovnica i potrebne opreme koja se koristi pri ukopima u ''Memorijalnom centru i Groblju Srebrenica – Potočari'' moraju biti ispoštovani svi propisani uvjeti iz članka 8. Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga (narudžbenica, izjava, faktura i bezgotovinsko plaćanje), s tim da se pri davanju izjave kupac mora pozvati na odredbe ove odluke kao temelj za porezno oslobađanje.

 

IV

 

Pravne osobe koje su ovlaštene za vršenje usluga ukopa u ''Memorijalnom centru i Groblju Srebrenica – Potočari'', usluge održavanja ''Memorijalnog centra i Groblja Srebrenica – Potočari'' i pravne osobe koje vrše usluge oglašavanja ukopa u ''Memorijalnom centru i Groblju Srebrenica – Potočari'' družni su u ispostavljenoj fakturi o izvršenim uslugama unijeti klauzulu da su usluge izvršene bez obračunavanja poreza na promet usluga, pozivajući se na odredbe ove odluke kao temelj za porezno oslobađanje.

 

V

 

Sve pravne osobe koje su angažirane u prodaji smrtovnica i pogrebne opreme, vršenju usluga ukopa, usluga oglašavanja ukopa u sredstvima javnog informiranja i usluga održavanja u ''Memorijalnom centru i Groblju Srebrenica – Potočari'' dužne su na temelju ispostavljenih faktura za prodate proizvode i izvršene usluge sačiniti evidenciju o ukupnim količinama prodatih proizvoda i ukupno fakturiranim uslugama bez poreza na promet (po vrstama, količinama i cijenama), te u roku od 15 dana nakon isteka važenja ove odluke iste dostaviti Federalnom ministarstvu financija/Federalnom ministarstvu finansija – Poreznoj upravi.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH'', a primjenjivt će se najduže šest mjeseci od dana njenog stupanja na snagu.

 

V broj 302/04
24. lipnja 2004. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.