Temeljem članka 82. stavak 4. Zakona o zdravstvenom osiguranju (''Službene novine Federacije BiH'', br. 30/97 i 7/02) Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra zdravstva, donosi


O D L U K U
O IZDVAJANJU SREDSTAVA U FOND SOLIDARNOSTI
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


I


S ciljem osiguranja sredstava federalne solidarnosti, za financiranje prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) i za pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti na teritoriju Federacije, u fond solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, u 2004. godini, izdvajat će se 8% od ukupnih prihoda ostvarenih po osnovu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.


II


Doprinosi se za obavezno zdravstveno osiguranje uplaćuju na račune zavoda zdravstvenog osigurana kantona ili na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za uplatu izdvojenih sredstava fonda solidarnosti određenih Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu uplate javnih prihoda proračuna i vanproračunskih fondova na teritoriju Federacije Bone i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 17/02), po važećim stopama, te se usmjeravaju u slijedećem omjeru i to:

- 92% na propisane račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona,
- 8% na propisani račun izdvojenih sredstava fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.


III


Ova odluka je privremena i primjenjivat će se do revidiranja prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju, kao i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti koji se pružaju osiguranim osobama na teritoriju Federacije, a na teret sredstava fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine.


IV


Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 2/2004
12. siječnja 2004. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.