ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOME SUDAČKOME I TUŽITELJSKOME VIJEĆU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

Preambula

Zakon o Visokome sudačkome i tužiteljskome Vijeću Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH“, broj 22/02)(u daljnjem tekstu: Zakon) mijenja se i dopunjuje kako slijedi:

Članak 1.

U članku 5., stavak 1., alineja 2., riječi: “federalni tužitelj i njegovi zamjenici“ zamjenjuju se riječima: “kolegij tužitelja Federalnoga tužiteljstva“.
U članku 5., stavak 1., alineja 4., riječi: “ili zamjenik tužitelja“ i riječi: “ili općinskoga tužiteljstva“ brišu se. Riječi: “Udruga tužitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine“ zamjenjuju se riječima: “kolegij tužitelja kantonalnoga tužiteljstva“.

Članak 2.

U članku 18., točka 1., riječi: “pričuvnih sudaca, tužitelja i zamjenika tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “pričuvnih sudaca i tužitelja“.
U članku 18., točka 2., nakon riječi: “predsjednike sudova“ dodaju se riječi: “glavne tužitelje i zamjenike glavnih tužitelja“.
U članku 18., točka 11., riječi: “sudaca porotnika, tužitelja i zamjenika tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “sudaca porotnika i tužitelja“.
U članku 18., točka 13. zamjenjuje se novom točkom koja glasi:
“utvrđuje broj sudaca i tužitelja određenoga suda ili tužiteljstva nakon dobijenoga mišljenja ili na inicijativu predsjednika toga suda ili glavnoga tužitelja i nakon konzultacija sa organom nadležnim za pitanja proračuna“;
U članku 18., točka 14., riječi: “sudaca, tužitelja i zamjenika tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “sudaca i tužitelja“.

Članak 3.

U članku 19., alineja 5., riječi: “i općinska“ brišu se.

Članak 4.

U članku 20., riječi: “zamjenici tužitelja“ brišu se.

Članak 5.

U članku 23., riječi: “Suci, tužitelji i zamjenici tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “Suci i tužitelji“.

Članak 6.

Podnaslov koji prethodi članku 29. zamjenjuje se podnaslovom “Glavni tužitelji, zamjenici glavnih tužitelja i tužitelji“.

Članak 7.

Stavak 1. članka 29. zamjenjuje se slijedećim stavkom koji glasi:
“Glavni tužitelj i zamjenici glavnog tužitelja Federalnoga tužiteljstva potrebno je da imaju najmanje deset (10) godina iskustva u radu kao suci, tužitelji, zamjenici tužitelja, odvjetnici ili da imaju iskustvo na sličnim pravnim poslovima nakon položenoga pravosudnoga ispita, te da posjeduju dokazane rukovodne i organizacijske sposobnosti od značaja za funkcio- niranje ovoga tužiteljstva. Glavni tužitelj i zamjenici glavnog tužitelja imaju mandat od šest (6) godina i nakon isteka mandata mogu biti ponovno imenovani; međutim, mandat može prestati usljed ostavke, navršenja starosne dobi propisane za odlazak u mirovinu po sili zakona ili smjenjivanja s funkcije iz razloga utvrđenih zakonom“.
U članku 29., stavak 2., u prvoj rečenici riječi: “Zamjenici tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “Tužitelji Federalnoga tužiteljstva“. Riječ, odnosno broj “osam (8)“ zamjenjuje se riječju, odnosno brojem “pet (5)“.
U članku 29., stavak 2., u drugoj rečenici briše se riječ “zamjenika“.

Članak 8.

U članku 30., stavak 1., u prvoj rečenici riječi: “Kantonalni tužitelji“ zamjenjuju se riječima: “Kantonalni glavni tužitelji i zamjenici glavnih tužitelja“.
U članku 30., stavak 1., u drugoj rečenici riječ “Tužitelj“ zamjenjuje se riječima: “Glavni tužitelj i zamjenici glavnoga tužitelja“.
U članku 30., stavak 2., u prvoj rečenici riječi: “Zamjenici tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “Kantonalni tužitelji“. Riječ, odnosno broj “pet (5)“ zamjenjuje se riječju, odnosno brojem “tri (3)“.
U članku 30., stavak 2., u drugoj rečenici riječ “zamjenika“ zamjenjuje se riječju “kantonalnoga“.

Članak 9.

Članak 31. Zakona se briše.

Članak 10.

U članku 35., riječi: “predsjednika sudova, te tužitelja i zamjenika tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “predsjednika sudova i tužitelja, uključujući glavne tužitelje i zamjenike glavnih tužitelja“.

Članak 11.

U članku 45., stavak 1., riječi: “suca, tužitelja, zamjenika tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “suca i tužitelja“. Riječi “/zamjenika tužitelja“ se brišu.

Članak 12.

U članku 51., riječi: “ili zamjenika tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “glavnoga tužitelja ili zamjenika glavnoga tužitelja“.

Članak 13.

U članku 67., stavak 1., 2. i 3. riječi: “Sudac, odnosno tužitelj ili zamjenik tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “Sudac ili tužitelj“.

Članak 14.

U članku 68., st. 1., 2. (prva rečenica), 3. i 4. riječi: “Sudac, odnosno tužitelj ili zamjenik tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “Sudac ili tužitelj“.
U članku 68., stavak 2., druga rečenica, riječi: “sudac, odnosno tužitelj ili zamjenik tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “sudac ili tužitelj“.

Članak 15.

U članku 69., riječi: “suca, odnosno tužitelja ili zamjenika tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “suca ili tužitelja“.

Članak 16.

U članku 70., stavak 1. zamjenjuje se novim stavkom koji glasi:
“Ako predsjednik suda ili glavni tužitelj smatra da su aktivnosti suca ili tužitelja nespojive sa sudačkom ili tužiteljskom funkcijom, sudac odnosno tužitelj se izvješćuje o tome, a predsjednik suda ili glavni tužitelj prosljeđuje predmet Vijeću, koje donosi konačnu odluku. Postupak se uređuje Poslovnikom o radu Vijeća.“
U stavku 2., riječi: “suci, odnosno tužitelji ili zamjenici tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “suci i tužitelji“.

 

Članak 17.

Naslov članka 71. mijenja se i glasi “Imunitet sudaca i tužitelja“.
U članku 71., stavak 1., riječi: “sudac, odnosno tužitelj ili zamjenik tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “sudac ili tužitelj“.
U članku 71., st. 2. i 3., riječi: “suca, tužitelja ili zamjenika tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “sudac ili tužitelj“.

Članak 18.

U članku 72., stavak 1., točka 1., riječ “zamjenik“ se briše.
U stavku 1., točka 2. se briše. Toč. 3., 4. i 5. postaju toč. 2., 3. i 4.
U stavku 2., riječi: “sudac, odnosno tužitelj ili zamjenik tužitelja“ zamjenjuju se riječima: “sudac odnosno tužitelj“.
U stavku 3., iza riječi: “predsjednika suda“ dodaju se riječi: “glavnoga tužitelja i zamjenika glavnoga tužitelja“.

Članak 19.

U članku 73., stavak 1., riječi: “Predsjednik suda ili tužitelj“ zamjenjuju se riječima: “Predsjednik suda, glavni tužitelj ili zamjenik glavnoga tužitelja“. Iza riječi: “novi predsjednik“ riječ “ili“ se briše i dodaju se riječi: “glavni tužitelj ili zamjenik glavnoga tužitelja“.
U članku 73., stavak 2. se zamjenjuje novim stavkom koji glasi:
“U slučaju prestanka mandata predsjednika suda, glavnoga tužitelja ili zamjenika glavnoga tužitelja, on i pored toga nastavlja vršiti sudačku, odnosno tužiteljsku funkciju u istome sudu ili tužiteljstvu, sukladno članku 72.“

Članak 20.

U članku 74., stavak 2., riječi: “i zamjenike tužitelja“ se brišu, a broj “67“ se zamjenjuje brojem “65“.

Članak 21.

U članku 75. stavak 1., točka (1) se zamjenjuje novom točkom (1) koja glasi:
“dobijanjem mišljenja predsjednika sudova ili glavnih tužitelja ili vršenjem konzultacija sa organima nadležnim za pitanja proračuna prigodom utvrđivanja broja sudaca i tužitelja,“

 

Članak 22.

U članku 79., stavak 1., riječi: “mjesta predsjednika sudova, kao i za mjesta tužitelja i zamjenika tužitelja“ se zamjenjuju riječima: “mjesta predsjednika sudova i tužitelja, uključujući glavnoga tužitelja i zamjenike glavnoga tužitelja“.
U članku 79., iza drugoga stavka dodaje se novi stavak koji glasi:
“Izuzetno od uvjeta utvrđenih u članku 22., točka (c) ovog zakona, za osobu koja je obnašala sudačku ili tužiteljsku funkciju u Bosni i Hercegovini na dan stupanja na snagu ovoga zakona se smatra da u prijelaznom periodu ispunjava osnovne uvjete za obnašanje sudačke funkcije ako ima položen pravosudni ispit u bilo kojoj zemlji koja je bila u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije“.

Članak 23.

Dodaje se novi članak 81. (a) koji glasi:

Članak 81.(a)

Sudac ili tužitelj koji obnaša tu funkciju na dan stupanja na snagu ovoga zakona i koji je izabran i imenovan od strane Vijeća kao sudac ili tužiltelj u reorganiziranim sudovima ili novo- uspostavljenim tužiteljstvima nema pravo na nadoknadu za prelazak na dužnost u drugome gradu.“

Članak 24.

U članku 84., riječi: “zamjenik tužitelja“ se zamjenjuju riječima: “glavni tužitelj i zamjenik glavnoga tužitelja“.

Članak 25.

Objavljivanje i stupanje na snagu Zakona o izmjenama i dopunama
Ovaj zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokome sudačkome i tužiteljskome vijeću Federacije Bosne i Hercego- vine bit će objavljen u “Službenim novinama Federacije BiH“ i stupa na snagu osmi dan nakon objave.

PREDSJEDATELJ                                                                 PREDSJEDATELJ
DOMA NARODA                                                                    ZASTUPNIČKOG DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH                                    PARLAMENTA FEDERACIJE BiH

Slavko Matić                                                                            Muhamed Ibrahimović