Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 1/94, 8/95 i 58/02), a u vezi sa Odlukom o odobravanju sporazuma o garanciji između Federacije Bosne i Hercegovine i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (''Službene novine Federacije BiH'', broj 38/99), te preuzetih obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


O D L U K U

O DEKAPITALIZACIJI BOR BANKE DD SARAJEVO
PUTEM KUPOVINE PRIORITETNIH DIONICA


I


Ovom odlukom pokreće se procedura za dekapitalizaciju BOR banke dd Sarajevo.


II


Dekapitalizacija Bor banke dd Sarajevo izvršit će se u iznosu od 7,5 milina KM (sedammilionaipetstotinahiljada-konvertibilnih maraka) i to putem kupovine prioritetnih dionica.


III


Kao izvor sredstava za dekapitalizaciju iz tačke II ove odluke koristit će se sredstva depozita (izuzev budžetskih sredstava) koja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ima kod banaka u Federaciji. Ova sredstva iskoristit će se kao prijelazno rješenje do dobivanja sredstava od Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj.


IV


Obavezuje se Federalno ministarstvo finansija da poduzme neophodne aktivnosti kako bi se sredstva koja pripadaju Federaciji Bosne i Hercegovine, a kojima trenutno upravlja Vijeće ministara Bosne i Hercegovine suspidijarnim ugovorima prenijela na Federaciju Bosne i Hercegovine.


V


Ova odluka će biti prihvaćena od strane Skupštine banke do 12. maja.


VI


Zadužuje se Federalno ministarstvo finansija da sačini Ugovor o kupovini prioritetnih dionica kojima će u potpunosti biti ostvareni interesi po osnovu istih (visini dividende i dr.).


VII


Ova odluka stupa na snagu odmah, a objavit će se u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 148/03
8. maja 2003. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s. r.