Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95 i 58/02), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


O D L U K U

O UTVRĐIVANJU MODELA ZA REPROGRAMIRANJE TRAŽBINA
ELEKTROPRIVREDNIH PODUZEĆA IZ FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE OD ODREĐENIH
KATEGORIJA KORISNIKA ISPORUČENE
ELEKTRIČNE I TOPLINSKE ENERGIJE


I


Ovom odlukom utvrđuje se model za reprogramiranje tražbina elektroprivrednih poduzeća iz Federacije Bosne i Hercegovine od određenih kategorija korisnika isporučene električne i toplinske energije.


II


Sukladno ovoj odluci, u reprogramiranju neizmirenih obveza sudjeluju:

a) u svojstvu povjerioca:
- JP ''Elektroprivreda Bosne i Hercegovine'' Sarajevo i ''Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne'', d.o.o. Mostar, kao isporučitelji električne i toplinske energije, tehnološke pare i dekarbonizirane vode (u daljnjem tekstu: elektroprivredna poduzeća),
b) u svojstvu dužnika:
- kupci električne energije, pravne i fizičke osobe, čija su trošila priključena na elektroenergetski sustav sukladno općim uvjetima za isporuku električne energije, a kojim se električna energija isporučuje na temelju ugovora o isporuci ili ugovoru o pristupanju,
- kupci toplinske energije, pravne i fizičke osobe koje koriste isporučenu toplinsku energiju za ugrijavanje objekata i stanova,
- kupci tehnološke pare i dekarbonizirane vode, pravne i fizičke osobe, koje koriste isporučenu tehnološku paru i dekarboniziranu vodu u industrijskoj proizvodnji.


III


Glede ove odluke, pod kupcima/dužnicima se obuhvataju:
- gospodarska društva(industrija, namjenska proizvodnja uslužne i dr. gospodarske djelatnosti),
- komunalna poduzeća (vodovod, toplane i sl.)
- proračunski korisnici (Federalno ministarstvo obrane/Vojska Federacije BiH i sl.).


IV


Glede opsega, načina i dinamike reprogramiranja dospjelog duga po osnovi isporučene električne i toplinske energije, tehnološke pare i dekarbonizirane vode, kupci/dužnici iz točke III ove odluke, kategoriziraju se kako slijedi:

Kategoriranje
kupaca/dužnika
prema visini iznosa
koji se potražuju Iznos duga do
vrijednosti (KM) Broj mjesečnih rata za
reprogramiranje obveza
1. 2. 3.
I kategorija do 100.000 do 12
II kategorija od 100.000
do 1.000.000 do 24
II kategorija preko 1.000.000 do 36

Kategorije, način i dinamika reprogramiranja duga iz prethodnog stavka primjenjiva je i na ostale kupce/dužnike iz točke II, a koji nisu obuhvaćeni i posebice naznačeni u točki III ove odluke.


V


Subjekti iz točke II ove odluke će. sukladno važećim propisima i ovoj odluci, pristupiti reguliranju međusobnih odnosa po osnovi neizmirenog duga za isporučenu električnu energiju, toplinsku energiju, tehnološku paru i dekarboniziranu vodu i o tome sklopiti poseban ugovor.


VI


Ugovor o načinu izmirenja duga za isporučenu električnu energiju, toplinsku energiju i tehnološku paru obavezno sadrži sljedeće elemente:
- pravni temelj i ukupan iznos duga koji se plaća u ratama, uz naznačenje dospjelosti i neprijepornosti duga, a zaključno sa stanjem duga na dan zaključivanja ugovora,
- iznos rate i nadnevak dospijeća, sa obračunom kamata uz pojedine rate,
- obvezu kontinuiranih plaćanja tekućih obveza i
- naznačenje prava elektroprivrednih poduzeća da ograniče ili obustave isporuku električne energije, toplinske energije, tehnološke pare i dekarbonizirane vode u slučaju raskida ovog ugovora zbog neispunjenja obveza preuzetih od strane kupca/dužnika.

Ugovorom iz stavka 1, ove točke, povjerilac može zahtijevati od kupca/dužnika I, II i III kategorije da osigura plaćanje duga jednim od elemenata osiguranja plaćanja (npr. bankovna ili druga zakonom predviđena garancija, odgovarajući broj avaliranih mjenica, založno pravo na nepokretnim stvarima i dr.).


VII


Pod dospjelim dugom, glede ove odluke. podrazumijeva se:

- dug čiju su isplatu elektroprivredna poduzeća ovlaštena zahtijevati, a koji još nije utužen pred mjerodavnim sudom i
- dug koji je utužen pred mjerodavnim sudom a po kojem sudski postupak još nije pravomoćno okončan.


VIII


Od reprogramiranja obveza sklapanjem ugovora o načinu izmirenja duga za isporučenu električnu energiju, toplinsku energiju, tehnološku paru i dekarboniziranu vodu prema modelu utvrđenom ovom odlukom, izuzimaju se neizmirene obveze kupaca/dužnika:

- o čijem osnovu i visini je odlučeno pravomoćnom sudskom odlukom, a koje nisu izmirene u ostavljenom roku,
- za čije je izmirenje rješenjem mjerodavnog suda određeno prinudno izvršenje.


IX


Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o utvrđivanju modela za reprogramiranje tražbina elektroprivrednih poduzeća iz Federacije Bosne i Hercegovine od određenih korisnika isporučene električne energije i toplinske energije sa stanjem na dan 31. 12. 2001, godine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 35/02).


X


Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 108/03
10 travnja 2003. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v. r.