Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95 i 58/02), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


O D L U K U

O UTVRĐIVANJU MODELA ZA REPROGRAMIRANJE POTRAŽIVANJA ELEKTROPRIVREDNIH PREDUZEĆA IZ FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE OD ODREĐENIH
KATEGORIJA KORISNIKA ISPORUČENE
ELEKTRIČNE I TOPLOTNE ENERGIJE


I


Ovom odlukom utvrđuje se model za reprogramiranje potraživanja elektroprivrednih preduzeća iz Federacije Bosne i Hercegovine od određenih kategorija korisnika isporučene električne i toplotne energije.


II


U skladu sa ovom odlukom, u reprogramiranju neizmirenih obaveza ućestvuju:

a) u svojstvu povjerioca:
- JP ''Elektroprivreda Bosne i Hercegovine'' Sarajevo i ''Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne'', d.o.o. Mostar, kao isporučioci električne i toplotne energije, tehnološke pare i dekarbonizirane vode (u daljem tekstu: elektroprivredna preduzeća),
b) u svojstvu dužnika:
- kupci električne energije, pravna i fizička lica, čija su trošila priključena na elektroenergetski sistem u skladu sa općim uvjetima za isporuku električne energije, a kojim se električna energija isporučuje na osnovu ugovora o isporuci ili ugovoru o pristupanju,
- kupci toplotne energije, pravna lica koja koriste isporučenu toplotnu energiju za zagrijavanje objekata i stanova,
- kupci tehnološke pare i dekarbonizirane vode, pravna lica, koja koriste isporučenu tehnološku paru i dekarboniziranu vodu u industrijskoj proizvodnji.


III


Glede ove odluke, pod kupcima/dužnicima se obuhvataju:
- privredna društva (industrija, namjenska proizvodnja uslužne i dr. privredne djelatnosti),
- komunalna preduzeća (vodovod, toplane i sl.)
- budžetski korisnici (Federalno ministarstvo obrane/Vojska Federacije BiH i sl.).


IV


U pogledu obima, načina i dinamike reprogramiranja dospjelog duga po osnovu isporučene električne i toplotne energije, tehnološke pare i dekarbonizirane vode, kupci/dužnici iz tačke III ove odluke, kategorišu se kako slijedi:

Kategorizacija
kupaca/dužnika
prema visini iznosa
koji se potražuje Iznos duga do
vrijednosti (KM) Broj mjesečnih rata za
reprogramiranje obaveza
1. 2. 3.
I kategorija do 100.000 do 12
II kategorija od 100.000
do 1.000.000 do 24
II kategorija preko 1.000.000 do 36

Kategorije, način i dinamika reprogramiranja duga iz prethodnog stava primjenjiva je i na ostale kupce/dužnike iz tačke II, a koji nisu obuhvaćeni i posebno naznačeni u tački III ove odluke.


V


Subjekti iz tačke II ove odluke će, u skladu sa važećim propisima i ovom odlukom, pristupiti reguliranju međusobnih odnosa po osnovi neizmirenog duga za isporučenu električnu energiju, toplotnu energiju, tehnološku paru i dekarboniziranu vodu i o tome zaključiti poseban ugovor.


VI


Ugovor o načinu izmirenja duga za isporučenu električnu energiju, toplotnu energiju i tehnološku paru obavezno sadrži sljedeće elemente:
- pravni osnov i ukupan iznos duga koji se plaća u ratama, uz naznačenje dospjelosti i nespornosti duga, a zaključno sa stanjem duga na dan zaključivanja ugovora,
- iznos rate i datum dospijeća, sa obračunom kamata uz pojedine rate,
- obavezu kontinuiranih plaćanja tekućih obaveza i
- naznačenje prava elektroprivrednih preduzeća da ograniče ili obustave isporuku električne energije, toplotne energije, tehnološke pare i dekarbonizirane vode u slučaju raskida ovog ugovora zbog neispunjenja obaveza preuzetih od strane kupca/dužnika.

U ugovoru iz stava 1, ove tačke, povjerilac može zahtijevati od kupca/dužnika I, II i III kategorije da obezbijedi plaćanje duga jednim od instrumenaeta obezbjeđenja plaćanja (npr. bankarska ili druga zakonom predviđena garancija, odgovarajući broj avaliranih mjenica, založno pravo na nepokretnim stvarima i dr.).


VII


Pod dospjelim dugom, u smislu ove odluke. podrazumijeva se:

- dug čiju su isplatu elektroprivredna preduzeća ovlaštena zahtijevati, a koji još nije utužen pred nadležnim sudom i
- dug koji je utužen pred nadelžnim sudom a po kojem sudski postupak još nije pravosnažno okončan.


VIII


Od reprogramiranja obaveza sklapanjem ugovora o načinu izmirenja duga za isporučenu električnu energiju, toplotnu energiju, tehnološku paru i dekarboniziranu vodu prema modelu utvrđenom ovom odlukom, izuzimaju se neizmirene obaveze kupaca/dužnika:

- o čijem osnovu i visini je odlučeno pravosnažnom sudskom odlukom, a koje nisu izmirene u ostavljenom roku,
- za čije je izmirenje rješenjem nadležnog suda određeno prinudno izvršenje.


IX


Stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti Odluka o utvrđivanju modela za reprogramiranje potraživanja elektroprivrednih preduzeća iz Federacije Bosne i Hercegovine od određenih korisnika isporučene električne energije i topotne energije sa stanjem na dan 31. 12. 2001, godine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 35/02).


X


Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 108/03
10. aprila 2003. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s. r.