Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 1/94, 8/95 i 58/02), a u skladu sa članom 52. Zakona o udruženjima i fondacijama (''Službene novine Federacije BiH'', broj 45/02), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


O D L U K U

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O
OSNIVANJU FONDACIJE ZA PRUŽANJE POMOĆI U
RJEŠAVANJU STAMBENIH PITANJA PRIPADNIKA
BORAČKIH POPULACIJA


I


U Odluci o osnivanju Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih populacija (''Službene novine Federacije BiH'', broj 22/02), tačka IX mijenja se i glasi:
''Organ upravljanja Fondacijom je Upravni odbor.''

II


Tačka X mijenja se i glasi:
''Upravni odbor Fondacije sastoji se od predsjednika o šest članova koje imenuje Vlada.
Predsjednik Upravnog odbora Fondacije imenuje se iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-odlobodilačkog rata - Federalnog ministarstva za pitanja branitelja domovinskog rata.
Članovi Upravnog odbora Fondacije imenuju se: po jedan predstavnik iz Federalnog ministarstva finansija – Federalnog ministarstva financija i Federalnog ministarstva prostornog uređenja i okoliša i po dva predstavnika udruženja boračkih populacija iz reda Armije BiH i udruga iz reda pripadnika HVO, na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata – Federalnog ministarstva za pitanja branitelja domovinskog rata.''


III


Tačka XI mijenja se i glasi:
''Za učešće na sjednicama Upravnog odbora Fondacije, članovima Upravnog odbora pripada naknada u visini dnevnice, kao i putni troškovi koji se isplaćuju službenicima u federalnim organima uprave''.


IV


U tački XIII stav 1. riječi: ''Odbora povjerenika i Izvršnog odbora'', zamjenjuju se riječima: ''Upravnog odbora i drugih organa''.


V


U tački XV u četvrtom redu iza riječi: ''u ratu'' stavlja se točka, a ostali dio teksta briše se.


VI


Tačka XVII mijenja se i glasi:
''Vlada će imenovati predsjednika i članove Upravnog odbora u roku od 15 (petnaest) dana od dana stupanja na snagu ove odluke.
Upravni odbor donijet će izmjene i dopune statuta Fondacije u roku od 30 dana od dana imenovanja, u skladu sa odredbama Zakona o udruženjima i fondacijama i ovom odlukom.''


VII


Ova odluka će se primjenjivati privremeno, a najkasnije u roku od 6 (šest) mjeseci od dana njenog stupanja na snagu.


VIII


Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 66/03
13. marta 2003. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s. r.