Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 1/94, 8/95 i 19/03) i članka 16. Poslovnika o radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 25/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


O D L U K U

O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA ADMINISTRATIVNA PITANJA


I


Obrazuje se Komisija za administrativna pitanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Komisija) u sastavu:
1. federalni ministar rada i socijalne politike – predsjednik,
2. federalni ministar pravde, član,
3. tajnik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, član,
4. direktor Uprave administracije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, član,
5. direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije Bosne i Hercegovine, član.

II


Komisija za administrativna pitanja obavlja poslove koji se odnose na praćenje ustavnih načela i zakonskih odredaba u kojima su utvrđeni uvjeti za imenovanje ili postavljanje rukovoditelja, zamjenika rukovoditelja i rukovodećih službenika federalnih organa uprave i drugih tijela federalne uprave, kao stručnih i drugih službi i tijela koje imenuje ili postavlja Vlada i za te rukovoditelje, zamjenike rukovoditelja i rukovodeće službenike priprema odgovarajuća rješenja za imenovanje, odnosno postavljanje; priprema rješenja o plaćama i drugim primanjima rukovoditelja i zamjenika rukovoditelja navedenih organa i tijela, kao i druga rješenja i akta o radno-pravnom statusu tih rukovoditelja, zamjenika rukovoditelja i rukovodećih službenika, o pitanjima koja su, sukladno zakonu, u nadležnosti Vlade; obavlja poslove koji se odnose na stambena pitanja za potrebe Vlade i, po potrebi, rukovodećih službenika i o tim pitanjima priprema odgovarajuća rješenja i druga akta; stara se o privremenom smještaju članova Vlade i, po potrebi, rukovodećih službenika, sukladno zakonu i drugim propisima i obavlja druge poslove koji se zaključkom Vlade stave u nadležnost komisije.


III


Stručne, administrativne i druge poslove za rad Komisije obavlja Stručna služba Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.


IV


Način rada Komisije uredit će se Poslovnikom o radu, koji donosi Komisija.
Do donošenja Poslovnika o radu Komisije primjenjuje se odredba Poslovnika o radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.


V


Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 210/03
12. travnja 2003. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.