Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', br. 1/94, 8/95 i 19/03) i člana 16. Poslovnika o radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 25/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


O D L U K U

O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA PITANJA
LJUDSKIH PRAVA, NACIONALNIH MANJINA,
CIVILNOG DRUŠTVA, PRAVOSUĐE I UPRAVU


I


Obrazuje se Komisija za pitanja ljudskih prava, nacionalnih manjina, civilnog društva, pravosuđa i upravu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Komisija) u sastavu:
1. federalni ministar pravde – predsjednik,
2. federalni ministar rada i socijalne politike, član,
3. federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, član,
4. direktor Zavoda za javnu upravu Federacije BiH, član,
5. direktor Zavoda za zaštitu spomenika, član.

II


Komisija za pitanja ljudskih prava, nacionalnih manjina, civilnog društva, pravosuđe i upravu razmatra pitanja koja se odnose na slijedeće oblasti: ostvarivanje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, civilnog društva, ustavnosti i zakonitosti, izborni sistem, političko-teritorijalnu organizaciju Federacije, grb, zastavu i pečat Federacije, udruženja građana, fondacije, zaklade, političke organizacije, tužilaštvo, krivična djela, privredne prestupe i prekršaje, amnestiju i pomilovanje, sudske postupke i upravni postupak, pravobranilašvo, izvršenje kaznenih sankcija, upravu, radne odnose i plaće u upravi, javne bilježnike, statistiku, arhivu, advokaturu, obligacione i imovinsko-pravne odnose, kancelarijsko poslovanje, pravilnike o unutrašnjoj organizaciji federalnih organa uprave i drugih tijela federalne uprave i druga pitanja koja se odnose na sudsku vlast i organe uprave i druga tijela uprave.


III


Stručne, administrativne i druge poslove za rad Komisije obavlja Stručna služba Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.


IV


Način rada Komisije uredit će se Poslovnikom o radu, koji donosi Komisija.
Do donošenja Poslovnika o radu Komisije primjenjuje se odredba Poslovnika o radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.


V


Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 210/03
12. aprila 2003. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, s.r.