Na osnovu člana 7. stav 1. Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja nastalih za vrijeme ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti ("Službene novine Federacije BiH", broj 43/01), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog Federalnog ministarstva finansija - Federalnog ministarstva financija, donosi

UREDBU
O NAČINU UTVRĐIVANJA I REALIZACIJI JAVNOG DUGA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE NASTALOG ZA VRIJEME RATNOG STANJA I NEPOSREDNE RATNE OPASNOSTI

Član 1.

Ovom uredbom propisuje se način utvrđivanja javnog duga Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) nastalog za vrijeme ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti za potrebe odbrane, evidentiranja obaveza Federacije po tom osnovu, te postupak realizacije potraživanja pravnih i fizičkih lica kao i druge aktivnosti koje se odnose na postupak pretvaranja navedenih potraživanja u javni dug.

Član 2.

Javni dug Federacije u smislu ove uredbe su potraživanja iz člana 3. Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja nastalih za vrijeme ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti ("Službene novine Federacije BiH", broj 43/01) (u daljem tekstu: Zakon) nastala u periodu od 8.4.1992. do 23.12.1996. godine, i to:
- mobilizovana i ustupljena materijalno-tehnička sredstva i oprema;
- isporuka materijala, proizvoda i robe i izvršenih usluga za potrebe odbrane;
- ustupljenih novčanih sredstava u skladu sa Zakonom, drugim propisom i općim aktom i
- drugim osnovima za potrebe odbrane.


Član 3.

Pravna i fizička lica koja imaju potraživanja prema Federaciji na osnovu člana 2. Zakona svoja potraživanja mogu prijaviti Komisiji za utvrđivanje i realizaciju potraživanja nastalih za vrijeme ratnih stanja i neposredne ratne opasnosti (u daljem takstu: Komisija).

Član 4.

Komisiju imenuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, uporedo sa usvajanjem Uredbe, a najkasnije u roku od sedam dana od dana usvajanja Uredbe, a sastavljena je od predstavnika Federalnog ministarstva finansija- Federalnog ministarstva financija, Federalnog ministarstva odbrane - Federalnog ministarstva obrane (u daljem tekstu: Ministarstvo odbrane), Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova - Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (u daljem tekstu: MUP), Federalnog pravobranilaštva i Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Po ukazanoj potrebi Vlada može imenovati i povremene članove Komisije od predstavnika drugih tijela i institucija.
Predsjednika i zamjenika Komisije imenuje Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra finansija - federalnog ministra financija.
Komisija je dužna početi sa radom u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu Uredbe, odnosno Rješenja o imenovanju Komisije.

Član 5.

Komisija zasjeda u punom sastavu, a odluke donosi natpolovičnom većinom glasova svih članova Komisije.
Komisija odlučuje o slijedećim pitanjima:
1. prihvatanju svih vrsta nadovjerenih potraživanja;
2. odbijanju potraživanja za koja ne postoji validna dokumentacija i
3. traženju stručne pomoći predstavnika drugih tijela i institucija iz člana 4. stav 1. ove uredbe radi ocjene validnosti i eventualnog vršenja nadovjere spornih potraživanja.

Član 6.

Komisija će koordinirati aktivnosti na provođenju ove uredbe, utvrditi ukupan iznos potraživanja i izvijestiti Vladu Federacije Bosne i Hercegovine radi utvrđivanja konačnog iznosa javnog duga.
Stručne i administrativne poslove za potrebe komisije obavljat će Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija.
Komisija ima pravo provjere spornih potraživanja angažovanjem nadzornog organa, te po utvrđivanju činjenica da isključi potraživanja za koja utvrdi da nisu nastala u skladu sa Zakonom ili su ostvarena po dva osnova.

Član 7.

Pravna i fizička lica svoja potraživanja, mogu prijaviti Komisiji u slijedećim rokovima:
- pravosnažne sudske presude i izvršne odluke sudova u roku utvrđenom na osnovu člana 2. Zakona ;
- potraživanja po osnovu ugovora, faktura i drugih dokumenata u roku utvrđenom na osnovu člana 2. Zakona;
- potraživanja po osnovu sporazuma zaključenih sa nadležnim organizacionim jedinicama Federalnog ministarstva odbrane (odjeli za odbranu u općini), Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i nadležnih organa u privrednim društvima i drugim pravnim licima i konačnih rješenja navedenih organa u roku utvrđenom na osnovu člana 2. Zakona.

Član 8.

Ministarstvo odbrane, MUP, nadležni organi uprave i drugi nadležni organi po čijem nalogu je potraživanje nastalo, izvršit će provjeru i nadovjeru potraživanja i o rezultatima provjere obavijestiti nosioce potraživanja.
Organi iz stava 1. ovog člana vode registar verifikovanih potraživanja, koji sadrži lične podatke pravnih i fizičkih lica nosioca potraživanja, visinu potraživanja i naznaku da li se potraživanje u cijelosti ili djelomično prenosi u javni dug.

Član 9.

Komisiji se podnose samo akti verifikovani u skladu sa čl. 6. i 7. st. 1. i 2. ove uredbe od Ministarstva odbrane, MUP-a, nadležne agencije za privatizaciju i drugog nadležnog organa uprave po čijem nalogu je potraživanje nastalo i pravnih lica koja imaju potraživanja po osnovu ustupljenih proizvoda, usluga, roba i novčanih sredstava uz pismeni dokaz da potraživanje nije sporno, kao i da potraživanje po istom osnovu nije realizovano na način propisan članom 7. ove uredbe do dana prijavljivanja potraživanja Komisiji.

Član 10.

Nadležna agencija za privatizaciju će, na zahtjev Komisiji dostavit podatke za privredna društva koja su u odobrenom početnom bilansu iskazala potraživanja u skladu sa članom 8. tačka 4. Zakona o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/98 i 49/99) i izvršila odgovarajuće korekcije početnog bilansa, u roku od deset dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.
Za privredna društva koja nisu privatizovana a kod kojih postoji zakonska obaveza korigovanja početnog bilansa, imaju obavezu izvršiti korigovanje početnog bilansa stanja na osnovu verifikovanih akata iz člana 5. ove uredbe i isti dostaviti nadležnoj agenciji za privatizaciju na odobrenje.
Korekcija početnih bilansa iz stava 2. ovog člana izvršit će se u roku koji odredi Komisija.

Član 11.

Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija je dužno predložiti izvore novčanih sxedstava za utvrđeni iznos javnog duga.

Član 12.

U slučaju pokretanja izvršnog postupka po pravosnažnim presudama nadležnog suda ili konačnim rješenjima Ministarstva odbrane i MUP-a i nadležnih organa uprave, a koje se odnose na javni dug iz člana 3. Zakona, sud će izvršnu odluku uputiti Komisiji na nadležnost.
Pravno lice kome se dostavi izvršna odluka za potraživanje iz osnova javnog duga u skladu sa članom 3. Zakona obavezno je odluku dostaviti odmah Komisiji koja postupa u skladu sa odredbama ove uredbe.
Mišljenje Komisije obavezujuće je za sudove i pravna lica iz st. 1. i 2. ovog člana.

Član 13.

Komisija će primiti zahtjeve zajedno sa verifikovanim dokumentima o potraživanju iz člana 5. ove uredbe u roku od 60 dana od dana objavljivanja Uredbe u "Službenim novinama Federacije BiH", odnosno od dana početka rada Komisije.

Član 14.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 165/02
8. aprila 2002. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Alija Behmen, s.r.