Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, br. 1/94 i 8/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU
O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O PRIVREMENOM USTUPANJU POTRAŽIVANJA ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA OD FEDERALNOG ZAVODA PIO/MIO PRAVNIM LICIMA PO OSNOVU OBRAČUNATIH A NEUPLAĆENIH DOPRINOSA

Član 1.

U Uredbi o privremenom ustupanju potraživanja Zavoda zdravstvenog osiguranja od Federalnog zavoda PIO/MIO pravnim licima na osnovu obračunatih a neuplaćenih doprinosa (“Službene novine Federacije BiH”, broj 28/98), u daljem tekstu: Uredba) u članu 2. stav 2. riječ “pet” zamjenjuje se riječju “tri”, iza riječi :”kantonalnim zavodima zdtavstvenog osiguranja” zarez se zamjenjuje slovom “i” i dodaju se riječi: “Federalnim zavodom PIO/MIO ”, a tačka na kraju zamjenjuje se zarezom i dodaju se riječi: “nadležnog federalnog ministarstva”.”

Član 2.

Član 3. mijenja se i glasi:
“Uredba se primjenjuje na pravna lica koja se nalaze u postupku privatizacije a za koje nije okončan postupak do 31.12.2001. godine i nije sklopljen ugovor sa kupcem, kao i na pravna lica koja se neće i koja će se tek privatizirati.
Uredba se primjenjuje i na pravna lica koja su u postupku stečaja ili likvidacije pod uvjetom da se iz stečejne ili likvidacione mase mogu namiriti obaveze po osnovu doprinosa.”.

Član 3.

U članu 4. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
“Zadužuju se Federalni zavod za PIO/MIO i kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja da usaglase stanja uplata i po utvrđenom stanju izvrše potrebne korekcije ostvarivanja prava na priznavanje i povezivanje penzionog staža zaposlenika iz prethodnog stava.”
Dosadašnji stav 3. postaje stav 4.

Član 4.

Član 5. mijenja se i glasi:
“Staž penzijsko-invalidskog osiguranja priznat će se zaposlenicima u pravnom licu iz člana 3. st. 1. i 2. ove uredbe, pod uslovom utvrđenim Uredbom.
Uplate iz člana 2. st. 1. i 2. pravna lica će vršiti u korist kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, a po zaključenim ugovorima iz člana 2. stav 2. Uredbe. Iznos preostalih neizmirenih obaveza po osnovu doprinosa za PIO/MIO pravna lica će izmiriti direktnom uplatom u korist Federalnog zavoda PIO/MIO.”

Član 5.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”.

V broj 518/2002
5. septembra 2002. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Alija Behmen, s.r.