ZAKON O IMUNITETU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


Članak 1.
(Cilj zakona)


Ovaj zakon se donosi s ciljem da se zaštiti integritet institucija zakonodavne i izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjemu tekstu: Federacija) putem utvrđivanja procedure prema kojoj se izaslanici i članovi Parlamenta Federacije, kao i članovi kantonalnih zakonodavnih tijela, mogu pozvati na imunitet od kaznene i građanske odgovornosti, a predsjednik i potpredsjednici Federacije, članovi Vlade Federacije, kao i članovi kantonalnih vlada, mogu pozvati na imunitet od građanske odgovornosti.

Članak 2.
(Predmet i primjena zakona)


Ovim zakonom se utvrđuju osobe koje imaju pravo pozvati se na svoj imunitet u odbrani u kaznenom i parničnom postupku i propisuju se posebna pravila kaznenog i parničnog postupka po kojem su tužiteljstva, sudovi, kao i drugi učesnici u kaznenom i parničnomu postupku dužni postupati sukladno ovomu zakonu. Nijedna odredba ovog zakona neće na bilo koji način biti u suprotnosti sa postupcima ili nadležnošću Ustavnog suda Federacije kako to predviđa Ustav Federacije.

Članak 3.
(Osobe koje imaju pravo na imunitet (isključenje od kaznene i građanske odgovornosti))


Članovi Zastupničkog doma i izaslanici u Domu naroda, kao i članovi kantonalnih zakonodavnih tijela, neće biti kazneno ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, ili kantonalnih zakonodavnih tijela.
Predsjednik i potpredsjednici Federacije, članovi Vlade Federacije, kao i članovi kantonalnih vlada, neće biti građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u izvršnim organima Federacije, ili izvršnim organima kantona.

Članak 4.
(Trajanje i definicija imuniteta)


Na imunitet koji imaju, osobe iz članka 3. ovog zakona mogu se pozvati u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru dužnosti tih osoba u narečenim institucijama, ali se on ne može smatrati općom preprekom za kazneno gonjenje ili pokretanje parničnog postupka.
U smislu ovog zakona, “postupci izvršeni u okviru njihovih dužnosti” podrazumijevaju postupke koji proističu iz dužnosti koje pojedinac ima u Parlamentu Federacije, kantonalnom zakonodavnom tijelu, izvršnim organima Federacije odnosno izvršnim organima kantona, prema definiciji iz Ustava Federacije.

 

Članak 5.
(Važeći zakoni)


Osim ako nije drugačije predviđeno ovim zakonom, kazneni i parnični postupak protiv osoba navedenih u članu 3. ovog zakona vodi se prema važećem Zakonu o kaznenom i Zakonu o parničnom postupku.

Članak 6.
(Procedura u kaznenom postupku)


Ukoliko, u toku kaznenog postupka, osoba iz stavka 1. članka 3. ovog zakona izjavi da je postupak koji je osnova za pokretanje kazneno g postupka izvršen u okviru njegovih dužnosti prema definiciji iz članka 4. ovog zakona, to pitanje će se raspravljati i rješavati odlukom nadležnog suda.
Resorno ministarstvo donosi standardna proceduralna pravila kojima se uređuje rješavanje tih pitanja te određuje sud nadležan za njihovo rješavnje.
Ta odluka je konačna i obvezujuća, a protiv nje se može uložiti priziv Ustavnom sudu Federacije.

Članak 7.
(Procedura u parničnom postupku)


Ukoliko, u toku parničnog postupka koji se vodi protiv osoba iz članka 3. ovog zakona, osoba izjavi da je postupak koji je osnova za pokretanje parničnog postupka izvršen u okviru njegovih dužnosti prema definiciji iz članka 4. ovog zakona, to pitanje će se raspravljati i rješavati odlukom nadležnog suda. Resorno ministarstvo donosi standardna proceduralna pravila kojima se uređuje rješavanje tih pitanja te određuje sud nadležan za njihovo rješavnje.
Ta odluka je konačna i obvezujuća, a protiv nje se može uložiti priziv Ustavnom sudu Federacije.

Članak 8.
(Stavljanje van snage)


Na dan stupanja na snagu ovog zakona, stavljaju se van snage prethodne proceduralne zabrane kaznenog gonjenja ili pokretanja parničnog postupka protiv onih osoba koje su inače imale pravo na imunitet. Takvo stavljanje van snage ne prejudicira pravo na odbranu u kaznenim i parničnim postupcima koje je ranije regulirano zakonom.

Članak 9.
(Stupanje na snagu i objavljivanje)


Ovaj Zakon stupa na snagu odmah i bit će objavljen odmah u “Službenim novinama Federacije BiH”.