ZAKON O RADIO-TELEVIZIJI
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


Odjeljak A
Opće odredbe
Predmet zakona

Članak 1.


Ovim se zakonom uređuje status Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: RTV FBiH), kao pravne osobe, njene djelatnosti, prava i obveze u svezi sa pružanjem radijskih i televizijskih usluga u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), sjedište, organi, organizacija poduzeća, programska načela, načela marketing oglašavanja, izvor i način financiranja, način stjecanja i raspodjele sredstava, način sanacije gubitaka, prava i obveze korisnika radio i televizijskih usluga, kaznene odredbe vezane za ta prava i obveze, i drugo.

Definicije

Članak 2.

U smislu ovoga zakona:

" "marketing oglašavanje" znači svaki plaćeni, slično nadoknađeni ili samo-promidžbeni javni proglas, u svrhu promicanja prodaje, kupovine ili iznajmljivanja proizvoda ili usluga, promicanja ideje ili cilja, ili uzrokovanja nekoga drugoga željenoga učinka od strane oglašivača ili samog emitera;
" "emiter" je fizička ili pravna osoba sa redateljskom odgovornošću za pripremu usluge radio i televizijskog programa, namjenjenog emitiranju za javnost;
" "europski programi" podrazumjevaju kreativne programe čiju proizvodnju ili koprodukciju vode europske fizičke ili pravne osobe;
" "sponzoriranje" znači učešće fizičke ili pravne osobe, koja nije uključena u aktivnosti emitiranja ili u proizvodnju audio vizualnih djela, u direktnom ili indirektnom financiranju programa, u svrhu promidžbe njihovoga imena, zaštitnoga znaka, djelatnosti ili postignuća;
" "emitiranje" je početna emisija putem zamaljskog, kablovskog ili satelitskog odašiljača, u kodiranom ili dekodiranom obliku, radio ili televizijske usluge namjenjene javnosti;
" "virtualno marketing oglašavanje" znači uporaba elektronskih sustava koji djelomično mijenjaju televizijski signal tako što se u televizijsku sliku dodaje marketing oglas, koji u stvarnosti ne postoji na mjestu sa kojega se signal prenosi.

Status društva

Članak 3.

(1) RTV FBiH ima status neovisnoga javnoga radio-televizijskoga servisa za Federaciju.

(2) Zakon o privrednim društvima se primjenjuje na rad i djelatnost RTV FBiH ako ovim Zakonom nije drugačije određeno.

Naziv i sjedište društva

Članak 4.

 

(1) Naziv gospodarskoga društva RTV FBiH je: "Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine"- Društvo sa ograničenom odgovornošću.

(2) Skraćeni naziv poduzeća je: RTV FBiH d.o.o. Sarajevo.

(3) Sjedište RTV FBiH je u Sarajevu.

(4) Naziv RTV FBiH mora se istaknuti na zgradi u kojoj je njeno sjedište, napisan latinicom i ćirilicom.

Neovisnost RTV FBiH

Članak 5.


RTV FBiH samostalna je u obavljanju djelatnosti, ima redateljsku neovisnost i institucionalnu autonomiju, naročito u oblastima kao što su:

" Planiranje i proizvodnja programa;
" Utvrđivanje programske šeme;
" Uređivanje i prezentiranje vijesti i informativnoga programa;
" Upravljanje i raspolaganje imovinom;
" Upošljavanje i prava i obveze uposlenika;
" Uređivanje djelatnosti i unutarnje organizacije.

Javni radio-televizijski sustav

 

Članak 6.

 

RTV FBiH, zajedno sa Radio-televizijom Republike Srpske (u daljem tekstu: RT RS) i Javnim radio-televizijskim servisom BiH (u daljem tekstu: JS BiH) čini Javni radio-televizijski sustav u skladu sa Zakonom o osnovama Javnoga radio televizijskoga sustava i o Javnom radio televizijskom servisu Bosne i Hercegovine.

Regulatorna agencija za komunikacije

 

Članak 7.

 

RTV FBiH je obvezna u potpunosti poštivati pravila i propise Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: CRA), ukoliko oni nisu u suprotnosti sa ovim zakonom. RTV FBiH podliježe svim postojećim CRA sankcijama za neispunjavanje pravila i propisa izuzev oduzimanju dozvole i suspenziji.

Djelatnost

Članak 8.

 

(1) Djelatnosti RTV FBiH su sljedeće:

" pripremanje, proizvodnja, prijenos i emitiranje sopstvenih radio i televizijskih programa;
" razmjena i sudjelovanje u zajedničkim programima, programskim, tehničkim i tehnološkim projektima sa drugim emiterima i producentima programa;
" nabavljanje programa;
" uvođenje i korištenje novih tehnologija;
" izdavanje i raspodjela tiskanog materijala vezanog za sopstveni program ili za pitanja o emitiranju uopće;
" skladištenje i korištenje arhiva tonskih i video zapisa;
" organizacija kulturnih, glazbenih i drugih događaja;
" ispitavanje medijskoga tržišta i marketinške usluge;
" pružanje usluga teleteksta i djelatnosti vezanih za ostala polja tehnologije emitiranja.

(2) RTV FBiH može osnivati dopisničku mrežu i informativno-tehničke centre u svim kantonima, u skladu sa statutom.

(3) RTV FBiH će, u skladu sa mogućnostima, razvijati i proširivati svoje programske sadržaje u cilju emitiranja posebnih emisija na jezicima etničkih manjina koje žive u Federaciji, u skladu sa Ustavom.

(4) Statutom RTV FBiH mogu se odrediti i druge djelatnosti, pod uvjetom da nisu u suprotnosti sa osnovnom djelatnošću RTV FBiH određenom ovim zakonom.

Nacionalna ravnopravnost

Članak 9.


RTV FBiH u obavljanju djelatnosti i u kadrovskoj strukturi provodi relevantne ustavne odredbe u svezi sa jednakim pravima konstitutivnih naroda i ostalih.

Načini prijenosa programa

Članak 10.


(1) RTV FBiH ima pravo prenositi program preko zemaljske mreže, satelita, kabla, interneta ili drugih tehničkih sredstava.

(2) RTV FBiH ostvaruje djelatnosti iz članka 6. preko proizvodnje i emitiranja programa na najmanje jednoj radio i jednoj televizijskoj mreži na teritoriju Federacije.

(3) Zahtjevi za proširenje usluga ili dodatne kanale se podnose CRA.

Arhiv

Članak 11.

 

(1) RTV FBiH je dužna organizirati prikupljanje, čuvanje i arhivsku obradu svih proizvedenih i prikupljenih audio-vizualnih snimaka na savremen način arhiviranja, u skladu sa zakonom.

(2) Klasificiranje i kategoriziranje audio-vizualnih snimaka određivati će se u ovisnosti o njihovoj kulturnoj, povijesnoj i programskoj vrijednosti.

(3) Zaštita i korištenje audio-vizualnih snimaka osigurati će se u skladu s posebnim općim aktom.

(4) JS BiH i RT RS imaju pristup arhivskoj građi RTV FBiH.

Statut i opći akti RTV FBiH

Članak 12.

 

(1) RTV FBiH ima statut kojim se utvrđuje njena unutarnja organizacija, ovlasti i način odlučivanja pojedinih organa, te uređuju druga pitanja od značaja za obavljanje djelatnosti i poslovanje RTV FBiH.

(2) Statut RTV FBiH objavljuje se u "Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine".

(3) RTV FBiH ima i druge opće akte u skladu sa zakonom i statutom.

Odjeljak B
Program
Programska načela


Članak 13.

 

(1) Program RTV FBiH služi interesu javnosti i mora biti u skladu sa profesionalnim standardima i propisima i pravilima CRA. RTV FBiH je dužna osigurati raznovrstan i izbalansiran radijski i televizijski program, koji ispunjava visoke etičke standarde i standarde kvaliteta, poštivanja ljudskoga života, dostojanstva i fizičkoga integriteta ličnosti, i promoviranja demokratskih sloboda, društvene pravde i međunarodnoga razumijevanja i mira.

(2) Program RTV FBiH uključuje informacije, kulturu, obrazovanje i zabavu.

(3) Program RTV FBiH će uvažavati nacionalne, regionalne, tradicijske, vjerske, kulturne, jezičke i druge karakteristike konstitutivnih naroda i svih građana Federacije. Program RTV FBiH također će afirmirati kulturne i druge potrebe nacionalnih manjina u Federaciji.

(4) RTV FBiH će proizvoditi i uređivati programe u skladu s najvišim profesionalnim kriterijumima, uz poštivanje umjetničkih i stvaralačkih sloboda, neovisno o stavovima državnih organa, političkih stranaka i drugih interesnih skupina.

(5) RTV FBiH ima pravo, u skladu sa svojim uređivačkim smjernicama, prenositi sjednice ili dijelove sjednica parlamenata, odnosno na drugi prigodan način informirati javnost o parlamentarnim aktivnostima. U tu svrhu, RTV FBiH ima slobodan pristup sjednicama parlamenata.

(6) RTV FBiH je dužna javnosti predstaviti svoje godišnje planove programa i izvještaje o realiziranju tih planova. Svaka osoba ima pravo predati RTV FBiH prigovore i prijedloge koji se odnose na njen program.

Ostvarivanje programskih načela

Članak 14.


(1) U ostvarivanju temeljnih programskih načela, RTV FBiH će posebice:

" istinito, cjelovito, nepristrano i pravovremeno informirati javnost o političkim, gospodarskim, obrazovnim, znanstvenim, religijskim, kulturnim, športskim i drugim događanjima;
" osigurati otvorenu i slobodnu raspravu o pitanjima od javnoga interesa, vodeći računa o zastupljenosti svih interesa i ukusa;
" poštivati i poticati pluralizam političkih, religijskih i drugih ideja;
" sva politička, gospodarska, obrazovna, znanstvena, religijska, kulturna i druga pitanja tretirati nepristrano, omogućavajući jednakopravno sučeljavanje različitih stajališta, sa ciljem jačanja demokratskoga duha, međusobnoga razumijevanja i tolerancije;
" njegovati i razvijati sve oblike stvaralaštva koji pridonose razvoju kulture, umjetnosti i zabave.

(2) RTV FBiH će poštivati programski kodeks sustava javnoga emitiranja u Bosni i Hercegovini, kojima se uređuju osnovna načela uređivačke politike, u skladu s najvišim profesionalnim kriterijumima.

(3) Vijesti moraju biti nepristrane, neovisne i točne. Prije objavljivanja, sa razumnom pozornošću, ovisno o okolnostima, mora se provjeriti sadržaj, podrijetlo i istinitost informativnog materijala predviđenog za vijesti. Komentari moraju biti na jasan način odvojeni od vijesti.

Programske zabrane

Članak 15.


(1) RTV FBiH neće emitirati materijal koji svojim sadržajem ili tonom potiče etničku, vjersku ili rasnu mržnju, netrpeljivost ili diskriminaciju prema pojedincima i skupinama ili koji bi, na temelju razumnoga suda, mogao izazvati nasilje, nered i nemire, ili bi mogao poticati na izvršenje kaznenoga djela.

(2) RTV FBiH neće kršiti opće kulturne standarde pristojnosti i uljudnosti u svom programskom sadržaju i terminima emitiranja, a posebnu će pozornost posvetiti zaštiti psihofizičkoga razvoja djece.

(3) RTV FBiH ne smije emitirati bilo kakav materijal za koji zna da je lažan ili je mogla utvrditi da je lažan na temelju zdravoga razuma ili rutinskom provjerom, ili postoji opravdan osnov za pretpostavku da je lažan.

Zastupljenost programa

Članak 16.


(1) RTV FBiH teži osigurati glavninu vremena emitiranja za europske programe.

(2) RTV FBiH će rezervirati najmanje četerdeset posto (40%) vremena emitiranja za domaće programe u svim žanrovima, osim vijesti i športskoga programa.

(3) Najmanje deset posto (10%) od vremena emitiranja, izuzev informativnih emisija, športskog programa i marketing oglasa, RTV FBiH mora naručiti od neovisnih producenata i/ili komercijalnih radio-televizijskih stanica.

(4) Procente iz stavaka (2) i (3) ovoga članka RTV FBiH je dužna dostići u roku od dvije (2) godine od dana stupanja na snagu ovoga zakona.


Odjeljak C
Marketing oglašavanje i sponzoriranje
Načela marketing oglašavanja

Članak 17.


(1) Marketing oglasi moraju biti jasno prepoznatljivi kao takvi i uočljivo odvojeni od drugih programskih sadržaja, putem vizualnih i akustičkih sadržaja.

(2) Osoba ili organizacija koja oglašava ne može utjecati na koncept programa, sadržaj ili uređivačku politiku RTV FBiH.

(3) RTV FBiH ima pravo odbiti emitiranje marketing oglasa čiji je sadržaj protivan programskim načelima utvrđenim ovim zakonom, te drugim pravilima i propisima za javno oglašavanje.

(4) Osobe koje redovito prezentiraju vijesti i informativne programe ne mogu sudjelovati u procesu pripreme, proizvodnje i emitiranju marketing oglasa.

(5) Prikriveno i indirektno marketing oglašavanje nije dozvoljeno.

Trajanje marketing oglasa

Članak 18.


(1) Trajanje marketing oglasa i drugih plaćenih poruka, kao i redistribuiranje istih u udarnome terminu, ne može biti duže od trajanja određenog u Odluci CRA od 06. prosinca 2001. godine.

(2) Udarni termin za RTV FBiH je period između 17.30 i 22.30 sata.

(3) CRA će preispitati, te može revidirati, ograničenje oglašavanja svakih pet (5) godina.

(4) U posebnim okolnostima kada je izgledno gašenje javnoga ili komercijalnog radio-televizijskog sektora, Vijeće CRA, nakon jednoglasne odluke o reviziji, ima pravo revidirati ograničenja marketing oglašavanja. Ova revizija mora uzeti u obzir mišljenje i potrebe svih državnih i entitetskih emitera u javnome i u komercijalnome sektoru.

Oglašavanje u izbornoj kampanji

Članak 19.


(1) Nije dozvoljeno emitiranje promidžbenih poruka političkih stranaka i kandidata, izuzev u periodima trajanja zvanične predizborne kampanje u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, i prema propisima i pravilima Izbornoga povjerenstva Bosne i Hercegovine.

(2) Tijekom predizborne kampanje je RTV FBiH dužna omogućiti političkim strankama i kandidatima da predoče svoje izborne programe pod jednakopravnim uvjetima. Radio i televizija moraju ustupiti dio svoga programskoga vremena za prezentaciju kandidata, političkih stranaka i njihovih programa bez naplate troškova.

Virtualno marketing oglašavanje

Članak 20.


(1) Virtualno je marketing oglašavanje dozvoljeno pod uvjetom da je organizator priredbe ili događanja dao prethodnu suglasnost i da su televizijski gledatelji obaviješteni o virtualnom marketing oglašavanju u konkretnome slučaju.

(2) Virtualni se marketing oglas može umetati samo na mjestima koja se inače koriste za marketing oglašavanje, ali ne smije biti uočljiviji od marketing oglasa koji se nalaze na tim mjestima, niti se smije pojavljivati na osobama, na njihovoj odjeći ili opremi.

Sponzoriranje

Članak 21.


(1) Zabranjeno je sponzoriranje vijesti i informativnih programa.

(2) Svi sponzorirani programi moraju biti jasno prepoznatljivi kao takvi.

(3) Zabranjen je bilo kakav utjecaj sponzora na sadržinu programa.

Odjeljak D
Druge obveze
Zaštita intelektualnoga vlasništva


Članak 22.


RTV FBiH je dužna osigurati potpunu primjenu zakona kojima se uređuje zaštita autorskih i srodnih prava i intelektualnoga vlasništva, i u tome se pridržavati najviših međunarodnih standarda.

Emitiranje za treće osobe

Članak 23.


(1) RTV FBiH će bez odgađanja i naplate emitirati obavještenja organa vlasti čije je objavljivanje žurno, kao što su obavještenja o opasnosti po život i zdravlje, o ugrožavanju imovine, sigurnosti, javnoga reda i mira.

(2) RTV FBiH nije odgovorna za sadržaj obavještenja iz stavka (1) ovoga članka.

(3) Detalji vezani za emitiranje za ostale treće osobe utvrđuju se statutom.

Pravo na odgovor

 

Članak 24.

 


(1) Osoba čijim je pravnim interesima nanesena šteta, čiji su čast i ugled povrijeđeni u emitiranim navodima u radio ili televizijskom programu RTV FBiH ima pravo na odgovor u roku od petnaest (15) dana od dana emitiranja.

(2) Odgovor se podnosi RTV FBiH u pismenoj formi i sveden je na činjenice. Odgovor mora biti potpisan od zainteresirane strane ili njenoga zastupnika.

(3) RTV FBiH ima pravo ukloniti uvrjedljive ili kriminalne sadržaje iz odgovora, pridržavajući se sadržajne cjeline odgovora, kao i skratiti ili odbiti objavljivanje odgovora ako nije u svezi sa emitiranim navodima.

(4) Ako se prigovor odnosi na dnevno-informativni program RTV FBiH je dužna besplatno emitirati odgovor najkasnije u roku od tri (3) dana od dana primitka prigovora, na način i u vremenu emitiranja navoda na koje se odgovor odnosi. Ako se prigovor odnosi na periodične emisije odgovor se mora besplatno emitirati u prvoj narednoj emisiji.

(5) Ako RTV FBiH ne objavi odgovor, ili to ne učini na odgovarajući način, osoba iz stavka (1) ovoga članka može u roku od osam (8) dana od dana isteka roka za objavljivanje, podnijeti prigovor Upravnome odboru.

(6) Ako podnositelj prigovora nije zadovoljan odlukom Upravnoga odbora, ima pravo tražiti sudsku zaštitu u parničnome postupku u roku od petnaest (15) dana od dana primitka pismene odluke, odnosno u roku od trideset (30) dana od dana izjavljivanja prigovora, ako odluka nije donesena ili mu nije dostavljena.

(7) RTV FBiH može odbiti emitiranje odgovora ako podnositelj zahtjeva nema pravni interes za objavljivanje odgovora ili ako zahtjev za odgovor nije podnesen pravovremeno.

Ispravke

Članak 25.


Na zahtjev za ispravak pogrešno navedenih činjenica primjenjuje se isti postupak kao kod prava na odgovor.

Dužnost čuvanja snimaka

Članak 26.


(1) RTV FBiH je dužna organizirati čuvanje i obradu svih audio-vizualnih snimaka korištenih u programu.

(2) Snimci svih emisija moraju se čuvati najmanje šest (6) tjedana od dana emitiranja.

(3) U slučaju zahtjeva od strane CRA, ili u slučaju pokretanja sudskoga ili drugoga spora, RTV FBiH je dužna čuvati snimke za traženi period, odnosno do donošenja konačne odluke.

Minimum radnih obveza

Članak 27.


(1) U slučaju štrajka ne smiju biti ugrožene osnovne programske funkcije RTV FBiH.

(2) Generalni direktor, nakon konsultiranja sa predstavnikom sindikata, određuje radnike RTV FBiH koji će obavljati osnovne programske funkcije iz stavka (1) ovoga članka.

(3) Ukoliko radnici određeni za obavljanje osnovnih programskih funkcija odbiju da rade u skladu sa ovim člankom, direktor može za obavljanje ovih poslova angažirati radnike koji nisu članovi sindikata RTV FBiH, kao i osobe koje nisu uposlene u RTV FBiH.

Odjeljak E
Prava
Povjerljivost izvora

Članak 28.


(1) Zagarantirana je povjerljivost izvora informacije.

(2) Otkrivanje izvora informacija i činjenica koje je saznao novinaru može naložiti samo sud, u slučaju kada je to neophodno radi sprječavanja nastanka teških kaznenih djela.

Pristup i emitiranje događaja

Članak 29.


(1) RTV FBiH će imati pristup javnim kulturnim, športskim i drugim događajima, u cilju informiranja najšire javnosti. Izvještaj koji se emitira bez plaćanja, ne smije trajati duže nego što je potrebito da se javnost informira o događaju, u smislu vijesti.

(2) RTV FBiH ima pravo, u okviru svoga redovitoga informativnoga programa, besplatno citirati programe drugih emitera, ako je riječ o događajima iz stavka (1) ovog članka. Trajanje navoda ne smije biti duže od devedeset (90) sekundi, a izvor navoda mora biti jasno naveden.

(3) Pravo iz stavka (2) ovoga članka, pod istim uvjetima, imaju i sve radio-televizijske stanice u odnosu na program RTV FBiH.

Odjeljak F
Upravljanje i rukovođenje
Organi RTV FBiH

Članak 30.

 

(1) Organi RTV FBiH su Upravni odbor i generalni direktor.

Upravni odbor

Članak 31.

 

(1) Upravni je odbor najviši organ RTV FBiH.

(2) Upravni odbor zastupa i štiti interese javnosti glede radio i televizijskih programa, vrši nadzor nad cjelokupnim poslovanjem, kao i korištenjem i raspolaganjem imovinom RTV FBiH.

(3) Upravni odbor bira svoga predsjedavajućeg i donosi poslovnik o radu.

(4) Predsjedavajući će Upravnoga odbora po svojoj dužnosti biti članom Izvršnoga povjerenstva Upravnoga odbora JS BiH, i obavljati će dužnosti predviđene tom organu.

Sastav Upravnoga odbora

Članak 32.

 

(1) Upravni odbor ima devet (9) članova.

(2) Članovi Upravnoga odbora mogu biti samo državljani Bosne i Hercegovine.

(3) Četiri člana Upravnoga odbora imenuje Parlament Federacije, iz reda svakoga od konstitutivnih naroda i iz reda ostalih, tri člana imenuje postojeći Upravni odbor, a dva člana se imenuju na način koji Upravni odbor predvidi za njihov izbor.

(4) Članovi su Upravnoga odbora samostalni u obavljanju svoje funkcije i ne primaju upute od organa koji ih je imenovao.

(5) Mandat članova Upravnoga odbora traje tri (3) godine, a može se obnoviti samo još jednom.

Izbor, imenovanje i razrješenje Upravnoga odbora

Članak 33.

 

(1) Kandidate za članove Upravnoga odbora koje imenuje Parlament Federacije, na temelju javnoga oglasa, predlažu organizacije građanskoga društva u Federaciji (kulturne, obrazovne, socijalne, znanstvene, gospodarske, strukovne, športske i druge institucije i udruženja).

(2) Upravni odbor može imenovati članove iz svoga sastava.

(3) Za članove Upravnog odbora ne mogu biti imenovani:

" nosioci funkcija u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti, na bilo kojoj razini vlasti;
" članovi organa političkih stranaka;
" uposleni u JS BiH, RTV FBiH i RT RS;
" uposleni u drugim tvrtkama koje obavljaju djelatnost radijskog ili televizijskog emitiranja, članovi njihovih uprava ili nadzornih odbora, ili osobe koje obavljaju poslove zbog kojih bi moglo doći do sukoba interesa.

(4) Postupak izbora četiri člana Upravnoga odbora koje imenuje Parlament Federacije uređuje se posebnom odlukom Parlamenta Federacije.

(5) U slučaju prijevremenoga prestanka mandata člana Upravnog odbora koji je imenovan od strane prethodnogaUpravnoga odbora, novi će član biti imenovan od strane Upravnoga odbora.

(6) Samo na inicijativu Upravnoga odbora, odluku o razrješenju člana Upravnog odbora donosi onaj organ koji ga je imenovao.

Naknada za rad članovima Upravnoga odbora

Članak 34.

 

(1) Članovi Upravnoga odbora imaju pravo na mjesečnu naknadu za svoj rad u visini prosječne plaće isplaćene u RTV FBiH u prethodnome mjesecu, kao i na naknadu putnih i materijalnih troškova u skladu s odgovarajućim aktima RTV FBiH.

(2) Upravni odbor može odrediti povećanje naknade za predsjedavajućeg.

Nadležnosti Upravnoga odbora

Članak 35.

 

Upravni odbor:

" utvrđuje programsku politiku, u skladu sa ovim zakonom;
" donosi statut , kodekse i opće akte prema potrebi ;
" priprema i donosi naputak o postupku izbora članova Upravnoga odbora, koje imenuju organizacije građanskoga društva i nevladine organizacije;
" utvrđuje financijski plan, usvaja godišnji financijski izvještaj i periodične obračune;
" daje prijedlog za utvrđivanje visine pretplate Upravnom odboru JS BiH;
" odobrava raspolaganje financijskim sredstvima u skladu sa statutom;
" predstavlja javnosti godišnje planove programa i izvještaje o realiziranju tih planova;
" odobrava kupnju ili prodaju imovine RTV FBiH i zaključivanje ugovora o ustupanju te imovine trećim osobama u skladu sa ovim zakonom i statutom;
" imenuje i razrješava Generalnoga direktora i zaključuje ugovor o radu sa Generalnim direktorom;
" daje suglasnost na imenovanje nositelja najviših programskih funkcija;
" vrši i druge poslove utvrđene ovime zakonom i statutom;

Kvorum i odlučivanje Upravnog odbora

Članak 36.

 

(1) Upravni odbor može punomoćno odlučivati ako sjednici nazoči najmanje pet članova (kvorum).

(2) Upravni odbor odlučuje većinom glasova od ukupnoga broja članova, osim o pitanjima za koja je zakonom ili statutom određeno da se odlučuje kvalificiranom većinom.

(3) Za imenovanje i razrješenje generalnoga direktora, usvajanje programske orjentacije radija i televizije, kao i za donošenje financijskih planova i godišnjega proračuna, potrebiti su glasovi najmanje sedam članova Upravnoga odbora.

Savjetodavni organi

Članak 37.

 

Upravni odbor može utemeljiti savjetodavna tijela za razmatranje i savjetovanje o različitim aspektima djelatnosti RTV FBiH.

Imenovanje i mandat generalnoga direktora

Članak 38.

 

(1) Generalnoga direktora imenuje Upravni odbor na temelju javnoga konkursa, na način određen u članku 36. stavak (3) ovoga zakona.

(2) Mandat Generalnoga direktora traje četiri (4) godine i može se produžiti najviše još jednom.

(3) Generalni direktor može biti osoba koja je državljanin Bosne i Hercegovine i ispunjava sve uvjete predviđene Statutom.

(4) Za generalnoga direktora ne može biti izabrana osoba koje obavlja izvršnu, zakonodavnu ili sudsku funkciju na bilo kojoj razini vlasti u Bosni i Hercegovini, ili koja je vlasnik odnosno suvlasnik poduzeća koje obavlja djelatnost radijskog ili televizijskog emitiranja.

Nadležnosti generalnoga direktora

Članak 39.

 

(1) Generalni direktor zastupa i predstavlja RTV FBiH.

(2) Generalni direktor vodi poslove RTV FBiH i odgovoran je za zakonitost rada RTV FBiH, a posebice za ostvarivanje odluka Upravnoga odbora i programskih načela utvrđenih ovim zakonom.

(3) Generalni direktor imenuje uređivački i upravni tim RTV FBiH u skladu s najvišim profesionalnim kriterijumima i na način utvrđen statutom.

(4) Generalni direktor obavlja druge poslove u skladu sa zakonom i statutom.

Razrješenje generalnoga direktora

Članak 40.

 

(1) Upravni odbor ima obvezu razriješiti dužnosti generalnoga direktora u sljedećim slučajevima:

" Ako sam zatraži razrješenje u skladu s ugovorom o radu;
" Ako nastanu takvi razlozi koji po posebnim propisima ili propisima kojima se uređuju radni odnosi dovode do prestanka ugovora o radu.

(2) Upravni odbor može razriješiti generalnoga direktora ukoliko ocijeni da generalni direktor ne vrši svoju funkciju u skladu sa zakonom, statutom, općim aktima i njegovim ugovorom o radu.

(3) U slučaju razrješenja generalnoga direktora, Upravni je odbor dužan odmah imenovati vršitelja dužnosti, a u roku od šezdeset (60) dana imenovati novoga generalnoga direktora.


Odjeljak G
Financijska pitanja RTV FBiH
Financiranje

Članak 41.

 

(1) Redovita se djelatnost RTV FBiH primarno financira prihodima iz sljedećih izvora:

" radio i televizijska pretplata (u daljem tekstu: RTV pretplata);
" marketing;
" sponzoriranje.

(2) RTV FBiH može ostvarivati prihode iz vlastite djelatnosti uključujući, ali ne ograničavajući se, na proizvodnju programa po posebnim zahtjevima, komercijalizaciju autorskih i srodnih prava, proizvodnju i prodaju audio-vizualnih djela, pružanje usluga teleteksta i drugih servisa.

Financiranje iz proračuna

Članak 42.

 

(1) Na osnovu odluke Upravnog odbora, RTV FBiH može tražiti da se iz budžeta Federacije financira sljedeće:

" izgradnja i proširenje emisione mreže;
" troškovi zakupa satelita;
" programski projekti od značaja za Federaciju, koji nisu predviđeni redovitim godišnjim planom programa RTV FBiH;
" troškovi čuvanja arhivske građe, kao kulturnoga dobra.

(2) Financiranje iz proračuna ne smije ni na koji način utjecati na programsku samostalnost RTV FBiH.

Odlučivanje o financijskom rezultatu

Članak 43.


(1) Generalni direktor priprema financijski plan za narednu godinu i dostavlja ga na usvajanje Upravnome odboru najkasnije do 1. studenoga tekuće godine.

(2) Generalni direktor podnosi izvještaj o poslovanju u prethodnoj godini, o kojemu Upravni odbor odlučuje najkasnije do 28. veljače svake godine.

(3) Gubitak se namiruje iz imovine RTV FBiH.

Obveza revizije

Članak 44.


Obvezna je godišnja revizija poslovanja RTV FBiH od strane neovisne revizorske tvrtke.

Odjeljak H
Radio i televizijska pretplata
Taksa za posjedovanje prijemnika

Članak 45.

 

(1) Svaka je fizička ili pravna osoba na teritoriju Federacije, koja posjeduje radio ili televizijski prijemnik, dužna plaćati mjesečnu RTV pretplatu RTV FBiH.

(2) Prihod od RTV pretplate može se koristiti samo za financiranje temeljne djelatnosti RTV FBiH.

(3) Prihod od RTV pretplate ne podliježe poreskim obvezama.

Način naplate

Članak 46.

 

(1) RTV FBiH je ovlaštena da odredi način ubiranja RTV pretplate, i može samostalno prikupljati RTV pretplatu ili prikupljati određene kategorije RTV pretplate ili može taj zadatak povjeriti bilo kojoj pravnoj osobi (npr. javna poduzeća, specijalizirane agencije, i sl.), na temelju ugovora.

(2) Na zahtjev RTV FBiH, poduzeća za obavljanje javnih službi u Federaciji (elektroprivrede, pošte, telekomi i druga) zaključuju ugovor sa RTV FBiH za prikupljanje RTV pretplate.

(3) JS BiH je ugovorna strana svakog ugovora koji RTV FBiH sklopi za ubiranje RTV pretplate.

Pretpostavka o posjedovanju

Članak 47.

 

(1) Obveza plaćanja pretplate se uspostavlja na temelju pretpostavke da jedna osoba u svakom domaćinstvu, hotel ili drugi pravni subjekt posjeduje najmanje jedan radio ili televizijski prijemnik (u daljem tekstu: pretplatnik).

(2) Pretpostavka se iz stavka (1) ovoga članka može osporiti pismenom izjavom nositelja domaćinstva, odnosno osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe da ne posjeduje radio ili televizijski prijemnik, koja se podnosi RTV FBiH.

(3) Izjava iz stavka (2) ovoga članka sadrži pristanak da ovlašteni predstavnik javnoga emitera može izvršiti neposrednu kontrolu točnosti izjave. U slučaju nedozvoljavanja kontrole, pismena izjava ne proizvodi pravno djejstvo.

(4) Ukoliko se provjerom ustanovi točnost izjave iz stavka (2) ovoga članka, ispravka će se izvršiti u evidenciji, u skladu sa općim aktom o naplati pretplate.

Obveza prijavljivanja prijemnika

Članak 48.

 

(1) Svaka je fizička ili pravna osoba dužna prijaviti RTV FBiH nabavku radio ili televizijskog prijemnika u roku od trideset (30) dana, ako se tom nabavkom za nju stvara obveza plaćanja RTV pretplate utvrđena ovim zakonom.

(2) Svaki je pretplatnik dužan prijaviti RTV FBiH promjenu adrese stanovanja, odnosno sjedišta.

(3) Obveza plaćanja RTV pretplate nastaje od prvoga dana narednoga mjeseca od dana nabavke radio ili televizijskog prijemnika.

Broj prijemnika


Član 49.

(1) Svako će domaćinstvo plaćati RTV pretplatu samo za po jedan prijemnik, neovisno od ukupnoga broja prijemnika u domaćinstvu. Samo jedan član domaćinstva može biti evidentiran kao pretplatnik.

(2) Pravna osoba ima obavezu plaćanja RTV pretplate za svaki prijemnik koji posjeduje.

(3) Izuzetno od odredbe iz stavka (2) ovoga članka, javne zdravstvene institucije, javne obrazovne institucije, institucije za socijalnu skrb, radio-televizijske stanice i pravne osobe koje se bave proizvodnjom, servisiranjem, instaliranjem, prodajom ili iznajmljivanjem radio ili televizijskih prijemnika, plaćaju jednu pretplatu po instituciji, prodavnici, odnosno poslovnici ili ispostavi.

Raspodjela RTV pretplate

Članak 50.

 

(1) RTV FBiH pripada pedesetosam posto (58%) od RTV pretplate prikupljene u Federaciji.

(2) JS BiH pripada četrdesetdva posto (42%) od RTV pretplate prikupljene u Federaciji.

(3) Organizacija koja prikuplja RTV pretplatu dužna je dio RTV pretplate koji pripada JS BiH bez odlaganja i bez posredovanja izravno uplaćivati na račun JS BiH.

Kontrola naplate RTV pretplate

Članak 51.


Obvezna je godišnja kontrola naplate RTV pretplate od strane neovisne revizorske institucije, kojom se utvrđuje iznos i stupanj naplate, kao i pravilnost raspodjele prikupljenih sredstava.

Izdavanje platnoga naloga

Članak 52.

 

(1) RTV FBiH može izdati platni nalog radi naplate RTV pretplate protiv pravne ili fizičke osobe koja je u kašnjenju sa plaćanjem RTV pretplate (u daljem tekstu: dužnik). Platnim nalogom nalaže dužniku da u roku od osam (8) dana od dana prijama platnoga naloga plati dug, sa zakonskom zateznom kamatom, i troškovima izdavanja naloga ili da u istome roku izjavi prigovor protiv platnoga naloga. Dužnik će biti upozoren i da će nepravovremen prigovor biti odbačen.

(2) Ako je prigovor dužnika utemeljen, RTV FBiH će u roku od trideset (30) dana prigovor uvažiti i pismeno obavijestiti dužnika o usvajanju prigovora.

(3) Ako je prigovor dužnika samo djelomično utemeljen, RTV FBiH će izvršiti potrebite ispravke i dostaviti novi platni nalog. Ako RTV FBiH utvrdi da je prigovor utemeljen, pismeno će obavijestiti dužnika o tome da je platni nalog stavljen van snage. Ako smatra da je prigovor u cijelosti ili djelomično neutemeljen, RTV FBiH će platni nalog, sa prigovorom, dostaviti nadležnom sudu, na postupak po tužbi. U odluci o glavnoj stvari, sud će odlučiti da li se platni nalog RTV FBiH u cijelosti ili djelomično održava na snazi ili se ukida.

(4) Platni nalog na koji nije izjavljen prigovor, postaje pravomoćan i predstavlja izvršni naslov.

Odjeljak I
Kaznene odredbe
Neplaćanje RTV pretplate

Članak 53.

 

(1) Fizička osoba koja ne ispunjava obveze iz članaka 45. i 49. ovoga zakona, biti će kažnjena se za prekršaj novčanom kaznom od 100 do 300 KM.

(2) Pravna osoba koja ne ispunjava obveze iz članka 45. i 49. ovoga zakona, biti će kažnjena za prekršaj novčanom kaznom od 1.000 - 3.000 KM, a odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 200-500 KM.

Neprijavljivanje prijemnika ili lažna izjava o posjedovanju

Članak 54.

 

(1) Fizička osoba koja ne ispunjava obveze proistekle iz članaka 47. i 48. ovoga zakona, biti će kažnjena za prekršaj novčanom kaznom od 100 do 300 KM.

(2) Pravna osoba koja ne ispunjava obveze iz članaka 47. i 48. ovoga zakona, biti će kažnjena novčanom kaznom od 1.000 - 3.000 KM, a odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 200-500 KM.

Odjeljak J
Prestanak RTV FBiH

Članak 55.

 

(1) Odluka o prestanku RTV FBiH može biti donesena samo u vidu zakona.

(2) Zakonom o prestanku RTV FBiH određuje se postupak prestanka i način raspodjele imovine.

Odjeljak K
Prijelazne i završne odredbe
Zajedničko korištenje prijenosne mreže i frekvencija

Članak 56.


(1) Do uspostave posebne prijenosne mreže za JS BiH, RTV FBiH će dijeliti svoju prijenosnu mrežu sa JS BiH.

(2) Programi JS BiH se, u pravilu, emitiraju u udarnim terminima i imaju prednost u korištenju mreže.

Imenovanje i konstituiranje prvoga Upravnoga odbora

Članak 57.

 

(1) Parlament Federacije će imenovati četiri člana Upravnoga odbora u skladu sa ovim zakonom u roku od trideset (30) dana od dana kada Parlament Federacije usvoji ovaj zakon.

(2) Vijeće će RTV FBiH, izabrano u skladu s Aneksom II Odluke o restrukturiranju javnoga radio-televizijskoga sustava u Bosni i Hercegovini (Službene novine Federacije BiH, broj 37/99) i Aneksom Druge odluke o restrukturiranju javnoga radio-televizijskoga sustava u Bosni i Hercegovini (Službene novine Federacije BiH, broj 51/00) imenovati tri člana Upravnoga odbora u roku iz stavka (1) ovoga članka.

(3) Vijeće će RTV FBiH pripremiti i donijeti naputak o načinu izbora članova Upravnoga odbora koje imenuju organizacije građanskoga društva u roku iz stavka (1) ovoga članka, te će pozvati takva udruženja da predlože članove.

(4) Konstituirajuću sjednicu Upravnoga odbora saziva predsjedavajući Vijeća RTV FBiH u roku od petnaest (15) dana od imenovanja svih članova.

(5) Do konstituiranja Upravnoga odbora, u skladu s ovim zakonom, njegovu će funkciju vršiti Vijeće RTV FBiH iz stavka (2) ovoga članka.

Ostali rokovi

Članak 58.

 

(1) Upravni će odbor, u roku od devedeset (90) dana od dana konstituiranja Upravnoga odbora donijeti statut i imenovati generalnoga direktora.

(2) Raspodjela RTV pretplate po odredbama članka 50. mora započeti najkasnije u roku od četiri (4) mjeseca od dana stupanja na snagu ovoga zakona.

Stupanje na snagu i objavljivanje

Članak 59.

 

Ovaj zakon stupa na snagu osmoga (8) dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".