ZAKON
O CENTRU ZA EDUKACIJU SUDACA I TUŽITELJA U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE


I- OPĆE ODREDBE

Članak 1.
Osnivanje

Ovim zakonom se osniva Centar za edukaciju sudaca i tužitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljenjem tekstu: Centar) i uređuje status i djelatnost Centra, organi upravljanja i rukovođenja, sredstva za rad Centra, te način i uvjeti pod kojima Centar obavlja edukaciju sudaca i tužitelja i osoba koje se namjeravaju baviti profesijom suca ili tužitelja.

Cilj Centra je osigurati, pod nadzorom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Federacije Bosne i Hercegovine ( u daljem tekstu: Visoko sudsko vijeće), utvrđivanje i provedbu programa edukacije za suce i tužitelje u smislu kriterija otvorenosti, stručnosti i nepristrasnosti, koji čini sastavni dio obnašanja sudačke i tužiteljske dužnosti.

II - STATUS I DJELATNOST CENTRA

Članak 2.
Status Centra

Centar se organizira kao javna ustanova.
Sjedište Centra je u Sarajevu.
Odgovarajuće prostorije , opremu i godišnji proračun za rad Centra osigurat će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Centar ima svojstvo pravne osobe i upisuje se u sudski registar.

Članak 3.
Djelatnost Centra

Djelatnosti Centra su:
1. Organiziranje, prema uputama i pod nadzorom Visokog sudskog vijeća , nastave za početnu obuku osoba koje se namjeravaju baviti profesijom suca ili tužitelja;
2. Organiziranje , pod nadzorom Visokog sudskog vijeća , stručnog usavršavanja sudaca i tužitelja;
3. Izdavanje uvjerenja o uspješno završenoj početnoj obuci iz točke 1. ovoga stavka , te godišnjih uvjerenja o ispunjenim minimalnim uvjetima stručnog usavršavanja iz točke 2. ovog zakona, sukladno odredbi članka 16. ovog zakona.

III - UPRAVLJANJE I RUKOVOĐENJE

Članak 4.
Tijela upravljanja i rukovođenja

Tijelo upravljanja u Centru je Upravni odbor Centra, a tijelo rukovođenja je ravnatelj.

Članak 5.
Članovi Upravnog odbora


Upravni odbor ima devet članova.

Članovi Upravnog odbora su:
1. jedan sudac Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine kojeg bira opća sjednica sudaca Vrhovnog suda;
2. jedan zamjenik federalnog tužitelja , kojeg bira kolegij Federalnog tužiteljstva;
3. dva istaknuta pravna stručnjaka sa iskustvom u polju edukacije, koje imenuje federalni ministar pravde nakon konzultacija sa profesionalnim udruženjima, pravnim fakultetima i drugim sličnim tijelima;
4. dvoje sudaca koje biraju članovi Udruženja sudaca Federacije Bosne i Hercegovine;
5. dvoje tužitelja koje biraju članovi Udruženja tužitelja Federacije Bosne i Hercegovine;
6. jedan sudac za prekršaje kojeg biraju članovi Udruženja sudaca za prekršaje Federacije Bosne i Hercegovine.

Članove Upravnog odbora proglašava Visoko sudsko vijeće.

Članovi Upravnog odbora se imenuju odnosno biraju na period od pet godina. Mandat članova Upravnog odbora može se obnoviti samo jednom.

Ravnatelj ima pravo nazočiti na sastancma Upravnog odbora, bez prava glasa.

Članak 6.
Sastanci Upravnog odbora

Redovne sastanke Upravnog odbora saziva predsjedatelj Upravnog odobra. Sastanci Upravnog odbora održavaju se najmanje šest puta godišnje.

Izvanredan sastanka Upravnog odbora može se sazvati na zahtjev ravnatelja ili većine članova Upravnog odbora.

Članak 7.
Odluke Upravnog odbora

Upravni odbor može donositi odluke ako je prisutno najmanje šest članova Odbora.

Upravni odbor donosi odluke natpolovičnom većinom. Ako su glasovi za dvije različite odluke jednako podijeljeni tako da nema većine, odlučuje glas predsjedatelja Upravnog odbora.

Članak 8.
Nadležnosti Upravnog odbora

Upravni odbor ima slijedeće nadležnosti:
1. donosi statut Centra i druge opće akte;
2. utvrđuje , sukladno uputama i pod nadzorom Visokog sudskog vijeća , program nastave za početnu obuku osoba koje žele raditi kao suci ili tužitelji;
3. utvrđuje, u konzultaciji sa Visokim sudskim vijećem , programe stručnog usavršavanja sudaca i tužitelja, uključujući i suce za prekršaje;
4. utvrđuje, u konzultaciji sa Visokim sudskim vijećem , specijalne programe edukacije;
5. imenuje i razrješava ravnatelja Centra;
6. usvaja prijedlog godišnjeg proračuna za rad Centra i upućuje ga nadležnim tijelima;
7. donosi financijski plan;
8. usvaja godišnje izvješće o radu Centra;
9. u sporazumu sa ravnateljem Centra i predsjednikom odgovarajućeg suda , odnosno odgovarajućim kantonalnim ili općinskim tužiteljem, uz saglasnost Visokog sudskog vijeća, određuje suce, zamjenike tužitelja i druge osobe koje provode obuku i usavršavanje;
10. donosi Poslovnik o svom radu;
11. osigurava sredstva za Centar, uključujući traženje donacija i poklona od domaćih i stranih pravnih i fizičkih osoba i međunarodnih organizacija;
12. surađuje, pri izradi programa edukacije, sa drugim tijelima za edukaciju u Bosni i Hercegovini i stranim zemljama , a naročito sa europskim mrežama za edukaciju u pravosuđu;
13. angažira konzultante i stručnjake;
14. obavlja druge poslove utvrđene ovim zakonom i poslovnikom, kao i poslove za koje ocijeni da su potrebni za funkcioniranje Centra.

Članak 9.
Troškovi članova Upravnog odbora

Članovi Upravnog odbora ne primaju naknadu za svoj rad.

Članovi Upravnog odbora imaju pravo da im Centar naknadi neophodne i opravdane troškove , uključujući putne troškove, nastale pri obavljanju poslova u korist Centra i poduzetih u svojstvu članova Upravnog odbora.

Članak 10.
Zajednički sastanci odbora

Radi utvrđivanja i usklađivanja zajedničkih programa edukacije i ostalih aktivnosti, Upravni odbor održava redovne zajedničke sastanke, najmanje dva puta godišnje, sa tijelom upravljanja odgovarajućeg Centra u Republici Srpskoj i odgovarajućeg tijala u Distriktu Brčko, te po potrebi može sa tim tijelima zaključivati i sporazume o ovakvim zajedničkim programima.

Upravni odbor je ovlašten da sa tijelima iz prethodnog stavka sporazumno usvoji poslovnik o njihovom zajedničkom radu.

Upravni odbor je ovlašten i da sa tijelom upravljanja odgovarajućeg centra u Republici Srpskoj zaključi sporazum o uspostavljanju jedinstvenog zajedničkog odbora odgovornog za upravljanje u oba navedena Centra.

Članak 11.
Ravnatelj Centra

Visoko sudsko vijeće objavljuje natječaj za ravnatelja Centra u dnevnim novinama širom Bosne i Hercegovine i službenim glasilima Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko, te prijave , po njihovom prispjeću, dostavlja Upravnom odboru.

U slučaju smrti, ostavke ili smjenjivanja ravnatelja, Visoko sudsko vijeće objavljuje natječaj što je prije moguće, a najkasnije 30 dana od dana kad je mjesto upražnjeno.

Za ravnatelja Centra može biti imenovana osoba koja ispunjava slijedeće uvjete:
1. da je državljanin Bosne i Hercegovine ;
2. da posjeduje značajno iskustvo i vještinu u rukovođenju i upravljanju;
3. da posjeduje diplomu pravnog fakulteta u Bosni i Hercegovini ili bivšoj Jugoslaviji ili diplomu drugog pravnog fakulteta koja je u skladu sa zakonom priznata u Bosni i Hercegovini;
4. da u vrijeme imenovanja obnaša dužnost suca ili tužitelja;
5. da posjeduje principijelnost, visoke moralne kvalitete i dokazanu stručnu sposobnost, uz odgovarajuću naobrazbu i kvalifikacije.

Ravnatelj Centra se imenuje na period od četiri godine i na ovu funkciju može biti ponovo imenovan još jedan mandat u istom trajanju.

Upravni odbor može većinom glasova suspendirati ili razriješiti ravnatelja iz slijedećih razloga: neobnašanja radnih dužnosti i obveza; nemaran odnos prema poslu; loše upravljanje financijskim sredstvima; nesposobnost za rad; ispunjavanje uvjeta za penziju; ili donošenje pravomoćne presude kojom se ravnatelj oglašava krivim za izvršeno kazneno djelo.

Plaću ravnatelja, koja ne može biti manja od prosječne plaće sudaca Vrhovnog suda Federacije, utvrđuje Upravni odbor.

Članak 12.
Odgovornost ravnatelja

Ravnatelj ima slijedeće odgovornosti:
1. izvršava odluke Upravnog odbora;
2. organizira i rukovodi radom Centra;
3. priprema prijedlog godišnjeg proračuna za rad centra;
4. priprema financijski plan;
5. priprema godišnje izvješće o radu i financijskom stanju Centra;
6. zastupa i predstavlja Centar prema trećim osobama;
7. predlaže i provodi programe edukacije koje utvrđuje Upravni odbor;
8. odgovoran je za zakonitost rada Centra;
9. obnaša i druge poslove koji su neophodni za rad Centra, u skladu sa zakonom i općim aktima Centra i uputstvima Upravnog odbora.

Radi usklađivanja međuentitetskih programa edukacije i drugih zajedničkih aktivnosti ravnatelj održava redovne mjesečne sastanke sa ravnateljem odgovarajućeg centra u Republici Srpskoj i odgovarjućim organom u Distriku Brčko.

Članak 13.
Primjena Zakona o radnim odnosima u državnim organima

Glede prava, obveza i odgovornosti zaposlenih u Centru primjenjuju se odredbe zakona koji reguliraju radne odnose u državnim organima.

IV - SREDSTVA ZA RAD CENTRA

Članak 14.
Izvori financiranja

Centar stječe sredstva za rad iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, subvencija kantona, gradova i općina, donacija i poklona domaćih i stranih fizičkih i pravnih osoba i međunarodnih organizacija, pozajmica i od naknada za usluge koje Centar izvršava. Centar ne može prihvatiti sredstva čijim osiguranjem se dovodi u pitanje njegova neovisnost.

Visina naknade za usluge iz st. 1. ovog članka utvrđuje se općim aktom Centra.

Članak 15.
Uporaba sredstava

Sredstva za rad centra uporabljavaju se za slijedeće rashode:
- plaće zaposlenh, naknade za rad osoba po ugovoru o djelu, tekuće troškove, nabavku i održavanje neophodne opreme, otplatu zajmova, i druge troškove u svezi djelatnosti Centra koje odobri Upravni odbor.

V - STRUČNO USAVRŠAVANJE SUDACA I TUŽITELJA I POČETNA OBUKA OSOBA KOJE SE NAMJERAVAJU BAVITI TIM PROFESIJAMA

Članak 16.
Stručno usavršavanje sudaca i tužitelja

Centar svake godine organizira stručno usavršavanje sudaca i tužitelja.

Centar, pod nadzorom Visokog sudskog vijeća, izrađuje nastavni plan i program i provodi nastavu za stručno usavršavanje, garantirajući sucima i tužiteljima održavanje i proširivanje njihovog znanja iz oblasti tehnike, kulture i društvenih odnosa, koje je neophodno za obnašanje njihove dužnosti.

Sucima i tužiteljima se pruža nastava iz oblasti tumačenja i primjene materijalnih i procesnih zakona, etičkih standarda za suce i tužitelje, najnovijih naučnih i stručnih dostignuća u oblasti prava , sudačke i tužiteljske prakse drugih zemalja, te drugih oblasti koje određuje Upravni odbor.

Stručno usavršavanje iz stavka 1. ovog članka obvezno je za sve suce i tužitelje. Visoko sudsko vijeće, u suradnji sa Upravnim odborom , određuje minimalne uvjete stručnog usavršavanja koje svaki sudac i tužitelj mora ispuniti tijekom godine, kako bi zadovoljio ovu profesionalnu obvezu.

Centar izdaje godišnja uvjerenja sucima i tužiteljima koji su ispunili minimalne uvjete stručnog usavršavanja.

Članak 17.
Početna obuka

Za osobe koje se namjeravaju baviti profesijom suca ili tužitelja Centar organizira početnu obuku iz oblasti pozitivnog prava i prakse sudova Federacije, te sudskog umijeća.

Centar utvrđuje program početne obuke u skladu s uputama i pod nadzorom Visokog sudskog vijeća.

Sudionicima koji uspješno završe program obuke iz stavka 2. ovog članka Centar dodjeljuje uvjerenja o završenoj početnoj obuci.

Članak 18.
Troškovi edukacije

Za vrijeme sudjelovanja u programu stručnog usavršavanja koje provodi Centar, suci i tužitelji imaju pravo na naknadu slijedećih troškova:
1. isplata redovne plaće za vrijeme trajanja usavršavanja; i
2. naknada za neophodne i opravdane troškove nastale tijekom usavršavanja koje se obavlja van njihovog redovnog mjesta rada.

Članak 19.
Naknada za predavače

Suci i tužitelji koji u Centru provode programe edukacije , što podrazumijeva i neophodne pripreme za pružanje edukacije sukladno uputstvima Centra, primaju redovnu plaću i odgovarajuće dodatke.

Suci i tužitelji iz stavka 1. ovog članka imaju pravo i na naknadu svih neophodnih i opravdanih troškova nastalih tijekom pripreme i edukacije koja se obavlja van njihovog redovnog mjesta rada. Bliže odredbe o određivanju takve naknade uređuju se općim aktima Centra.

VI - PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 20
Izbor i imenovanje članova Upravnog odbora
i objava natječaja za mjesto ravnatelja

U periodu do početka djelovanja Visokog sudskog vijeća, dužnosti Visokog sudskog vijeća iz članka 5. stavak 3. i članka 11. stavak 1. obavlja Federalno ministarstvo pravde ( u daljnjem tekstu: Ministarstvo pravde).

Natječaj za mjesto ravnatelja sukladno članku 11. stavak 1., objavit će se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Izbor i imenovanje prvih članova Upravnog odbora mora se obaviti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, nakon čega se imena članova dostavljaju Ministarstvu pravde.

Federalni ministar pravde dinijet će rješenje o proglašenju članova Upravnog odbora u roku od 10 dana od dostave imena članova u skladu sa odredbom prethodnog stavka ovog članka.

Članak 21,
Sazivanje prvog sastanka Upravnog odbora

Prvi sastanka Upravnog odbora saziva član Upravnog odbora koga biraju suci Vrhovnog suda u skladu sa odredbom članka 5. stavka 2. točka 1. ovog zakona, u roku od 30 dana od dana proglašenja članova Upravnog odbora sukladno članku 20. stavak 4. ovog zakona. Na prvom sastanku Upravnog odbora , bira se predsjedatelj većinom glasova prisutnih članova.

Članak 22.
Predavači

Upravni odbor će sukladno odredbi članka 8. stavak 1. točka 9. ovog zakona, uspostaviti radno tijelo sastavljeno od sudaca i tužitelja koji će provoditi obuku i usavršavanje za Centar, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovoga zakona.

Članak 23.
Stupanje na snagu

Ovaj zakon stupa na snagu osam dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".