ZAKON
O CENTRU ZA EDUKACIJU SUDIJA I TUŽIOCA U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE


I- OPĆE ODREDBE

Član 1.
Osnivanje

Ovim zakonom se osniva Centar za edukaciju sudija i tužioca u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Centar) i uređuje status i djelatnost Centra, organi upravljanja i rukovođenja, sredstva za rad Centra, te način i uslovi pod kojima Centar obavlja edukaciju sudija i tužioca i osoba koje se namjeravaju baviti profesijom sudije ili tužioca.

Cilj Centra je da, pod nadzorom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Federacije Bosne i Hercegovine ( u daljem tekstu: Visoko sudsko vijeće), obezbijedi da se programi edukacije za sudije i tužioce utvrđuju i provode u smislu kriterija otvorenosti, stručnosti i nepristrasnosti, koji čini sastavni dio obnašanja sudijske i tužilačke funkcije.

II - STATUS I DJELATNOST CENTRA

Član 2.
Status Centra

Centar se organizuje kao javna ustanova.
Sjedište Centra je u Sarajevu.
Odgovarajuće prostorije , opremu i godišnji budžet za rad Centra obezbijedit će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Centar ima svojstvo pravne osobe i upisuje se u sudski registar.

Član 3.
Djelatnost Centra

Djelatnosti Centra su:
1. Organiziranje, prema uputama i pod nadzorom Visokog sudskog vijeća , nastave za početnu obuku osoba koje se namjeravaju baviti profesijom sudije ili tužioca;
2. Organizovanje , pod nadzorom Visokog sudskog vijeća , stručnog usavršavanja sudija i tužioca;
3. Izdavanje uvjerenja o uspješno završenoj početnoj obuci iz tačke 1. ovoga stava , te godišnjih uvjerenja o ispunjenim minimalnim uslovima stručnog usavršavanja iz tačke 2. ovog zakona, s skladu sa odredbom člana 16. ovog zakona.

III - UPRAVLJANJE I RUKOVOĐENJE

Član 4.
Organi upravljanja i rukovođenja

Organ upravljanja u Centru je Upravni odbor Centra, a organ rukovođenja je direktor.

Član 5.


Članovi Upravnog odbora


Upravni odbor ima devet članova.

Članovi Upravnog odbora su:
1. jedan sudija Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine kojeg bira opća sjednica sudija Vrhovnog suda;
2. jedan zamjenik federalnog tužioca , kojeg bira kolegij Federalnog tužilaštva;
3. dva istaknuta pravna stručnjaka sa iskustvom u polju edukacije, koje imenuje federalni ministar pravde nakon konsultacija sa profesionalnim udruženjima, pravnim fakultetima i drugim sličnim tijelima;
4. dvoje sudija koje biraju članovi Udruženja sudija Federacije Bosne i Hercegovine;
5. dvoje tužilaca koje biraju članovi Udruženja tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine;
6. jedan sudija za prekršaje kojeg biraju članovi Udruženja sudija za prekršaje Federacije Bosne i Hercegovine.

Članove Upravnog odbora proglašava Visoko sudsko vijeće.

Članovi Upravnog odbora se imenuju odnosno biraju na period od pet godina. Mandat članova Upravnog odbora može se obnoviti samo jednom.

Direktor ima pravo da učestvuje na sastancma Upravnog odbora, bez prava glasa.

Član 6.
Sastanci Upravnog odbora

Redovne sastanke Upravnog odbora saziva predsjedavajući Upravnog odobra. Sastanci Upravnog odbora održavaju se najmanje šest puta godišnje.

Vanredni sastanka Upravnog odbora može se sazvati na zahtjev direktora ili većine članova Upravnog odbora.

Član 7.
Odluke Upravnog odbora

Upravni odbor može donositi odluke ako je prisutno najmanje šest članova Odbora.

Upravni odbor donosi odluke natpolovičnom većinom. Ako su glasovi za dvije različite odluke jednako podijeljeni tako da nema većine, odlučuje glas predsjedavajućeg Upravnog odbora.

Član 8.
Nadležnosti Upravnog odbora

Upravni odbor ima slijedeće nadležnosti:
1. donosi statut Centra i druge opće akte;
2. utvrđuje , u skladu sa uputama i pod nadzorom Visokog sudskog vijeća , program nastave za početnu obuku osoba koje se namjeravaju baviti profesijom sudije ili tužioca;
3. utvrđuje, u konzsultaciji sa Visokim sudskim vijećem , programe stručnog usavršavanja sudija i tužilaca, uključujući i sudije za prekršaje;
4. utvrđuje, u konsultaciji sa Visokim sudskim vijećem , specijalne programe edukacije;
5. imenuje i razrješava direktora Centra;
6. usvaja prijedlog godišnjeg budžeta za rad Centra i upućuje ga nadležnim organima;
7. donosi finansijski plan;
8. usvaja godišnji izvještaj o radu Centra;
9. u sporazumu sa direktorem Centra i predsjednikom odgovarajućeg suda , odnosno odgovarajućim kantonalnim ili općinskim tužiocem, uz saglasnost Visokog sudskog vijeća, određuje sudije, zamjenike tužilaca i druge osobe koje provode obuku i usavršavanje;
10. donosi Poslovnik o svom radu;
11. obezbjeđuje sredstva za Centar, uključujući traženje donacija i poklona od domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica i međunarodnih organizacija;
12. sarađuje, pri izradi programa edukacije, sa drugim tijelima za edukaciju u Bosni i Hercegovini i stranim zemljama , a naročito sa evropskim mrežama za edukaciju u pravosuđu;
13. angažuje konsultante i stručnjake;
14. obavlja druge poslove utvrđene ovim zakonom i poslovnikom, kao i poslove za koje ocijeni da su potrebni za funkcionisanje Centra.

Član 9.
Troškovi članova Upravnog odbora

Članovi Upravnog odbora ne primaju naknadu za svoj rad.

Članovi Upravnog odbora imaju pravo da im Centar nadoknadi neophodne i opravdane troškove , uključujući putne troškove, nastale pri obavljanju poslova u korist Centra i preduzetih u svojstvu članova Upravnog odbora.

Član 10.
Zajednički sastanci odbora

Radi utvrđivanja i usklađivanja zajedničkih programa edukacije i ostalih aktivnosti, Upravni odbor održava redovne zajedničke sastanke, najmanje dva puta godišnje, sa organm upravljanja odgovarajućeg Centra u Republici Srpskoj i odgovarajućeg tijala u Distriktu Brčko, te po potrebi može sa tim organima zaključivati i sporazume o ovakvim zajedničkim programima.

Upravni odbor je ovlašten da sa organima iz prethodnog stava sporazumno usvoji poslovnik o njihovom zajedničkom radu.

Upravni odbor je ovlašten i da sa organom upravljanja odgovarajućeg centra u Republici Srpskoj zaključi sporazum o uspostavljanju jedinstvenog zajedničkog odbora odgovornog za upravljanje u oba navedena Centra.

Član 11.
Direktor Centra

Visoko sudsko vijeće objavljuje konkurs za direktora Centra u dnevnim novinama širom Bosne i Hercegovine i službenim glasilima Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Distrikta Brčko, te prijave , po njihovom pristizanju, dostavlja Upravnom odboru.

U slučaju smrti, ostavke ili smjenjivanja direktora, Visoko sudsko vijeće objavljuje konkurs što je prije moguće, a najkasnije 30 dana od dana kad je mjesto upražnjeno.

Za direktora Centra može biti imenovana osoba koja ispunjava slijedeće uvjete:
1. da je državljanin Bosne i Hercegovine ;
2. da posjeduje značajno iskustvo i vještinu u rukovođenju i upravljanju;
3. da posjeduje diplomu pravnog fakulteta u Bosni i Hercegovini ili bivšoj Jugoslaviji ili diplomu drugog pravnog fakulteta koja je u skladu sa zakonom priznata u Bosni i Hercegovini;
4. da u vrijeme imenovanja obavlja funkciju sudije ili tužioca;
5. da posjeduje principijelnost, visoke moralne kvalitete i dokazanu stručnu sposobnost, uz odgovarajuće obrazovanje i kvalifikacije.

Direktor Centra se imenuje na period od četiri godine i na ovu funkciju može biti ponovo imenovan još jedan mandat u istom trajanju.

Upravni odbor može većinom glasova suspendovati ili razriješiti direktora iz slijedećih razloga: neizvršavanja radnih dužnosti i obaveza; nemaran odnos prema poslu; loše upravljanje finansijskim sredstvima; nesposobnost za rad; ispunjavanje uslova za penziju; ili donošenje pravosnažne presude kojom se direktor oglašava krivim za izvršeno krivično djelo.

Platu direktora, koja ne može biti manja od prosječne plate sudija Vrhovnog suda Federacije, utvrđuje Upravni odbor.

Član 12.
Odgovornost direktora

Direktor ima slijedeće odgovornosti:
1. izvršava odluke Upravnog odbora;
2. organizuje i rukovodi radom Centra;
3. priprema prijedlog godišnjeg budžeta za rad centra;
4. priprema finansijski plan;
5. priprema godišnji izvještaj o radu i finansijskom stanju Centra;
6. zastupa i predstavlja Centar prema trećim osobama;
7. predlaže i provodi programe edukacije koje utvrđuje Upravni odbor;
8. odgovoran je za zakonitost rada Centra;
9. obnaša i druge poslove koji su neophodni za rad Centra, u skladu sa zakonom i općim aktima Centra i uputstvima Upravnog odbora.

Radi usklađivanja međuentitetskih programa edukacije i drugih zajedničkih aktivnosti direktor održava redovne mjesečne sastanke sa direktorom odgovarajućeg centra u Republici Srpskoj i odgovarjućim organom u Distriku Brčko.

Član 13.
Primjena Zakona o radnim odnosima u državnim organima

Glede prava, obaveza i odgovornosti zaposlenih u Centru primjenjuju se odredbe zakona koji regulišu radne odnose u državnim organima.

IV - SREDSTVA ZA RAD CENTRA

Član 14.
Izvori finansiranja

Centar stiče sredstva za rad iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, subvencija kantona, gradova i općina, donacija i poklona domaćih i stranih fizičkih i pravnih osoba i međunarodnih organizacija, pozajmica i od naknada za usluge koje Centar obavlja. Centar ne može prihvatiti sredstva čijim obezbjeđenjem se dovodi u pitanje njegova nezavisnost.

Visina naknade za usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuje se općim aktom Centra.

Član 15.
Upotreba sredstava

Sredstva za rad centra upotrebljavaju se za slijedeće rashode:
- plate zaposlenh, naknade za rad osoba po ugovoru o djelu, tekuće troškove, nabavku i održavanje neophodne opreme, otplatu zajmova, i druge troškove u vezi sa djelatnošću Centra koje odobri Upravni odbor.

V - STRUČNO USAVRŠAVANJE SUDIJA I TUŽILACA I POČETNA OBUKA OSOBA KOJE SE NAMJERAVAJU BAVITI TIM PROFESIJAMA

Član 16.
Stručno usavršavanje sudija i tužilaca

Centar svake godine organizuje stručno usavršavanje sudija i tužilaca.

Centar, pod nadzorom Visokog sudskog vijeća, izrađuje nastavni plan i program i provodi nastavu za stručno usavršavanje, garantujući sudijama i tužiocima održavanje i proširivanje njihovog znanja iz oblasti tehnike, kulture i društvenih odnosa, koje je neophodno za obavljanje njihove funkcije.

Sudijama i tužiocima se pruža nastava iz oblasti tumačenja i primjene materijalnih i procesnih zakona, etičkih standarda za sudije i tužioce, najnovijih naučnih i stručnih dostignuća u oblasti prava , sudske i tužilačke prakse drugih zemalja, te drugih oblasti koje određuje Upravni odbor.

Stručno usavršavanje iz stava 1. ovog člana obavezno je za sve sudije i tužioce. Visoko sudsko vijeće, u saradnji sa Upravnim odborom , određuje minimalne uslove stručnog usavršavanja koje svaki sudija i tužilac mora ispuniti u toku godine, kako bi zadovoljio ovu profesionalnu obavezu.

Centar izdaje godišnja uvjerenja sudijama i tužiocima koji su ispunili minimalne uslove stručnog usavršavanja.

Član 17.
Početna obuka

Za osobe koje se namjeravaju baviti profesijom sudije ili tužioca Centar organizuje početnu obuku iz oblasti pozitivnog prava i prakse sudova Federacije, te sudskog umijeća.

Centar utvrđuje program početne obuke u skladu sa uputama i pod nadzorom Visokog sudskog vijeća.

Učesnicima koji uspješno završe program obuke iz stava 2. ovog člana Centar dodjeljuje uvjerenja o završenoj početnoj obuci.

Član 18.
Troškovi edukacije

Za vrijeme učestvovanja u programu stručnog usavršavanja koje provodi Centar, sudije i tužioci imaju pravo na naknadu slijedećih troškova:
1. isplata redovne plate za vrijeme trajanja usavršavanja; i
2. naknada za neophodne i opravdane troškove nastale tokom usavršavanja koje se obavlja van njihovog redovnog mjesta rada.

Član 19.
Naknada za predavače

Sudije i tužioci koji u Centru provode programe edukacije , pod čim se podrazumijevaju i neophodne pripreme za pružanje edukacije u skladu sa uputstvima Centra, primaju redovnu platu i odgovarajuće dodatke.

Sudije i tužioci iz stava 1. ovog člana imaju pravo i na naknadu svih neophodnih i opravdanih troškova nastalih tokom pripreme i edukacije koja se obavlja van njihovog redovnog mjesta rada. Bliže odredbe o određivanju takve naknade uređuju se općim aktima Centra.

VI - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20
Izbor i imenovanje članova Upravnog odbora
i objava konkursa za mjesto direktora

U periodu do početka djelovanja Visokog sudskog vijeća, dužnosti Visokog sudskog vijeća iz člana 5. stav 3. i člana 11. stav 1. obavlja Federalno ministarstvo pravde ( u daljem tekstu: Ministarstvo pravde).

Konkurs za mjesto direktora u skladu sa članom 11. stav 1., objaviće se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Izbor i imenovanje prvih članova Upravnog odbora mora se obaviti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, nakon čega se imena članova dostavljaju Ministarstvu pravde.

Federalni ministar pravde donijet će rješenje o proglašenju članova Upravnog odbora u roku od 10 dana od dostave imena članova u skladu sa odredbom prethodnog stava ovog člana.

Član 21,
Sazivanje prvog sastanka Upravnog odbora

Prvi sastanka Upravnog odbora saziva član Upravnog odbora koga biraju sudije Vrhovnog suda u skladu sa odredbom člana 5. stav 2. tačka 1. ovog zakona, u roku od 30 dana od dana proglašenja članova Upravnog odbora u skladu sa članom 20. stav 4. ovog zakona. Na prvom sastanku Upravnog odbora , bira se predsjedavajući većinom glasova prisutnih članova.

Član 22.
Predavači

Upravni odbor će u skladu sa odredbom člana 8. stav 1. tačka 9. ovog zakona, uspostaviti radno tijelo sastavljeno od sudija i tužilaca koji će provoditi obuku i usavršavanje za Centar, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovoga zakona.

Član 23.
Stupanje na snagu

Ovaj zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".