Na temelju članka 6. stavak 1. Zakona o fondacijama i zakladama ("Službene novine Federacije BiH", broj 16/98), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog federalnog ministra socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica i federalnog ministra finansija-financija, donosi

ODLUKU
O OSNUTKU FONDACIJE ZA ODRŽIVI RAZVITAK


I - OSNOVNE ODREDBE

Članak 1.

Ovom odlukom osniva se Fondacija za održivi razvitak (u daljnjem tekstu: Fondacija), utvrđuje se svrha osnutka, prava i obveze organizacija, djelatnost, upravljanje, prestanak rada i druga pitanja od značaja za Fondaciju.

Članak 2.

Fondacija nastaje spajanjem i pravni je sljedbenik Fondacije lokalnog razvitka -FLR osnovane odlukom Vlade Federacije BiH (u daljnjem tekstu: Vlada) broj V 133/99 od 27.5.1999. godine ("Službene novine Federacije BiH", broj 23/99) i Fondacije za obuku, zapošljavanje, demobilizaciju, reintegraciju i javne radove osnovane Uredbom Vlade broj V 193/96 od 25.7.1996. godine ("Službene novine Federacije BiH", broj 24/96).

Članak 3.

Fondacija je imovina namijenjena da u određenom vremenskom razdoblju kroz implementaciju različitih projekata obnove i tranzicije podržava održivi razvitak Federacije BiH.
Kao neprofitabilna organizacija Fondacija objedinjava implementaciju srodnih projekata koji su se do sada implementirali preko Fondacija iz članka 2. ove odluke i planiranih novih projekata koji će podržavati obnovu i održivi razvitak javne infrastrukture , jačanje i razvitak mikrofinanciranja i druge tranzicijske procese s ciljem funkcionalne i efikasne implementacije tih projekata.

Članak 4.

Fondacija je pravna osoba i ima administrativnu, tehničku i financijsku samostalnost.
Fondacija ima pečat sa grbom Federacije BiH u sredini, koji sadrži latinicom ispisan tekst:
- Bosna i Hercegovina - Federacija Bosne i Hercegovine
- Fondacija održivog razvitka - Fondacija održivog razvoja
Na oblik, izradu, uporabu i čuvanje pečata Fondacije primjenjuje se Zakon o pečatu Federacije Bosne i Hercegovine ("Službenen novine Federacije BiH", br. 2/94 i 21/96).

Članak 5.

Naziv Fondacije je Fondacija za održivi razvitak.Skraćeni naziv Fondacije je: ODRAZ.Sjedište Fondacije je u Sarajevu.

II - DJELATNOST

Članak 6.

Djelatnost Fondacije je:
a) Pružanje tehničke skrbi i obuke općinskim vlastima u oblasti financijskog upravljanja i planiranja, pružanje thničke skrbi lokalnim bankama radi poboljšanja njihove sposobnosti za procjenu projekata i analize općinskih kredita i formiranje fonda revolving davanje namjenskih kredita bankama iz kojih će one kreditirati investicije općina i njihovih komunalnih poduzeća u infrastrukturu, prikupljanje otplata od banaka, praćenje učinka banaka i općina;
b) Financiranje mikrokreditnih organizacija s ciljem jačanja njihovih institucionalnih kapaciteta i mikrokreditnog fonda iz kojeg se pružaju mikro-kreditne usluge za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, pružanje tehničke pomoći u razvoju mikrofinancijskog sektora na teritoriju Federacije BiH, pružanje potpore u izgradnji neovisnih samoodrživih mikrofinancijskih institucija/poboljšanje regulatornopravnog okvira za funkcioniranje mikrofinancijskih sektora i poslovnog okruženja za korisnike mikrofinancijskih usluga, te djelatnosti koje su povezane ili su u svezi sa ovom djelatnošću;
c) Financiranje obnove i izgradnje lokalnih infrastrukturnih objekata / tehnička pomoć i obuka stanovništva lokalnih zajednica radi poboljšanja životnih uvjeta, tehnička pomoć općinama u oblasti održavanja infrastrukturnih objekata i pružanja usluga;
d) Druge djelatnosti u funkciji tranzicije i održivog razvitka, a sukladno s posebnim projektima i razvojnim programima Federacije BiH.

III - ORGANIZACIJA

Članak 7.

Fondacija može osnovati odjele kao organizacione jedinice.
Nazivi odjela iz stavka 1. ovog članka , kao i njihove nadležnosti i druga pitanja koja se odnose na unutarnju organizaciju Fondacije utvrdit će se Statutom Fondacije i aktom o unutarnjoj organizaciji Fondacije.

IV - SREDSTVA FONDACIJE

Članak 8.

Sredstva Fondacije sastoje se od:
- sredstava dobijenih iz multilateralnih i bilateralnih programa pomoći ulaganja koja osiguravaju Federacija, domaćih i inozemnih donacija;
- preuzetih sredstava fondacija iz članka 2. ove uredbe, čiji je pravni sljednik Fondacija;
- sredstava zajma na osnovu potpisanih projektnih sporazuma;
- ostalih sredstava koje osigurava Vlada;
- sredstva ostvarena iz razlike prihoda i rashoda.

V - OPĆI AKTI

Članak 9.

Odbor povjerenika Fondacije donosi Statut Fondacije uz suglasnost Vlade u roku od 30 dana od dana njegovog imenovaja.
Opći akti kojima se uređuju pitanja organizacije, poslovanja, radnih odnosa i druga pitanja od značaja za rad Fondacije donijet će se u roku koji će se odrediti Statutom Fondacije.

VI - UPRAVLJANJE I RUKOVOĐENJE FONDACIJOM

Članak 10.

Fondacija ima direktora.
Direktor zastupa i predstavlja Fondaciju.
Na čelu odjela Fondacije utvrđenih Statutom i aktom o unutarnjoj organizaciji su izvršni direktori odjela - projekt menadžeri.
Direktora Fondacije i izvršne direktore odjela imenuje Vlada na usaglašeni prijedlog federalnog ministra socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica i federalnog ministra finansija - financija.

Članak 11.

Organi fondacije su Odbor povjerenika i Izvršni odbor.

Članak 12.

Odbor povjerenika je organ upravljanja Fondacije i sastoji se od predsjednika i deset članova koje imenuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog federalnog ministra socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica i federalnog ministra finansija - financija.
Predsjednik i članovi Odbora povjerenika imenuju se iz reda predstavnika:
- Federalnog ministarstva socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica,
- Federalnog ministarstva finansija - financija,
- Federalnog ministarstva pravde,
- Federalnog ministarstva prostornog uređenja i okoliša,
- Federalnog ministarstva za pitanja boraca,
- Federalnog ministarstva za kominikacije i promet,
- Federalne agencije za privatizaciju,
- Federalne agencije za bankarstvo,
- Udruženja mikorfinansijskih institucija,
- Udruženje općina Federacije,
- Jedne od nevladinih organizacija.

Članak 13.

Odbor povjerenika vrši naročito slijedeće poslove: donosi Statut i planove poslovanja, utvrđuje poslovnu politiku, strategiju i program razvitka, odlučuje o uporabi i raspodjeli sredstava, donosi godišnji obračun prihoda i vrši druge poslove utvrđene Statutom Fondacije.
Način rada i odlučivanje odbora povjerenika regulirat će se Poslovnikom o radu Odbora povjerenika.

Članak 14.

Izvršni odbor je izvršni organ Fondacije koga sačinjavaju direktor Fondacije i izvršni direktori odjela iz stavka 1. članka 7.
Sastav, nadležnost, mandat, način odlučivanja, odgovornost i druga pitanja od značaja za rad izvršnog odbora uređuju se Statutom, sukladno ovoj odluci i zakonom.

Članak 15.

Fondacija počinje sa radom danom upisa u registar koji se vodi kod Federalnog ministarstva pravde.

Članak 16.

Nadzor nad radom Fondacije vrši Federalno ministarstvo socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica i Federalno ministarstvo finansija-financija, svatko iz svojih nadležnosti.

Članak 17.

Fondacija Vladi Federacije Bosne i Hercegovine podnosi godišnje izvješće o radu Fondacije, a na traženje Vlade i u kraćem roku.

VII - PRIJELAZNE I ZVRŠNE ODREDBE

Članak 18.

Fondacija prestaje sa radom kada prestane svrha osnivanja, o čemu odlučuje Vlada na prijedlog federalnog ministra socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica i federalnog ministra finansija-financija.

Članak 19.

Danom upisa u registar Federalnog ministarstva pravde fondacija preuzima imovinu, prava i obaveze fondacija iz članka 2. ove odluke.
U cilju realiziranja preuzimanja imovine, prava i obveza iz prethodnog stavka Vlada će formirati komisiju koju će činiti po jedan predstavnik iz fondacija iz članka 2. ove odluke i Fondacije.

Članak 20.

Danom upisa Fondacije u Registar kod Federalnog ministarstva pravde prestaju sa radom fondacije iz članka 2. ove odluke.

Članak 21.

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaju da važe odluke o osnutku FLR i Fondacije za obuku, upošljavanje, demobilizaciju, reintegraciju i javne radove.

Članak 22.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

V broj 288/2001
5. srpnja 2001. godine
Sarajevo

 Premijer
dr. Alija Behmen, v.r.