Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), članka 18. Zakona o vanjskom dugu Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 41/98) i informacije Federalnog ministarstva prometa i komunikacija BiH o kreditu EBRD i EIB za realiziranje projekta obnove željeznica u Bosni i Hercegovini , Vlada Federacije BiH na 15. sjednici održanoj u Sarajevu 7. lipnja 2001. godine, donijela je

ODLUKU
O PRIHVATANJU KREDITA EBRD I EIB ZA OBNOVU ŽELJEZNICA U BIH

Članak 1.

Vlada Federacije BiH prihvata projekat "Obnove željeznica u Bosni i Hercegovini " koji će se financirati iz sredstava kredita EBRD i EIB u ukupnom iznosu od 61 mil. EUR i donacija u iznosu od 4 mil. EUR vlada Japana, Kanade i USA.

Članak 2.

Vlada Federacije BiH potvrđuje da je dokumentacija parafirana tokom pregovora prihvatljiva za Federaciju BiH, a posebno:
- Ugovor između EBRD i Bosne i Hercegovine o financiranju projekta obnove željeznica u BiH u kojem su uspostavljeni uvjeti zajma; Ugovor podrške zajmu između EBRD i Federacije BiH kojim su definirane obveze entiteta i njegov udio; Subsidijarni ugovor između Bosne i Hercegovine i Federacije BiH kojim se osigurava proslijeđivanje entitetima odgovarajućih dijelova zajma; Ugovor o projektu između EBRD, BHŽJK i željezničkih kompanija kojim se osigurava trošenje za namjene projekta i otplata zajma od strane željezničkih kompanija Federacije BiH;
- Ugovor između EIB i Bosne i Hercegovine o financiranju projekta obnove željeznica u BiH u kojem su uspostavljeni uvjeti zajma; Ugovor podrške zajmu između EIB i Federacije BiH kojim su definirane glavne obveze entiteta i njegov udio; Podsporazum o zajmu između Federacije BiH i željezničkih kompanija kojim se osigurava trošenje za namjene projekta i otplatu zajma od strane željezničkih kompanija Federacije BiH.

Članak 3.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ovlašćuje premijera dr. Aliju Behmena da u ime Federacije BiH potpiše ugovore o kreditu EBRD i EIB za realizaciju projekta obnove željeznica u Bosni I Hercegovini.

Članak 4.

Vlada Federacije BiH će Parlamentu Federacije BiH podnijeti na odobrenje prijedlog kreditnog zaduženja Federacije BiH u iznosu od tridesetšestmilionašeststotinahiljada eura (36,6 miliona EUR) za realizaciju projekta obnove željeznica u Bosni i Hercegovini.

Članak 5.

Za sprovođenje ove odluke zadužuje se Federalno ministarstvo financija i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija , svako u okviru svoje nadležnosti.

Članak 6.

Ova odluka stupa na snagu danom objave u "Službenim novinama Federacije BiH".

V broj 187/2001
31. lipnja 2001. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Alija Behmen, v.r.