Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), a u vezi sa članom 1. stav 2. i čl. 4., 5. i 58. Odluke o Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba ("Službene novine Federacije BiH", broj 55/2000), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU
O POČETKU RADA FEDERALNOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

I

Ovom odlukom, u skladu sa Odlukom o Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba ("Službene novine Federacije BiH", broj 55/2000), ( u daljem tekstu: Zakon) i Zakonom o ustanovama ("Službeni list RBiH", br. 6/92, 8/93 i 13/94), koji se, u skladu sa članom IX 5. (1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, primjenjuje kao federalni propis, bliže se uređuju pitanja u vezi sa radom i organiziranjem Federalnog zavoda za zapošljavanje ( u daljem tekstu: Zavod).

II

Sjedište Zavoda je u Sarajevu, ul. Đoke Mazalića broj 3.

III

Zavod je nadležan za poslove iz člana 5. Zakona.

IV

Organi Zavoda su: upravni odbor, nadzorni odbor i direktor koji se imenuju u skladu sa Zakonom o ustanovama.

V

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada) imenovat će članove upravnog i nadzornog odbora Zavoda, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

VI

Upravni odbor Zavoda donijet će , uz suglasnost Vlade, statut i program rada Zavoda, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.


VII

Upravni odbor Zavoda imenuje i razrješava direktora Zavoda, u skladu sa zakonom, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

VIII

Zavod će od Zavoda za zapošljavanje Bosne i Hercegovine preuzeti zaposlenike, opremu, inventar i druge stvari, arhivu, akte, predmete, drugu dokumentaciju, sredstva za rad, poslovni prostor i drugu imovinu, potrebne za ostvarivanje nadležnosti utvrđenih Zakonom.

IX

Zakon i ova odluka predstavljaju osnivački akt, na osnovu kojeg će se izvršiti upis u sudski registar kod nadležnog suda.

X

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

V broj 109/2001
3. maja 2001. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Alija Behmen, s.r.