Koristeci se ovlastima koje su mi date clankom V Aneksa 10. (Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora) Opceg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini prema kojemu je Visoki predstavnik konacni autoritet u zemlji za tumacenje gore pomenutog Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora; uzimajuci u obzir posebice clanak II. 1. (d) Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora prema kojemu Visoki predstavnik "pomaze, kada Visoki predstavnik to ocijeni neophodnim, u rjesavanju svih problema koji se pojave u svezi s civilnom provedbom";
Pozivajuci se nadalje na stavak XI. 2. Zakljucaka Konferencije za provedbu mira odrzane u Bonnu 9. i 10. prosinca 1997. godine, u kojima je Vijece za provedbu mira pozdravilo namjeru Visokog predstavnika da iskoristi svoj konacni autoritet u zemlji za tumacenje Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora, kako bi pomogao u iznalazenju rjesenja za probleme sukladno gore navedenim "donosenjem obvezujucih odluka, kada to ocijeni neophodnim", o odredjenim pitanjima, ukljucujuci i (prema podstavku (c) stavka XI. 2.) "mjere kojima se osigurava provedba Mirovnog sporazuma na cijelom podrucju Bosne i Hercegovine i njenih entiteta."
Imajuci u vidu da je Vijece za provedbu mira na svojoj sjednici odrzanoj u Madridu 16. prosinca 1998. godine pozvalo organe vlasti na blisku i bezrezervnu suradnju sa medjunarodnom zajednicom na sveobuhvatnoj i dosljednoj strukturalnoj reformi Zavoda za platni promet koju treba okoncati do 31. prosinca 2000. godine.
Napominjuci da su amandmani na Zakon o doprinosima dogovoreni izmedju poreznih organa Federacije Bosne i Hercegovine i Medjunarodne savjetodavne skupine za transformaciju Zavoda za platni promet i platnog sustava (IAG) u proljece 2000. godine, i upuceni Ministarstvu financija na odobrenje;
Napominjuci medjutim da Ministarstvo financija Federacije Bosne i Hercegovine nije razmatralo amandmane na Zakon o doprinosima niti ih je uputilo na Vladu Federacije;
Uzimajuci u obzir, da stupanje na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima ima sustinski znacaj za osiguranje neophodnog zakonodavnog okvira za gore pomenutu opcu reformu Zavoda za platni promet, i konkretno za reguliranje naplate doprinosa;
Uzimajuci u obzir, imajuci na umu i konstatirajuci sve gore navedeno, ovim donosim slijedecu odluku. Zakon koji se donosi ovom odlukom stupa na snagu na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlament Federacije ne usvoji u propisanoj formi, bez izmjena i dopuna i bez postavljanja uvjeta.
Ova odluka stupa na snagu odmah i bez odlaganja ce se objaviti u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".


O D L U K A O ZAKONU O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DOPRINOSIMA


U Zakonu o doprinosima ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 35/98), vrse se sljedece izmjene i dopune:


Clanak 1.


Clanak 11. mijenja se i glasi:
"Obracun i uplatu doprinosa za obveznike doprinosa iz clanka 4. Zakona vrsi isplatilac place i drugih licnih primanja - rezident Federacije prilikom svake isplate, i to:
a) na place, naknade placa i druga osobna primanja uposlenika po osnovu redovitog rada i izvan redovitog rada, doprinosi se obracunavaju na dan njihove isplate, a placaju se u roku od sedam dana od dana kada je isplata izvrsena,
b) na svoju placu, fizicka osoba koja samostalno obavlja gospodarsku, profesionalnu ili drugu djelatnost kao temeljno zanimanje, koje se bavi poljodjelstvom kao jedinim ili temeljnim zanimanjem, kao i ono koje je uposleno kod nerezidenta Federacije i ostali obveznici doprinosa, duzni su
sami obracunavati i placati doprinose do 7-og u mjesecu za protekli mjesec,
c) za obveznika koji je na teritoriju Federacije BiH uposlen kod nerezidenta Federacije, obracun i uplatu doprinosa moze vrsiti i pravna ili fizicka osoba - nerezident Federacije i to do 7-og u mjesecu za protekli mjesec.
Prilikom svake isplate place i drugog primanja, isplatilac je duzan uposleniku - obvezniku doprinosa iz clanka 4. tocka 1. Zakona o doprinosima, izdati jedan primjerak obracuna bruto place i doprinosa."


Clanak 2.


Iza clanka 11. dodaju se cl. 11a. i 11b. koji glase:


"Clanak 11a.


Isplatioci placa i drugih osobnih primanja i fizicke osobe iz clanka 11. stavak 1. toc. b) i c), ovoga zakona duzni su za svaku isplatu place saciniti specifikaciju o isplati primanja i obracunu i uplati poreza i doprinosa i dostaviti je zajedno sa dokazima o izvrsenoj isplati, nadleznoj ispostavi Porezne uprave Federacije BiH istog dana, a najkasnije narednog dana po izvrsenoj isplati.


Clanak 11b.


Poslodavac - isplatilac place i drugih osobnih primanja, kao i fizicke osobe iz clanka 1. stavak 1. toc. b) i c) ovoga zakona, doprinose iz placa i doprinose na placu usmjeravaju sukladno propisima odnosno podzakonskim aktima donesenim na temelju ovog zakona odgovarajucem korisniku odnosno korisnicima."


Clanak 3.


Clanak 12. mijenja se i glasi:
"Uplata doprinosa vrsi se u KM Doprinosi se uplacuju po vrsti na propisane uplatne racune putem ovlastenih organizacija za obavljanje unutarnjeg platnog prometa (OOPP).


Clanak 4.


Iza clanka 14. dodaju se novi cl. 14a., 14b. i 14 c. koji glase:


"Clanak 14a.


U slucaju neplacanja doprinosa u roku, nadlezna Porezna uprava ce donijeti rjesenje o prinudnoj naplati.
Temeljem ovog rjesenja Porezna uprava moze zahtijevati prinudnu naplatu doprinosa prijenosom dugovanog iznosa sa bilo kojeg racuna isplatioca placa, otvorenog kod OOPP, na propisane uplatne racune javnih prihoda, kao i naplatu iz cjelokupne imovine isplatioca placa.


Clanak 14b.


Nadzor nad obracunavanjem i placanjem doprinosa iz place i na placu sprovodi Porezna uprava Federacije BiH.


Clanak 14c.


Evidencije o obracunatim i isplacenim doprinosima iz placa i na place vodi organizaciona jedinica Porezne uprave na cijem podrucju se nalazi sjediste isplatioca - prane osobe i fizicke osobe koja samostalno obavlja djelatnost, odnosno prebivaliste fizicke osobe iz clanka 1. stavak 1. toc. b. i c. ovoga zakona".


Clanak 5.


Clanak 15. mijenja se i glasi:
"Novcanom kaznom visom od utvrdjenih doprinosa iz place i na placu kaznit ce se za prekrsaj pravna osoba i fizicka osoba koja samostalno obavlja djelatnost, ako u roku utvrdjenom ovim zakonom ne uplati doprinose na placu i iz place, i to:
- do dvostrukog iznosa neplacenih doprinosa, za zakasnjenje dulje od 30 dana;
- do trostrukog iznosa neplacenih doprinosa, za zakasnjenje dulje od 60 dana;
- do peterostrukog iznosa neplacenih doprinosa, za zakasnjenje dulje od 90 dana.
Za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se i odgovorne osobe u pravnoj osobi novcanom kaznom od 2.000 KM."


Clanak 6.


Clanak 16. mijenja se i glasi:
"Novcanom kaznom u visini do desetostrukog iznosa manje obracunatih i uplacenih doprinosa na placu i iz place, kaznit ce se pravna osoba i fizicka osoba koja samostalno obavlja djelatnost za koje Porezna uprava Federacije BiH utvrdi da je kao isplatilac place obracunalo i uplatilo doprinose ispod stvarnih iznosa.
Za prekrsaj iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novcanom kaznom do 2.000 KM":


Clanak 7.


Clanak 17. mijenja se i glasi:
"Novcanom kaznom u visini do dvostrukog iznosa utvrdjenih doprinosa na placu i iz place kaznit ce se za prekrsaj fizicka osoba - uposlenik iz clanka 1. stavak 1. toc. b) i c) ovog zakona, za koje Porezna uprava Federacije BiH utvrdi da u zakonom propisanom roku nije platila doprinose na placu i iz place na svoja primanja koja se prema odredbama ovog zakona smatraju placom."


Clanak 8.


Iza clanka 17. dodaje se novi clanak 17a, koji glasi:


"Clanak 17a.


Novcanom kaznom od 1.000 do 5.000 KM kaznit ce se pravna osoba i fizicka osoba koja samostalno obavlja djelatnost, ako kao isplatilac place Poreznoj upravi Federacije BiH ne dostavi ili ne dostavi u propisanom roku specifikaciju placa i drugih osobnih primanja sa obracunatim doprinosima i dokazima o isplati placa i uplati doprinosa".


Clanak 9.


Ovaj zakon ce se bez odlaganja objaviti u "Sluzbenim novinama Federacije BiH" i stupa na snagu danom objave ili 1. sijecnja 2001. godine, ovisno od toga koji je od ova dva datuma kasniji.


Broj 69/00
20. prosinca 2000. godine
Sarajevo

Visoki predstavnik
Wolfgang Petritsch, v.r.