Z A K O N O MIKROKREDITNIM ORGANIZACIJAMA

I - OSNOVNE ODREDBE

Clanak 1.

Ovim zakonom uredjuje se utemeljenje, svrha, djelatnost, registriranje, spajanje, pripajanje, podjela i prestanak mikrokreditnih organizacija

Clanak 2.

Mikrokreditna organizacija u smislu ovog zakona je nedepozitna i neprofitna organizacija cija je osnovna djelatnost davanje mikrokredita socijalno ugrozenim osobama s ciljem razvoja mikropoduzetnistva.

II - UTEMELJENJE I DJELATNOST

1. Utemeljenje

Clanak 3.

Mikrokreditnu organizaciju mogu utemeljiti domace i strane fizicke i pravne osobe. Najmanje tri fizicke ili jedna pravna osoba se moraju pojaviti u ulozi utemeljitelja mikrokreditne organizacije.

Clanak 4.

Mikrokreditna organizacija ima svojstvo pravne osobe, a stjece ga danom upisa u registar kod Federalnog ministarstva socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica (u daljnjem tekstu - Ministarstvo).

Clanak 5.

Utemeljiteljski akt moze biti ugovor ili odluka, ovisno o broju subjekata koji utemeljuju mikrokreditnu organizaciju. Pravne osobe mogu utemeljiti mikrokreditnu organizaciju zakljucenjem ugovora o utemeljenju ili odlukom o utemeljenju, koju donosi skupstina te pravne osobe.

Clanak 6.

Mikrokreditna organizacija utemeljuje se ugovorom u pismenoj formi, koji zakljucuju utemeljitelji, ciji potpisi se ovjeravaju u skladu sa zakonom u slucaju kada se u ulozi utemeljitelj pojavljuju dvije ili vise fizickih ili pravnih osoba. Kada mikrokreditnu organizaciju utemeljuje samo jedan utemeljitelj, utemeljiteljski akt je odluka o utemeljenju. Ugovor, odnosno odluka o utemeljenju sadrzi:
- imena utemeljitelj;
- sjediste;
- naziv mikrokreditne organizacije;
- djelatnost;
- iznos utemeljiteljskog uloga i/ili dokaz o iznosu osiguranih sredstava.

Clanak 7.

Mikrokreditna organizacija ima statut. Statut mikrokreditne organizacije donose utemeljitelji u roku utvrdjenom utemeljiteljskim aktom.

2. Statut mikrokreditne organizacije

Clanak 8.

Statutom mikrokreditne organizacije utvrdjuje se posebno:
- naziv i sjediste;
- svrha utemeljenja i djelatnost;
- organi upravljanja i rukovodjenja, nacin njihovog izbora, uvjeti i nacin opoziva, trajanje mandata, nacin odlucivanja i odgovornost;
- uvjeti za stjecanje i prekid clanstva u mikrokreditnoj organizaciji ako se mikrokreditna organizacija utemeljuje odlukom na skupstini;
- prava i obveze clanova;
- nacin delegiranja prava skupstine organima upravljanja;
- nacin stjecanja, koristenja i raspolaganja sredstvima;
- nacin donosenja i izmjene i dopune statuta;
- pecat;
- zastupanje i predstavljanje mikrokreditne oganizacije;
- i druga pitanja znacajna za rad mikrokreditne organizacije.

3. Naziv mikrokreditne organizacije

Clanak 9.

Naziv mikrokreditne organizacije mora obvezno sadrzavati rijeci: "Mikrokreditna organizacija". Organizacija moze imati i skraceni naziv, koji mora obvezno sadrzavati skracenicu "Mikro".

Clanak 10.

U Ministarstvu ne moze biti upisane u registar pod istim nazivom dvije ili vise mikrokreditnih organizacija.

Clanak 11.

Mikrokreditne organizacije iz Bosne i Hercegovine cije je sjediste izvan Federacije Bosne i Hercegovine mogu, uz odobrenje Ministarstva, otvoriti predstavnistva i urede u Federaciji Bosne i Hercegovine. Pismena koja se prilazu uz zahtjev za odobrenje iz stavka 1. ovog clanka propisat ce Ministarstvo u roku od 60 dana po stupanju na snagu ovog zakona. Ministarstvo je duzno donijeti rjesenje po zahtjevu u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahtjeva iz stavka 2. ovog clanka.

4. Djelatnost i prihodi

Clanak 12.

Djelatnost mikrokreditne oganizacije je:
- davanje mikrokredita socijalno ugrozenim kategorijama;
- pruzanje kreditnih konzultacija, poslovnih savjeta i tehnicke pomoci koja je u skladu s promocijom kreditnih aktivnosti mikrokreditne organizacije;
- prikupljanje financijskih i drugih sredstava iz bilo kojeg zakonitog izvora ukljucujuci clanarine, poklone i donacije u svrhu davanja mikrokredita.

Clanak 13.

Mikrokreditna organizacija je duzna propisati uvjete za davanje mikrokredita. Uvjeti iz stavka 1. ovog clanka mogu sadrzati odredbe o zaloznom pravu nad stvarima ili pravima korisnika mikrokredita.

Clanak 14.

Mikrokreditna organizacija moze pozajmljivati sredstva od drugih pravnih subjekata, a kao jamac za pozajmljena sredstva moze staviti u zalog vlastita sredstva ukljucujuci i izdate zajmove.

Clanak 15.

Ostvareni visak prihoda nad rashodima mikrokreditna organizacija je obvezna upotrijebiti za obavljanje djelatnosti mikrokreditiranja.

Clanak 16.

Mikrokreditna organizacija je duzna voditi poslovne knjige sukladno odgovarajucem zakonu.

III - REGISTRIRANJE MIKROKREDITNIH ORGANIZACIJA

1. Registar

Clanak 17.

Za sve mikrokreditne organizacije vodit ce se jedinstven registar u sjedistu Ministarstva.

Clanak 18.

Upis u registar mikrokreditne organizacije vrsi se na zahtjev utemeljitelja. Uz zahtjev za upis prilaze se: Ugovor o utemeljenju, odnosno odluka o utemeljenju, statut, popis utemeljitelja i clanova organa upravljanja i imena osoba ovlastenih za zastupanje. Zahtjev za upis u registar mora se podnijeti u roku od 15 dana od dana zakljucenja ugovora o utemeljenju, odnosno od dana donosenja odluke na skupstini.

2. Rjesenje o upisu

Clanak 19.

Po zahtjevu za upis u registar mikrokreditnih organizacija donosi se rjesenje. Ministarstvo je duzno donijeti rjesenje u roku od 30 dana od dana podnosenja zahtjeva.

Clanak 20.

Ukoliko zahtjev za upis sadrzi neki nedostatak, Ministarstvo ce rjesenjem naloziti mikrokreditnoj organizaciji da se taj nedostatak otkloni i odrediti rok za ispravku odnosno dopunu zahtjeva.

Clanak 21.

Rjesenje o upisu u registar sadrzi:
- datum upisa i broj registra pod kojim je upis izvrsen;
- naziv organizacije i sjediste;
- organizacijske jedinice ako ih ima;
- svrhu organizacije i djelatnosti;
- odredbu da organizacija ima svojstvo pravne osbe i imena osoba ovlastenih za zastupanje;

Clanak 22.

Rjesenje Ministarstva o upisu u sudski registar i rjesenje kojim je odbijen zahtjev za upis u registar je konacno u upravnom postupku. Protiv rjesenja iz stavka 1. ovog clanka nije dopustena zalba, ali se moze pokrenuti upravni spor tuzbom kod Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana po prijemu rjesenja.

IV - SPAJANJE, PRIPAJANJE, PODJELA I PRESTANAK MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE

1. Pojam spajanja, pripajanja i podjele

Clanak 23.

Vise mikrokreditnih organizacija se mogu spojiti u novu mikrokreditnu organizaciju, cime prestaju postojati, a nova mikrokreditna organizacija postaje njihov pravni sljednik. Mikrokreditna organizacija se moze pripojiti drugoj mikrokreditnoj organizaciji, cime prestaje postojati, a mikrokreditna organizacija kojoj je pripojena postaje njen pravni sljednik. Mikrokreditna organizacija se moze podijeli na vise mikrokreditnih organizacija, cime prestaje postojati, a nove mikrokreditne organizacije postaju njeni pravni sljednici sa solidarnom odgovornoscu.

2. Odluka o spajanju, pripajanju i podjeli

Clanak 24.

Odluku o spajanju, pripajanju i podjeli donosi organ uprvljanja u onim mikrokreditnim organizacijama koje nemaju skupstinu, odnosno skupstina mikrokreditne organizacije na nacin utvrdjen osnivackim aktom ili statutom. Istovjetne odluke moraju donijeti sve mikrokreditne organizacije koje se spajaju, mikrokreditna organizacija koja se pripaja i mikrokreditna organizacija kojoj se ona pripaja.

3. Prestanak

Clanak 25.

Mikrokreditna organizacija prestaje s radom kada prestane svrha njenog utemeljenja i u drugim slucajevima o cemu odluku donosi organ upravljanja mikrokreditne organizacije. Odluka iz stavka 1. ovog clanka mora sadrzati plan raspodjele sredstava organizacije.

V - KAZNENE ODREDBE

Clanak 26.

Novcanom kaznom od 1.000 KM do 10.000 KM kaznit ce se za prekrsaj mikrokreditna organizacija:
1. ukoliko obavlja poslove ili djelatnosti za koje nije registrirana ili ne ostvaruje svrhu utemeljenja;
2. ukoliko u propisanom roku ne podnese zahtjev za registraciju, clanak 18., ili u propisanom roku ne obavijesti organ nadlezan za registriranje o promjenama podataka predvidjenih clankom 28. ovog zakona;
3. ukoliko zapocne s radom prije upisa u registar;
4. ukoliko ne donese akt o uvjetima davanja mikrokredita. Za prekrsaje iz stavka 1. ovog clanka kaznit ce se i odgovorna osoba u mikrokreditnoj organizaciji novcanom kaznom u iznosu od 200KM do 1.000 KM.

VI - ZAVRSNE ODREDBE

Clanak 27.

Federalni ministar socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica ce propisati obrazac, sadrzaj i nacin vodjenja registra mikrokreditnih organizacija u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona. U roku iz stavka 1. ovog clanka federalni ministar socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica donijet ce i propise neophodne za sprovodjenje odredbi ovog zakona.

Clanak 28.

Zahtjev za upis promjena, spajanja, pripajanja, podjele i prestanka mikrokreditne organizacije, naziva i sjedista i imena osoba ovlastenih za zastupanje mikrokreditna organizacija je duzna podnijeti Ministarstvu u roku od 15 dana od dana donosenja odluka o tim promjenama.

Clanak 29.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajuci Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Niko lozancic s.r.

Predsjedavajuci Predstavnickog domaParlamenta Federacije BiH Enver Kreso s.r.