Na osnovu clana 99. stav 3. i clana 173. stav 1. Zakona o upravi u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 28/97), Vlada Federacije Bosne i Hercegovinem na prijedlogu federalnog ministra pravde, donosi

UREDBU O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O NACELIMA ZA UTVRDJIVANJE UNUTRASNJEG UREDJENJU FEDERALNIH ORGANA UPRAVE I FEDERALNIH USTANOVA

Clan 1.

U Uredbi o nacelima za utvrdjivanje unutrasnjeg uredjenju federalnih organa uprave i federalnih ustanova ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 20/98), u clanu 2. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"Pravilnikom o unutrasnjoj organizaciji federalnog organa uprave uredjuju se samo ona pitanja koja su utvrdjena u clanu 4. ove uredbe."

Clan 2.

U clanu 4. iza stava 1. dodaje se novi stav 2., koji glasi:
"Pitanja iz stava 1. ovog clana predstavljaju sistematiku pravilnika o unutrasnjoj organizaciji."

Clan 3.

U clanu 8. stav 2. zarezi i rijeci:"po pravilu" brisu se.

Clan 4.

U clanu 15. stav 2. tacka se zamijenjuje zarezom i dodaju rijeci:"a izuzetno, moze imati najmanje tri sluzbenika, ako ne postoji potreba za vecim brojem sluzbenika."

Clan 5.

U clanu 16. iza stava 3. dodaju se novi stav 4., koji glasi:
"Izuzetno, ako zbog malog obima poslova nema potrebe da se osniva organizaciona jedinica niti se vrsenje tih poslova moze predvidjeti u okviru neke od predvidjenih organizacionih jedinica, za obavljanje tih poslova moze se predvidjeti samostalni izvrsilac."

Clan 6.

U clanu 18. stav 2. u drugom redu iza rijeci "zadaci" stavlja se zarez i dodaju rijeci:"sistematizacija radnih mjesta."

Clan 7.

U clanu 22. iza stava 2. dodaje se novi stav 3., koji glasi:
"Osnovno sluzbeno zvanje odredjuje se u okviru naziva radnog mjesta." Dosadasnji stav 3. postaje stav 4.

Clan 8.

U clanu 24. stav 1. u drugom redu iza rijeci "sluzbenika," dodaju se rijeci:"osim sekretara federalnog ministarstva."

Clan 9.

Iza clan 27. dodaje se novi clan 27a., koji glasi:

"Clan 27a.

U federalnom ministarstvu u kojem postoji sekretar ministarstva, njegova ovlastenja treba utvrditi u skladu sa odgovarajucim odredbama Zakona o upravi, koje se odnose na sekretara ministarstva."

Clan 10.

U clanu 28. stav 1., mijenja se i glasi: "Radom osnovne organizacijske jedinice rukovodi, po pravilu, rukovodeci sluzbenik, a izuzetno, za rukovodjenje organizacionim jedinicama iz clana 15. stav 1. ove uredbe, moze se odrediti drugi sluzbenik."

Clan 11.

U clanu 30. tacka 1. u prvom redu rijeci:"sektorom, odjeljenjem," a u drugom redu rijeci:"sektora, odjeljenja," brise se.

Clan 12.

Clan 38. mijenja se i glasi: "U pravilniku o unutrasnjoj organizaciji treba urediti slijedeca pitanja: 1. odrediti procentualno ili brojcano broj pripravnik koje ce federalni organ uprave primati u radni odnos, u skladu sa zakonom, s tim sto se procenat ili broj pripravnika odredjuje posebno za svaku vrstu i stepen skolske spreme. Ove spreme odredjuje se prema skolskim spremama koje su utvrdjene u sistematizaciji radnih mjesta. 2. za disciplinsku odgovornost odrediti i druge lakse povrede sluzbene duznosti, koje nisu obuhvacene clanom 73. Zakona o radnim odnosima, ako za odredjivanjem ovih povreda postoji potreba."

Clan 13.

Iza clana 38. dodaje se nova glava IXa. i clan 38a. koji glase:

"IXa. - SLUZBENICI SA POSEBNIM OVLASTENJIMA

Clan 38a.

U pravilniku o unutrasnjoj organizaciji treba konkretno odrediti radna mjesta na kojima sluzbenici imaju posebna ovlastenja i odrediti poslove u kojima se ostvaruju posebna ovlastenja, kao sto je donosenje rjesenja ili odlucivanje o nekim drugim pitanjima. Ova ovlasti mogu se odrediti za inspektore, i po pravilu za rukovodioca organizacionih jedinica iz clanka 9. st. 1. i 2. ove uredbe."

Clan 14.

U clan 40. u stav 2. na kraju teksta tacka se zamijenjuje zarezom i dodaju rijeci: "a u odnosu na pitanja iz cl. 34. do 39. ove uredbe treba predvidjeti da se ona shodno primjenjuju i na federalnu upravu odnosno federalnu ustanovu." Iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi: "Pitanja iz stava 2. ovog clana uredjuju se u okviru posebne glave koja se, u pravilniku o unutrasnjoj organizaciji, locira iza odredaba o javnosti rada federalnog ministarstva.

Clan 15.

U clanu 41. dodaje se novi stav 2., koji glasi: "U pravilniku o unutrasnjem uredjenju sluzbi i tijela iz stava 1. ovog clana utvrdjuju se uslovii u pogledu vrste i stepena skolske spreme, strucni ispit i drugi uslvi za rukovodioce i zamjenike rukovodioca tih sluzbi i tijela."

Clan 6.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 38/2000
15. marta 2000. godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.