Na temelju clanka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije BiH ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95) i clanka 386. Zakona o gospodarskim drustvima ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 23/99), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O VRSENJU OVLASTI I OBVEZA ORGANA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE U GOSPODARSKIM DRUSTVIMA PO OSNOVU DRZAVNOG KAPITALA

 

Clanak 1.

 

Ovom uredbom uredjuje se nadleznost, uvjeti i nacin davanja punomoci punomocniku drzavnog kapitala (u daljnjem tekstu: punomocnik) u skupstinama gospodarskih drustava i predlaganja kandidata za clanove nadzornih odbora gospodarskih drustava, te prava, obveze i odgovornosti punomocnika i clana nadzornog odbora u drustvima prema kojima ovlasti i obveze vlasnika po osnovu drzavnog kapitala vrse organi Federacije Bosne i Hercegovine.

Clanak 2.

U gospodarskim drustvima prema kojima ovlasti i obveze vlasnika kapitala po osnovu drzavnog kapitala vrse organi Federacije Bosne i Hercegovine, utvrdjuje se nadleznost federalnih organa uprave za:
- davanje punomoci punomocniku u skupstini gospodarskog drustva koje ima drzavni kapital,
- predlaganje kandidata za clana nadzornog odbora gospodarskog drustva u kojem je drzava dionicar s najmanje 5% dionica s pravom glasa. Lista gospodarskih drustava kao i federalnih organa uprave nadleznih za davanje punomoci odnosno predlaganje kandidata iz stavka 1. ovog clanka, cini sastavni dio ove uredbe. Punomoc osobi iz stavka 1. ovog clanka izdaje se za svaku skupstinu drustva posebno.

Clanak 3.

Punomocnik drzavnog kapitala ili kandidat za clana nadzornog odbora moze biti i osoba zaposlena u drustvu iz clanka 2. ove uredbe, ukoliko nije:
- dionicar ili vlasnik udjela u drustvu,
- direktor ili zamjenik direktora drustva. Punomocnik drzavnog kapitala ili kandidat za clana nadzornog odbora ne moze biti osoba koja je:
- ministar ili zamjenik ministra u ministarstvu iz clanka 2. stavak 2. ove uredbe,
- nositelj pravosudne funkcije,
- dionicar ili vlasnik udjela u istom drustvu.
Ista osoba ne moze istovremeno biti clan nadzornog odbora u dva ili vise gospodarskih drustava kao punomocnik drzavnog kapitala.

Clanak 4.

Prilikom odlucivanja u skupstini gospodarskog drustva punomocnik raspolaze ukupnim brojem glasova koji pripada drzavnom kapitalu.

Clanak 5.

Prije odlucivanja u skupstini gospodarskog drustva punomocnik je obvezan prethodno pribaviti stav organa koji ga je opunomocio o pitanjima iz clanka 246. tocka 1. do 11., 14. i 16. Zakona o gospodarskim drustvima. Prije odlucivanja u nadzornom odboru drustva clan nadzornog odbora je obvezan prethodno pribaviti stav organa koji ga je kandidirao o pitanjima iz clanka 269. toc. 3., 6., 7. i 11. Zakona o gospodarskim drustvima.

Clanak 6.

Punomocnik u skupstini gospodarskog drustva i clan nadzornog odbora gospodarskog drustva odgovorni su skupstini drustva i organu koji ih je opunomocio odnosno kandidovao. Punomocnik u skupstini gospodarskog drustva je duzan nakon odrzane skupstine drustva pismeno informirati ministarstvo koje mu je izdalo punomoc o svom radu i radu skupstine. Clan nadzornog odbora gospodarskog drustva duzan je organ iz stavka 2. ovog clanka najmanje jednom u sest mjeseci informirati o svom radu i radu nadzornog odbora drustva.

Clanak 7.

Do zavrsetka procesa privatizacije i donosenja rjesenja iz clanka 38. Zakona o privatizaciji poduzeca ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 27/97 i 8/99), federalni organ utvrdjen u listi iz clanka 2. ove uredbe, ce vrsiti imenovanje i razrjesenje clanova upravnog odbora u broju koji odgovara srazmjeri ucesca drzavnog kapitala u ukupnom kapitalu poduzeca.

Clanak 8.

Listu gospodarskih drustava u kojima ovlasti i obveze vlasnika po osnovu drzavnog kapitala vrse kantoni, osim drustava iz clanka 2. ove uredbe, utvrdjuje nadlezni organ kantona.

Clan 9.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 19/2000
16. veljace 2000. godine
Sarajevo
Premijer Edhem Bicakcic, v. r.

PRILOG

uz clanak 2. Uredbe o vrsenju ovlasti i obveza organa Federacije Bosne i Hercegovine u gospodaskim drustvima po osnovu drzavnog kapitala

LISTA GOSPODARSKIH DRUSTAVA PREMA KOJIMA OVLASTI I OBVEZE PO OSNOVU DRZAVNOG KAPITALA VRSE ORGANI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

Polazeci od kriterija kao sto su:
- znacaj odredjenog broja gospodarskih subjekata za ukupan gospodarstveni razvoj Federacije Bosne i Hercegovine a narocito njihov znacaj za razvoj kapaciteta za proizvodnju naoruzanja i vojne opreme, razvoj kapaciteta za proizvodnju i transport energenata, razvoj saobracaja i komunikacija, poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva, te energetike, rudarstva i industrije kao i znacaj sprovodjenja kontrole igara na srecu,
- obim ostvarivanja izvoza roba i usluga u odnosu na ukupnu proizvodnju,
- broj zaposlenih djelatnika,
- ukupno ostvareni godisnji prihod,
- velicina drzavnog neprivatiziranog kapitala u ukupnom kapitalu gospodarstvenog subjekta, federalna ministarstva kao organi Federacije BiH, suglasno clanku 2. Uredbe Vlade Federacije BiH, vrse ovlasti i obveze vlasnika kapitala po osnovu drzavnog kapitala u nize navedenim gospodarstvenim subjektima do njihove potpune privatizacije, kako slijedi:

I FEDERALNO MINISTARSTVO OBRANE
1. BNT-"TMiH" Novi Travnik
1. UNIS "PRETIS" - "NIS" Sarajevo
3. UNIS "GINEX" Gorazde
4. UNIS "IGMAN" Konjic
5. UNIS - MIB "BINAS" Bugojno
6. PS "VITEZIT" Vitez
7. "ZRAK" dd Sarajevo
8. REMONTNI ZAVOD Travnik
9. TEHNICKI REMONTNI ZAVOD Hadzici

II - FEDERALNO MINISTARSTVO PROMETA I KOMUNIKACIJA
1. MEDJUNARODNI AERODROM Sarajevo
2. AERODROM Tuzla
3. AERODROM - ZRACNA LUKA Mostar
4. "AIR - BOSNA" Sarajevo
5. JP PTT SAOBRACAJA BiH Sarajevo
6. POSTA I TELEKOMUNIKACIJE HB Mostar
7. JP ZELJEZNICE BiH Sarajevo
8. ZELJEZNICE HB Mostar
9. HOLDING "PUTEVI SARAJEVO" u cijem su sastavu:
Poduzece "Doboj putevi" Doboj
Poduzece "Tuzla putevi" Tuzla
Poduzece "Zvornik putevi" Zvornik (sa sjedistem u Sapni)
Poduzece "Sarajevo putevi" Sarajevo
Poduzece "Mostar putevi" Mostar
Poduzece "Krajina putevi" Bihac
Poduzece "Gorazde putevi" Gorazde
10. PODUZECE "CESTE HB" Mostar

III - FEDERALNO MINISTARSTVO FINANCIJA
1. LUTRIJA BOSNE I HERCEGOVINE djl Sarajevo

IV - FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, VODOPRIVREDE I SUMARSTVA
1. JP za "VODNO PODRUCJE SLIVOVA RIJEKE SAVE" Sarajevo
2. JP za "VODNO PODRUCJE SLIVOVA JADRANSKOG MORA" Mostar
3. JP "BOSANSKO-HERCEGOVACKE SUME" Sarajevo
4. JP "SUME HERCEG-BOSNE" doo Mostar

V - FEDERALNO MINISTARSTVO ENERGIJE, RUDARSTVA I INDUSTRIJE
1. JP ELEKTROPRIVREDA BiH Sarajevo
2. ELEKTROPRIVREDA HZ HB Mostar
3. BH GAS doo Sarajevo
4. ZELJEZARA "ZENICA" doo Zenica
5. UNIS HOLDING dd Sarajevo
6. ENERGOINVEST dd Sarajevo
7. SIPAD dd Sarajevo
8. SIPAD EXPORT - IMPORT dd Sarajevo
9. ALUMINIJ dd Mostar
10. BOSNALIJEK dd Sarajevo
11. FABRIKA DUHANA dd Sarajevo
12. SODA SO HOLDING Tuzla
13. RUDNIK MRKOG UGLJA "KAKANJ" d.o.o. Kakanj
14. RUDNIK MRKOG UGLJA "BREZA" d.o.o. Breza
15. RUDNIK MRKOG UGLJA "ZENICA" d.o.o. Zenica
16. RUDNIK LIGNITA "GRACANICA" d.o.o. Gornji Vakuf
17. RUDNIK MRKOG UGLJA "ABID LOLIC" d.o.o. Bila
18. RUDNIK UGLJA "KREKA-DJURDJEVIK" d.o.o. Tuzla
19. RUDNIK MRKOG UGLJA "BANOVICI" d.o.o. Banovici

V broj 19-1/2000
16. veljace 2000. godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic, v. r.