Na osnovu clana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije BiH ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95) i clana 386. Zakona o privrednim drustvima ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 23/99), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O VRSENJU OVLASCENJA I OBAVEZA ORGANA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE U PRIVREDNIM DRUSTVIMA PO OSNOVU DRZAVNOG KAPITALA

Clan 1.

Ovom uredbom uredjuje se nadleznost, uslovi i nacin davanja punomoci punomocniku drzavnog kapitala (u daljem tekstu: punomocnik) u skupstinama privrednih drustava i predlaganja kandidata za clanove nadzornih odbora privrednih drustava, te prava, obaveze i odgovornosti punomocnika i clana nadzornog odbora u drustvima prema kojima ovlascenja i obaveze vlasnika po osnovu drzavnog kapitala vrse organi Federacije Bosne i Hercegovine.

Clan 2.

U privrednim drustvima prema kojima ovlascenja i obaveze vlasnika kapitala po osnovu drzavnog kapitala vrse organi Federacije Bosne i Hercegovine, utvrdjuje se nadleznost federalnih organa uprave za:
- davanje punomoci punomocniku u skupstini privrednog drustva koje ima drzavni kapital,
- predlaganje kandidata za clana nadzornog odbora privrednog drustva u kojem je drzava dionicar s najmanje 5% dionica s pravom glasa.
Lista privrednih drustava kao i federalnih organa uprave nadleznih za davanje punomoci odnosno predlaganje kandidata iz stava 1. ovog clana, cini sastavni dio ove uredbe. Punomoc licu iz stava 1. ovog clana izdaje se za svaku skupstinu drustva posebno.

Clan 3.

Punomocnik drzavnog kapitala ili kandidat za clana nadzornog odbora moze biti i lice zaposleno u drustvu iz clana 2. ove uredbe, ukoliko nije:
- dionicar ili vlasnik udjela u drustvu,
- direktor ili zamjenik direktora drustva. Punomocnik drzavnog kapitala ili kandidat za clana nadzornog odbora ne moze biti lice koje je:
- ministar ili zamjenik ministra u ministarstvu iz clana 2. stav 2. ove uredbe,
- nosilac pravosudne funkcije,
- dionicar ili vlasnik udjela u istom drustvu. Isto lice ne moze istovremeno biti clan nadzornog odbora u dva ili vise privrednih drustava kao punomocnik drzavnog kapitala.

Clan 4.

Prilikom odlucivanja u skupstini privrednog drustva punomocnik raspolaze ukupnim brojem glasova koji pripada drzavnom kapitalu.

Clan 5.

Prije odlucivanja u skupstini privrednog drustva punomocnik je obavezan prethodno pribaviti stav organa koji ga je opunomocio o pitanjima iz clana 246. tacka 1. do 11., 14. i 16. Zakona o privrednim drustvima. Prije odlucivanja u nadzornom odboru drustva clan nadzornog odbora je obavezan prethodno pribaviti stav organa koji ga je kandidovao o pitanjima iz clana 269. tac. 3., 6., 7. i 11. Zakona o privrednim drustvima.

Clan 6.

Punomocnik u skupstini privrednog drustva i clan nadzornog odbora privrednog drustva odgovorni su skupstini drustva i organu koji ih je opunomocio odnosno kandidovao. Punomocnik u skupstini privrednog drustva je duzan nakon odrzane skupstine drustva pismeno informisati ministarstvo koje mu je izdalo punomoc o svom radu i radu skupstine. Clan nadzornog odbora privrednog drustva duzan je organ iz stava 2. ovog clana najmanje jednom u sest mjeseci informisati o svom radu i radu nadzornog odbora drustva.

Clan 7.

Do zavrsetka procesa privatizacije i donosenja rjesenja iz clana 38. Zakona o privatizaciji preduzeca ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 27/97 i 8/99), federalni organ utvrdjen u listi iz clana 2. ove uredbe, ce vrsiti imenovanje i razrjesenje clanova upravnog odbora u broju koji odgovara srazmjeri ucesca drzavnog kapitala u ukupnom kapitalu preduzeca.

Clan 8.

Listu privrednih drustava u kojima ovlascenja i obaveze vlasnika po osnovu drzavnog kapitala vrse kantoni, osim drustava iz clana 2. ove uredbe, utvrdjuje nadlezni organ kantona.

Clan 9.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 19/2000
16. februara 2000. godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.

PRILOG

uz clan 2. Uredbe o vrsenju ovlascenja i obaveza organa Federacije Bosne i Hercegovine u privrednim drustvima po osnovu drzavnog kapitala

LISTA PRIVREDNIH DRUSTAVA PREMA KOJIMA OVLASCENJA I OBAVEZE PO OSNOVU DRZAVNOG KAPITALA VRSE ORGANI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

Polazeci od kriterija kao sto su:
- znacaj odredjenog broja privrednih subjekata za ukupan privredni razvoj Federacije Bosne i Hercegovine a narocito njihov znacaj za razvoj kapaciteta za proizvodnju naoruzanja i vojne opreme, razvoj kapaciteta za proizvodnju i transport energenata, razvoj saobracaja i komunikacija, poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva, te energetike, rudarstva i industrije kao i znacaj sprovodjenja kontrole igara na srecu,
- obim ostvarivanja izvoza roba i usluga u odnosu na ukupnu proizvodnju,
- broj zaposlenih radnika,
- ukupno ostvareni godisnji prihod,
- velicinu drzavnog neprivatiziranog kapitala u ukupnom kapitalu privrednog subjekta, federalna ministarstva kao organi Federacije BiH, saglasno clanu 2. Uredbe Vlade Federacije BiH, vrse ovlascenja i obaveze vlasnika kapitala po osnovu drzavnog kapitala u nize navedenim privrednim subjektima do njihove potpune privatizacije, kako slijedi:

I - FEDERALNO MINISTARSTVO ODBRANE
1. BNT-"TMiH" Novi Travnik
1. UNIS "PRETIS" - "NIS" Sarajevo
3. UNIS "GINEX" Gorazde
4. UNIS "IGMAN" Konjic
5. UNIS - MIB "BINAS" Bugojno
6. PS "VITEZIT" Vitez
7. "ZRAK" dd Sarajevo
8. REMONTNI ZAVOD Travnik
9. TEHNICKI REMONTNI ZAVOD Hadzici

II - FEDERALNO MINISTARSTVO PROMETA I KOMUNIKACIJA
1. MEDJUNARODNI AERODROM Sarajevo
2. AERODROM Tuzla
3. AERODROM - ZRACNA LUKA Mostar
4. "AIR - BOSNA" Sarajevo
5. JP PTT SAOBRACAJA BiH Sarajevo
6. POSTA I TELEKOMUNIKACIJE HB Mostar
7. JP ZELJEZNICE BiH Sarajevo
8. ZELJEZNICE HB Mostar
9. HOLDING "PUTEVI SARAJEVO" u cijem su sastavu:
Preduzece "Doboj putevi" Doboj
Preduzece "Tuzla putevi" Tuzla
Preduzece "Zvornik putevi" Zvornik (sa sjedistem u Sapni)
Preduzece "Sarajevo putevi" Sarajevo
Preduzece "Mostar putevi" Mostar
Preduzece "Krajina putevi" Bihac
Preduzece "Gorazde putevi" Gorazde 10.
PREDUZECE "CESTE HB" MOSTAR

III - FEDERALNO MINISTARSTVO FINANSIJA
1. LUTRIJA BOSNE I HERCEGOVINE djl Sarajevo

IV - FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, VODOPRIVREDE I SUMARSTVA
1. JP za "VODNO PODRUCJE SLIVOVA RIJEKE SAVE" Srajevo
2. JP za "VODNO PODRUCJE SLIVOVA JADRANSKOG MORA" Mostar
3. JP " BOSANSKO-HERCEGOVACKE SUME" Sarajevo
4. JP "SUME HERCEG-BOSNE" doo Mostar

V - FEDERALNO MINISTARSTVO ENERGIJE, RUDARSTVA I INDUSTRIJE
1. JP ELEKTROPRIVREDA BiH Sarajevo
2. ELEKTROPRIVREDA HZ HB Mostar
3. BH GAS doo Sarajevo
4. ZELJEZARA "ZENICA" doo Zenica
5. UNIS HOLDING dd Sarajevo
6. ENERGOINVEST dd Sarajevo
7. SIPAD dd Sarajevo
8. SIPAD EXPORT - IMPORT dd Sarajevo
9. ALUMINIJ dd Mostar
10. BOSNALIJEK dd Sarajevo
11. FABRIKA DUHANA dd Sarajevo
12. SODA SO HOLDING Tuzla
13. RUDNIK MRKOG UGLJA "KAKANJ" d.o.o. Kakanj
14. RUDNIK MRKOG UGLJA "BREZA" d.o.o. Breza
15. RUDNIK MRKOG UGLJA "ZENICA" d.o.o. Zenica
16. RUDNIK LIGNITA "GRACANICA" d.o.o. Gornji Vakuf
17. RUDNIK MRKOG UGLJA "ABID LOLIC" d.o.o. Bila
18. RUDNIK UGLJA "KREKA-DJURDJEVIK" d.o.o. Tuzla
19. RUDNIK MRKOG UGLJA "BANOVICI" d.o.o. Banovici

V broj 19-1/2000
16. februara 2000. godine
Sarajevo
Premijer Edhem Bicakcic, s. r.