Na osnovu clana 19, stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), u vezi sa clanom 117. Zakona o upravi u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 28/97); Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


U R E D B U
O OSNIVANJU GENDER CENTRA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


Clan 1.


Ovom uredbom osniva se Centar za jednakost i ravnopravnost spolova u Federaciji Bosne i Hercegovine i utvrdjuje njegov naziv koji glasi: Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine" (u daljem tekstu: Gender Centar), koji vrsi strucne i druge poslove vezane za provodjenje nacela jednakosti i ravnopravnosti spolova i implementaciju odgovarajucih medjunarodnih konvencija i ugovora za potrebe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada), strucnih tijela Vlade, premijera i zamjenika premijera, federalnih ministarstava i drugih federalnih ustanova i institucija.


Clan 2.


Na rad Gender Centra primjenjuju se propisi koji vaze za federalne organe uprave, federalne ustanove i druge federalne institucije ako ovom uredbom nije drugacije odredjeno.


Clan 3.


Gender Centar ima svojstvo pravne osobe.
Sjediste Gender Centra je u Sarajevu.


Clan 4.


Gender Centar obavlja sljedece znacajne poslove za Federaciju Bosne i Hercegovine:

1. Prati polozaj zena i implementaciju njihovih zagarantovanih prava u domacem i medjunarodnom zakonodavstvu, ostvaruje koordinaciju s Komisijom za jednakost i ravnopravnost spolova u Parlemantu Federacije Bosne i Heregovine, te saradnju s odgovarajucom institucijom u Republici Srpskoj.
2. Sudjeluje u pripremi zakona i opcih akata, te pri utvrdjivanju mjera od ovlastenih ministarstava radi ostvarenja jednakog uticaja zena i muskaraca u razvojnom procesu.
3. Zalaze se i promovise jednaka prava i mogucnosti za muskarce i zene, te organizuje strucne debate i slicne rasprave o ovoj temi.
4. Skuplja inicijative vezane za promjene legislative s aspekta gendera.
5. Pruza strucnu pomoc u bilateralnim i multilateralnim odnosima vezanim za gender politiku, ostvaruje saradnju s domacim i medjunarodnim nevladinim organizacijama, te koordinira implementaciju domacih i medjunarodnih programa.
6. Koordinira u izradi izvjestaja ovlastenih tijela upucenih medjunarodnim institucijama, o preuzetim konvencijama i drugim dokumentima iz gender oblasti.


Clan 5.


Gender Centar moze pribavljati sredstva za rad primanjem donacija i drugih oblika dobrovoljnih priloga.


Clan 6.


Sredstva za finansiranje djelatnosti Gender Centra osiguravaju se u Budzetu Federacije Bosne i Hercegovine.


Clan 7.


Gender Centar je odgovoran za provodjenje svojih obaveza, i to sredstvima kojima raspolaze.


Clan 8


Unutrasnja organizacija Gender Centra uredjuje se pravilnikom o unutrasnjoj organizaciji.


Clan 9.


Pravilnik o unutrasnjoj organizaciji Gender Centra donosi direktor Gender Centra uz saglasnost Vlade u roku od 30 dana od dana postavljenja direktora i zamjenika direktora Gender centra.


Clan 10.


Gender Centrom rukovodi direktor koji ima zamjenika.
Direktora i zamjenika direktora Gender Centra postavlja i razrjesava vlada na usaglasen prijedlog premijera i zamjenika premijera.
Direktor i zamjenik direktora ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda.


Clan 11.


Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".


V broj 358/2000
7. decembra 2000. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, s.r.