Na temelju clanka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


U R E D B U
O PLACANJU DOPRINOSA ZA OSOBE KOJE SE PRVI PUT ZAPOSLJAVAJU


Clanak 1.


Ovom uredbom propisuje se placanje doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od neuposlenosti iz i na place za osobe koje se prvi put uposljavaju, osim
osoba koja se uposljavaju u organima uprave i drugim korisnicima proracuna.


Clanak 2.


Za osobe koje zasnuju radni odnos na neodredjeno vrijeme sa poslodavcem, sredstva za doprinose iz clanka 1. ove uredbe osiguravaju se iz sredstava ostvarenih prodajom poduzeca sukladno clanku 33. Zakona o privatizaciji poduzeca ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 27/97, 8/99 i 32/00) u trajanju od 12 mjeseci od dana zasnivanja radnog odnosa.


Clanak 3.


Poslodavac vrsi isplatu neto place i uplatu poreza na placu, a specifikaciju uz isplatu placa za odgovarajuci mjesec za osobe iz clanka 1. ove uredbe, ovjerenu od ovlastene organizacije za obavljanje platnog prometa, uz ugovor o radu, podnosi nositelju osiguranja.
Nositelji osiguranja iz stavka 1. ovog clanka su: Drustveni fond penzijskog i invalidskog osiguranja Bosne i Hercegovine, Zavod mirovinskog i invalidskog osiguranja Mostar, nadlezni zavodi zdravstvenog osiguranja, Federalni zavod za zaposljavanje i Zavod za zaposlavanje Mostar.


Clanak 4.


Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, donijet ce naputak o placanju doprinosa iz ove uredbe, vodjenju registra korisnika i potrebnoj dokumentaciji.


Clanak 5.


Ova uredba stupa na snagu danom objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".


V broj 320/2000
26. listopada 2000 godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, v.r.