Na osnovu clana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


U R E D B U
O PLACANJU DOPRINOSA ZA LICA KOJA SE PRVI PUT ZAPOSLJAVAJU


Clan 1.


Ovom uredbom propisuje se placanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti iz i na place za lica koja se prvi put zaposljavaju, osim lica koja se zaposljavaju u organima uprave i drugim korisnicima budzeta.


Clan 2.


Za lica koja zasnuju radni odnos na neodredjeno vrijeme sa poslodavcem, sredstva za doprinose iz clana 1. ove uredbe osiguravaju se iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeca u skladu sa clanom 33. Zakona o privatizaciji preduzeca ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 27/97, 8/99 i 32/00) u trajanju od 12 mjeseci od dana zasnivanja radnog odnosa.


Clan 3.


Poslodavac vrsi isplatu neto place i uplatu poreza na placu, a specifikaciju uz isplatu placa za odgovarajuci mjesec za lica iz clana 1. ove uredbe, ovjerenu od ovlastene organizacije za obavljanje platnog prometa, uz ugovor o radu, podnosi nositelju osiguranja.
Nositelji osiguranja iz stava 1. ovog clana su: Drustveni fond penzijskog i invalidskog osiguranja Bosne i Hercegovine, Zavod mirovinskog i invalidskog osiguranja Mostar, nadlezni zavodi zdravstvenog osiguranja, Federalni zavod za zaposljavanje i Zavod za zaposlavanje Mostar.


Clan 4.


Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, donijet ce uputstvo o placanju doprinosa iz ove uredbe, vodjenju registra korisnika i potrebnoj dokumentaciji.


Clan 5.


Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".


V broj 320/2000
26. oktobra 2000 godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, s.r.