Na temelju clanka 12. stavak 2. Zakona o privatizaciji banaka ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 12/98) Vlada Federacije BiH, donosi

UREDBU O UTVRDJIVANJU KRITERIJA ZA DOBIJANJE DOZVOLE ZA UCESCE U PRIVATIZACIJI BANAKA

Clanak 1.

Ovom uredbom uredjuju se kriteriji koje mora ispuniti fizicka i pravna osoba za dobijanje dozvole Agencije za bankarstvo Federacije BiH za sudjelovanje u privatizaciji banaka (u daljem tekstu: Dozvola).

Clanak 2.

Domacoj i stranoj fizickoj i pravnoj osobi koja zeli steci do 15% ukupnih glasackih prava u banci nije potrebna dozvola Agencije za bankarstvo Federacije BiH (u daljnjem tekstu: Agencija) za sudjelovanje u privatizaciji.

Clanak 3.

Domaca i strana fizicka i pravna osoba koja zeli steci 15% i vise od ukupnih glasackih prava u banci mora Agenciji podnijeti Zahtjev za izdavanje Dozvole (u daljnjem tekstu: Zahtjev).
a) Domaca i strana fizicka osoba uz Zahtjev podnosi:
- Identifikacijsku ispravu,
- Ukoliko je osnivac subsidijarne pravne osobe podnosi revidirano financijsko izvjesce (ukljucujuci bilancu stanja, bilancu uspjeha i izvjesce o novcanim tijekovima) za posljednji tri poslovne godine ili za svaku godinu od dana njenog osnutka, ako je taj period kraci od tri godine, kao i financijsko izvjesce za posljednji obracunski period.
b) Domaca i strana pravna osoba uz Zahtjev podnosi:
- Rjesenje o upisu u sudski registar,
- Revidirano financijsko izvjesce (ukljucujuci bilancu stanja, bilancu uspjeha i izvjesce o novcanim tijekovima), za posljednje tri poslovne godine ili za svaku godinu od dana njenog osnutka, ako je taj period kraci od tri godine, kao i financijsko izvjesce za posljednji obracunski period,
- Ukoliko osnivac subsidijarne pravne osobe podnosi revidirano financijsko izvjesce (ukljucujuci bilancu stanja, bilancu uspjeha i izvjesce o novcanim tijekovima) za posljednje tri poslovne godine ili za svaku godinu od dana njenog osnutka, ako je taj period kraci od tri godine, kao i financijsko izvjesce za posljednji obracunski period.

Clanak 4.

Ukoliko Agencija utvrdi da je pored uvjeta propisanih ovom uredbom potrebno dostaviti dodatnu dokumentaciju od podnositelja zahtjeva moze zahtijevati dostavu dokumentacije sukladno propisanim uvjetima u Odluci o minimumu dokumentacije i uvjeta za izdavanje bankarske dozvole ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 17/99).

Clanak 5.

Agencija je duzna izdati Dozvolu u roku od 30 dana od dana podnosenja Zahtjeva. Ukoliko Zahtjev ne sadrzi dokumenta propisana ovim kriterijima rok iz stavka 1. ovoga clanka pocinje teci od dana kompletiranja Zahtjeva.

Clanak 6.

Ova uredba stupa na snagu danom objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 103/2000
11. travnja 2000. godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic, v. r.