Na osnovu clana 12. stav 2. Zakona o privatizaciji banaka ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 12/98) Vlada Federacije BiH, donosi

UREDBU O UTVDJIVANJU KRITERIJA ZA DOBIJANJE DOZVOLE ZA UCESCE U PRIVATIZACIJE BANAKA

Clan 1.

Ovom uredbom uredjuju se uslovi koje mora ispuniti fizicko i pravno lice za dobijanje dozvole Agencije za bankarstvo Federacije BiH za ucesce u privatizaciji banaka (u daljem tekstu: Dozvola).

Clan 2.

Domacem i stranom fizickom i pravnom licu koje zeli steci do 15% ukupnih glasackih prava u banci nije potrebna dozvola Agencije za bankarstvo Federacije BiH (u daljem tekstu: Agencija) za ucesce u privatizaciji.

Clan 3.

Domace i strano fizicko i pravno lice koja zeli steci 15% i vise od ukupnih glasackih prava u banci mora Agenciji podnijeti Zahtjev za izdavanje Dozvole (u daljem tekstu: Zahtjev).
a) Domace i strano fizicko lice uz Zahtjev podnosi:
- Identifikacijsku ispravu,
- Ukoliko je osnivac subsidijarnog pravnog lica podnosi revidirani finansijski izvjestaj (ukljucujuci bilans stanja, bilans uspjeha i izvjestaj o novcanim tokovima) za posljednji tri poslovne godine ili za svaku godinu od dana njenog osnivanja, ako je taj period kraci od tri godine, kao i finansijski izvjestaj za posljednji obracunski period.
b) Domace i strano pravno lice uz Zahtjev podnosi:
- Rjesenje o upisu u sudski registar,
- Revidirani finansijski izvjestaj (ukljucujuci bilans stanja, bilans uspjeha i izvjestaj o novcanim tokovima), za posljednje tri poslovne godine ili za svaku godinu od dana njenog osnivanja, ako je taj period kraci od tri godine, kao i finansijski izvjestaj za posljednji obracunski period,
- Ukoliko osnivac subsidijarnog pravnog lica podnosi revidirani finansijski izvjestaj (ukljucujuci bilans stanja, bilans uspjeha i izvjestaj o novcanim tokovima) za posljednje tri poslovne godine ili za svaku godinu od dana njenog osnivanja, ako je taj period kraci od tri godine, kao i finansijski izvjestaj za posljednji obracunski period.

Clan 4.

Ukoliko Agencija utvrdi da je pored uslova propisanih ovom uredbom potrebno dostaviti dodatnu dokumentaciju od podnositelja zahtijeva moze zahtijevati dostavu dokumentacije u skladu sa propisanim uslovima u Odluci o minimumu dokumentacije i uslova za izdavanje bankarske dozvole ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 17/99).

Clan 5.

Agencija je duzna izdati Dozvolu u roku od 30 dana od dana podnosenja Zahtjeva. Ukoliko Zahtjev ne sadrzi dokumenta propisana ovim kriterijima rok iz stava 1. ovoga clana pocinje teci od dana kompletiranja Zahtjeva.

Clan 6.

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 103/2000
11. aprila 2000. godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.