Koristeci ovlastenja koja su data Visokom predstavniku clankom 5. Aneksa 10, Opceg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prema kojem je Visoki predstavnik "konacni autoritet u regionu za tumacenje provedbe civilnog dijela Mirovnog sporazuma";
Potvrdjujuci tumacenje ovih ovlastenja iz stavka XI 2. Zakljucaka Konferencije za implementaciju mira odrzane u Bonnu 10. prosinca 1997. godine, i posebno, u njegovom podstavu c, kojim je Visoki predstavnik ovlasten da preduzme mjere protiv osoba na javnim funkcijama za koje Visoki predstavnik utvrdi da krse pravne obveze iz Mirovnog sporazuma ili uslove njegove provedbe;
Naglasavajuci da je Vijece za provedbu mira u poglavlju X. Aneksa Madridske deklaracije od 16. prosinca 1998. godine, ponovno potvrdilo gore navedena ovlastenja;
Uzimajuci u obzir mandat povjeren Privremenom izbornom povjerenstvu prema clanku III Aneksa 3. Opceg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i clanku 7.10 Pravila i propisa koji je potom usvojen a koji navodi da nijednoj osobi koju je Visoki predstavnik smijenio nece biti dopusteno kandidiranje na izborima;
Donosim sljedecu,

O D L U K U

o smjenjivanju gosp. Stiepe Andrijica sa funkcije predsjednika Upravnog odbora Federalne agencije za privatizaciju.
Ova odluka stupa na snagu odmah.

RAZLOZI ZA SMJENJIVANJE

U svojstvu predsjednika Upravnog odbora Federalne agencije za privatizaciju, gosp. Stiepo Andrijic je u mnogobrojnim prilikama uporno i ozbiljno opstruirao proces privatizacije u Federaciji BiH.
Gosp. Stiepo Andrijic je posebno odgovoran za sljedece:
- Odugovlacenje sa usvajanjem propisa o tenderima, zasnovanih na medjunarodnim standardima, koji su hitno potrebni za provedbu transparentnih tendera. Neusvajanje propisa je dovelo do nezadovoljavajucih rezultata na tenderima i jasnog nepostojanja transparentnosti.
- Usprkos savjetima domacih i stranih eksperata za privatizaciju, gosp. Andrijic je insistirao na usvajanju svojevoljno odredjenog i nepotrebnog roka (29. veljace 2000. godine) za objavljivanje svih tendera. Ovaj rok je doveo do toga da su za poduzeca objavljivani tenderi bez odgovarajucih priprema, sukladno postojecim neadekvatnim propisima.
Ove dvije tocke su dovele do toga da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bila primorana objaviti suspenziju procesa objave tendera.
- Zanemarivanje savjeta Ureda visokog predstavnika da se provedu preporuke Komisije za nadgledanje privatizacije. Ispunjavanje tih preporuka bi, izmedju ostalog, dovelo do toga da se veliki hoteli prodaju sukladno propisima o velikoj privatizaciji, i do kvalitetnijih rezultata.
- Sprecavanje provedbe dogovora izmedju Vlade Federacije i medjunarodne zajednice. Tim dogovorima je takodje utvrdjeno da ce se vecina poslova u konkretnim strateskim poduzecima ponuditi strateskim investitorima. Obavijest gosp. Andrijica od 10. svibnja 2000. godine bila je u suprotnosti sa ovim dogovorom.

Sarajevo 19. svibnja 2000. godine
Visoki predstavnik
Wolfgang Petritsch