Sukladno ovlastima koje su mi dana Aneksom 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i članku XI Zaključaka konferencije za provedbu mira održane u Bonnu, 10. prosinca 1997, donosim

ODLUKU

Bez obzira na odredbe bilo kojeg drugog zakona, organi ni jednog Entiteta u Bosni i Hercegovini ne mogu raspolagati, dodjeljivati, vršiti prijenos, prodavati niti davati na korišćenje ili pod zakup imovinu u državnom vlasništvu, uključujući raniju imovinu u društvenom vlasništvu, izuzev stanova u društvenom vlasništvu.

Svaka odluka na koju se odnosi prethodni stavak, izdata od strane organa Entiteta nakon 6. travnja 1992. godine , koja onemogućava ostvarivanje prava izbjeglica i raseljenih osoba je ništavna, izuzev u slučaju kada je treća strana poduzela izvođenje zakonitih građevinskih radova.

Ova odluka se ne odnosi na radnje poduzete u svrhu restitucije imovine vlasnika prije nacionalizacije, kao ni u svrhu privatizacije, sukladno entitetskim zakonima kojima se konkretno regulira ova materija.

Ova odluka se ne odnosi na teritoriju Distrikta Brčko.

Svaka odluka , sporazum ili radnja koja je u suprotnosti sa ovom odlukom je ništavna. Ukoliko nadležni organi Entiteta ili Bosne i Hercegovine jasno obrazlože da predloženi prijenos imovine u državnom vlasništvu ne sadrži nikakve diskriminatorske radnje i da je u najboljem interesu javnosti , Ured Visokog predstavnika može u pisanoj formi odobriti izuzeće ove odluke. Teret dokazivanja da predloženi prijenos imovine u državnom vlasništvu ne sadrži nikakve diskriminatorske radnje i da je u najboljem interesu javnosti jeste na nadležnom organu koji traži izuzeće od ove odluke u pisanoj formi.

Odluka stupa na snagu u formi zakona 27. travnja 2000. godine i ostaje na snazi do 31. prosinca 2000. godine. Rok važenja Odluke se može produžiti.

Odluka koju sam donio 31. prosinca 1999. godine a kojom sam produžavao rok važenja Odluke od 26. svibnja 1999. godine o suspendiranju prijenosa izvjesnih kategorija imovine u društvenom vlasništvu se ovim povlači i zamjenjuje ovom odlukom.

27. travnja 2000. godine
Sarajevo
Visoki predstavnik
Wolfgang Petritsch, v.r.