Broj 53 - Cetvrtak, 30. decembra/prosinca 1999.

Na temelju clanka 7. stavak 1. a u svezi sa clankom 4. Zakona o kontroli cijena ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O MJERAMA NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA ODREDJENIH PROIZVODA I USLUGA OD INTERESA ZA FEDERACIJU BOSNE I HERCEGOVINE

I

Ovom odlukom propisuju se mjere neposredne kontrole cijena odredjenih proizvoda i usluga od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine.

II

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada) Odlukom propisuje najvise cijene u proizvodnji, preradi i prometu za derivate nafte (motorni benzin, dizel-gorivo, loz- ulje, mazut).

III

Cijene, odnosno tarife mogu se mijenjati na temelju suglasnosti Vlade i to: za prodaju elektricne energije kao i troskovi naknada prikljucenja na elektromrezu; uglja za termoelektrane; zemnog gasa; usluga u unutarnjem postanskom, telegrafskom i telefonskom saobracaju; pisma, dopisnice, telefonski impulsi, telegrafski impuls, telegram rijec, pretplata za telefon i troskovi i druge naknade prikljucenja na PTT mrezu; radio i televizijska pretplata; prevoz putnika u zeljeznickom saobracaju; obvezno osiguranje motornih vozila.

IV

Zahtjev za promjenu cijena iz toc. II i III ove odluke sa odgovarajucom dokumentacijom kojom se obrazlaze i dokumentuje trazeno povecanje cijena, poduzeca i druga pravna lica podnose Vladi putem Federalnog ministarstva trgovine, po prethodno pribavljenom misljenju resornih ministarstava.
Ukoliko Vlada, u roku od 60 dana od podnosenja zahtjeva za promjenu cijena, ne donese odluku po tom zahtjevu, smatrat ce se da je suglasnost data.

V

Dostavljanje obavjestenja Federalnom ministarstvu trgovine o promjeni prodajnih cijena proizvoda i marzi u prometu na veliko i malo radi evidencije cijena, odredjuje se za slijedece proizvode i usluge: ugalj za siroku potrosnju i industriju i tecni naftni plin.

VI

Dostavljanje obavijesti Federalnom ministarstvu trgovine o marzama u prometu na veliko i prometu na malo, radi evidencije cijena, pored proizvoda navedenih u tocki 5. ove odluke odredjuje se i za slijedece proizvode: sol za ljudsku prehranu; secer kristal (sve vrste pakovanja); mlijeko u prahu, jestivo ulje i margarin (sve vrste).

VII

O mjerama neposredne kontrole cijena, propisanih ovom odlukom, Vlada ce obavijestiti Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

VIII

Danom stupanja na snagu ove odluke, na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, prestaje primjena Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena odredjenih proizvoda i usluga od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 8/96).

IX

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 279/99
9. prosinca 1999. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.