Broj 53 - Cetvrtak, 30. decembra/prosinca 1999.

Na osnovu clana 1. stav 2. Zakona o posebnoj pristojbi na uvezenu robu ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O ODREDJIVANJU PROIZVODA ZA KOJE SE PRI NJIHOVOM UVOZU U 2000. GODINI PLACA POSEBNA TAKSA I O VISINI TE TAKSE

I

Ovom odlukom, radi zastite domace proizvodnje, odredjuju se proizvodi za koje se pri njihovom uvozu u 2000. godini placa posebna taksa i visina te takse.

II

Utvrdjuje se posebna taksa po mjernoj jedinici na uvezene proizvode, i to:

Prilog 1.
Prilog 2.
Prilog 3.
Prilog 4.
Prilog 5.
Prilog 6.
Prilog 7.
Prilog 8.
Prilog 9.
Prilog 10.
Prilog 11.
Prilog 12.
Prilog 13.
Prilog 14.

 

III

Sredstva ostvarena naplatom posebne pristojbe na uvezene proizvode iz tacke II ove odluke, prihod su Budzeta Federacije Bosne i Hercegovine.
Sredstva iz stava 1. ove tacke koriste se za podsticanje i razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, te podsticaj izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda prema programu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

IV

Posebna taksa se utvrdjuje u novcanom iznosu u KM (konvertibilnim markama) u mjernoj jedinici uvezenog proizvoda.
Obaveza placanja posebne takse nastaje i ista se placa na nacin i po postupku po kojem se utvrdjuje i placa carina za proizvode koji se uvoze.

V

Ovlascuje se Federalno ministarstvo trgovine da moze, prema ukazanoj potrebi, donijeti potrebne smjernice radi pravilnog sprovodjenja ove odluke.

VI

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat ce se od 1. januara 2000. godine, do propisivanja zastitnih mjera domace proizvodnje od strane Vijeca ministara Bosne i Hercegovine, saglasno odredbama clana 31. Zakona o vanjskotrgovinskoj politici ("Sluzbeni glasnik BiH", broj 7/98), a najkasnije do 30. 6. 2000. godine.

V broj 274/99
23. decembra 1999. godine
Sarajevo

Premijer Edhem Bicakcic, v. r.