Broj 45 - Utorak, 9. novembra/studenog 1999.


Na osnovu clana 29. Zakona o izvrsavanju Budzeta Federacije Bosne i Hercegovine za 1999. godine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 28/99), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O ODREDJIVANJU PREMIJE ZA KRAVLJE, OVCIJE I KOZIJE MLIJEKO U 1999. GODINI

I

Preduzecima, zemljoradnickim zadrugama i drugim oblicima udruzivanja zemljoradnika i zemljoradnicima koji zakljuce ugovore o isporuci mlijeka sa registrovanim preradjivacima mlijeka i drugim pravnim licima (u daljem tekstu: proizvodjaci) koji proizvode kravlje, ovcije i kozije mlijeko i mlijecne preradjevine sami ili u saradnji sa udruzenim i drugim zemljoradnicima isplacuje se premija po jednom litru kravljeg mlijeka, odnosno ovcijeg ili kozijeg mlijeka proizvedenog i isporucenog kupcu u vremenu od 1. januara do 31. decembra 1999. godine u iznosu od 0,05 KM po jednom litru na bazi 3,2% m.m..

II

Premija iz prethodne tacke isplacuje se proizvodjacima pod slijedecim uslovima:
da je kravlje, ovcije ili kozije mlijeko isporucno kupcima po cijenama i pod drugim uslovima utvrdjenim propisima i drugim opcim aktima o proizvodjacko-prodajnim cijenama mlijeka;
da je isporuceno, odnosno prodano kravlje ili kozije mlijeko sadrzavalo najmanje 3,2% mlijecne masti, a ovcije mlijeko najmanje 6% mlijecne masti.
Za kravlje i kozije mlijeko koje sadrzi manje od 3,2% mlijecne masti, odnosno za ovcije mlijeko koje sadrzi manje od 6% mlijecne masti ne moze se ostvariti premija niti se kolicine takvog mlijeka mogu preracunavati na kolicinu mlijeka od 3,2% mlijecne masti.
Za kravlje i kozije mlijeko koje sadrzi vise od 3,2% mlijecne masti do 4,2% mlijecne masti vrsi se preracunavanje kolicina takvog mlijeka na kolicinu sa 3,2% mlijecne masti.
Za ovcije mlijeko koje sadrzi vise od 6% mlijecne masti do 8,5% mlijecne masti vrsi se preracunavanje takvog mlijeka na kolicinu mlijeka sa 3,2% mlijecne masti.
Procent mlijecne masti veci od 4,2% kod kravljeg i kozijeg mlijeka, odnosno veci od 8,5% kod ovcijeg mlijeka ne uzima se u obzir kod obracuna premije.

III

Premija za kravlje, ovcije i kozije mlijeko isplacuje se proizvodjacima koji vode maticno knjigovodstvo, selekciju i kontrolu produktivnosti i zdravstvenog stanja krava, odnosno muznih ovaca i koza. Kontrolu ispunjenja uslova iz prethodnog stava vrse organi Poljoprivredne i Veterinarske inspekcije na nacin i pod uslovima odredjenim Zakonom o poljoprivrednoj inspekciji ("Sluzbeni list SRBiH", br. 29/77 i 16/82), odnosno Zakonom o zdravstvenoj zastiti zivotinja ("Sluzbeni list SRBiH", broj 14/78), a koji se u skladu sa clanom IX 5. (1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, primjenjuje kao federalni propis.

IV

Sredstva za provodjenje ove odluke u visini od 2.478.000 KM obezbjedjena su u Budzetu Federacije Bosne i Hercegovine za 1999. godinu.

V

Nakon objavljivanja ove odluke u "Sluzbenim novinama Federacije BiH" federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva ce u skladu sa clanom 115. Zakona o upravi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 28/99) donijeti propis o nacinu i postupku za ostvarivanje premije po ovoj odluci, i da utvrdi dokumentaciju koju proizvodjaci treba da priloze uz zahtjev za isplatu premija.

VI

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
Broj 223/99
21. oktobra 1999. godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.