Broj 24 - Ponedjeljak, 28. lipnja/juna 1999.


Na temelju clanka 10. stavak 2. Zakona o porezu na dobit poduzeca ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 32a/97), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


ODLUKU O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O VISINI I NACINU OBRACUNA AMORTIZACIJE I REVALORIZACIJE STALNIH SREDSTAVA KOJI SE PRIZNAJU U RASHODE U POREZNOM BILANCU

I

U Odluci o visini i nacinu obracuna amortizacije i revalorizacije stalnih sredstava koji se priznaju u rashode u poreznom bilancu ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/98) tocka I mijenja se i glasi:
"Ovom odlukom propisuje se nacin obracuna amortizacije i revalorizacije stalnih sredstava koja se poreznom obvezniku priznaje kao porezni rashod.
Amortizacija stalnih sredstava kao porezno dopustivi rashod obracunava se po proporcionalnoj metodi primjenom najvisih godisnjih amortizacijskih stopa po slijedecim grupama stalnih sredstava:

amortizacija grupe najvise godisnje
amortizac. stope
1. Gradjevine 10%
1.1. Upravne, administrativne, uredske i ostale
zgrade za obavljanje usluznih djelatnosti 3%
1.2. Stambene zgrade, hoteli, restorani 5%
1.3. Ceste, komunalni objekti, gornji stroj
zeljeznickih pruga 14.3%
2. Oprema, vozila i mehanizacija 20%
2.1. Oprema za vodoprivredu, vodovod i kanalizaciju 14.3%
2.2. Racunari i oprema za zastitu okolisa 33.3%
3. Visegodisnji zasadi 14.3%
4. Osnovna stada 40%
5. Nematerijalna stalna sredstva 20%.
Godisnje amortizacijske stope izracunate su prema predvidjenom vijeku trajanja stalnih sredstava."

II

Iza tocke II dodaje se nova tocka IIa koja glasi:
"Kod koristenja stalnih sredstava vecim intezitetom od intenziteta koji odgovara radu u jednoj smjeni dopusteno je koristenje uvecanih amortizacijskih stopa. Uvecane amortizacijske stope za koristenje stalnih sredstava u smislu stavka 1. ove tocke utvrdjuju se na nacin da se utvrdjene stope u tocki I ove odluke, za rad u dvije smjene povecaju za 25%, a za rad u tri smjene za 50%."

III

Tocki IV brise se.

IV

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat ce se i za utvrdjivanje porezne obveze za 1999. godinu.

V broj 146/99
17. lipnja 1999. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, v. r.