Broj 2 - Ponedjeljak, 18. sijecnja/januara 1999.

Na temelju clanka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O PRIVREMENOM NACINU OBRACUNAVANJA I O VISINI STOPA DOPRINOSA ZA MIROVINSKO-INVALIDSKO I ZDRAVSTVENO OSIGURANJE IZ PLACA UPOSLENIH U RUDNICIMA UGLJA ZA 1999. GODINU

I

Ovom odlukom propisuje se privremeni nacin obracunavanja i visina stopa doprinosa za mirovinsko-invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje iz placa uposlenih u rudnicima uglja "Kreka-DJurdjevik" Tuzla, "Banovici" Banovici, "Kakanj" Kakanj, "Breza" Breza, "Zenica" Zenica, "Bila" Bila, "Gracanica" Gornji Vakuf, "Tusnica" Livno i "Kamengrad" Sanski Most (u daljnjem tekstu: rudnici uglja) za 1999. godinu.

II

Doprinosi iz tocke I ove odluke obracunavaju se na propisanu bruto placu, i to:
po stopi od 7,48% za mirovinsko-invalidsko osiguranje,
po stopi od 2,72% za zdravstveno osiguranje.

III

Doprinosi obracunati sukladno ovoj odluci uplacuju se po vrstama, na propisane uplatne racune, istovremeno sa isplatom placa uposlenih u radnicima uglja.

IV

Razliku, izmedju doprinosa obracunatih i uplacenih sukladno ovoj odluci i doprinosa iz placa i na place i poreza na placu obracunatih po punim propisanim stopama, rudnici uglja duzni su knjigovodstveno evidentirati kao neizmirene obveze. Uplata obveza iz stavka 1. ove tocke izvrsit ce se nakon osiguranja potrebitih sredstava za te namjene, sukladno posebnoj odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

V

Ova odluka primjenjuje se na place uposlenih u rudnicima uglja za 1999. godinu, pocev od isplate placa za mjesec sijecanj/januar 1999. godine.

VI

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 18/99
8. sijecnja 1999. godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic, v. r.