Broj 2 - Ponedjeljak, 18. sijecnja/januara 1999.

Na osnovu clana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O PRIVREMENOM NACINU OBRACUNAVANJAI O VISINI STOPA DOPRINOSA ZA MIROVINSKO-INVALIDSKO I ZDRAVSTVENO OSIGURANJE IZ PLACA ZAPOSLENIH U RUDNICIMA UGLJA ZA 1999. GODINU

I

Ovom odlukom propisuje se privremeni nacin obracunavanja i visina stopa doprinosa za mirovinsko-invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje iz placa zaposlenih u rudnicima uglja "Kreka-DJurdjevik" Tuzla, "Banovici" Banovici, "Kakanj" Kakanj, "Breza" Breza, "Zenica" Zenica, "Bila" Bila, "Gracanica" Gornji Vakuf, "Tusnica" Livno i "Kamengrad" Sanski Most (u daljem tekstu: rudnici uglja) za 1999. godinu.

II

Doprinosi iz tacke I ove odluke obracunavaju se na propisanu bruto placu, i to:
po stopi od 7,48% za mirovinsko-invalidsko osiguranje,
po stopi od 2,72% za zdravstveno osiguranje.

III

Doprinosi obracunati u skladu sa ovom odlukom uplacuju se po vrstama, na propisane uplatne racune, istovremeno sa isplatom placa zaposlenih u radnicima uglja.

IV

Razliku, izmedju doprinosa obracunatih i uplacenih u skladu sa ovom odlukom i doprinosa iz placa i na place i poreza na placu obracunatih po punim propisanim stopama, rudnici uglja duzni su knjigovodstveno evidentirati kao neizmirene obaveze. Uplata obaveza iz stava 1. ove tacke izvrsice se nakon obezbjedjivanja potrebnih sredstava za te namjene, u skladu sa posebnom odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

V

Ova odluka primjenjuje se na place zaposlenih u rudnicima uglja za 1999. godinu, pocev od isplate placa za mjesec januar/sijecanj 1999. godine.

VI

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 18/99
8. januara 1999. godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.