Broj 23 - Ponedjeljak, 21. juna/lipnja 1999.

Na temelju clanka 6. stavak 1. Zakona o fondacijama i zakladama ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 16/98), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra financija, donosi

ODLUKU O OSNIVANJU FONDACIJE LOKALNOG RAZVITKA

Clanak 1.

Ovom odlukom propisuje se osnivanje, djelatnost, upravljanje, ustrojstvo i prestanak Fondacije lokalnog razvitka (u daljnjem tekstu: Fondacija).

Clanak 2.

Fondacija je imovina namijenjena da u odredjenom vremenskom razdoblju sluzi u svrhu izgradnje institucijske i financijske moci opcina radi stimuliranja lokalnog ekonomskog rasta i obezbjedjivanja poboljsane infrastrukture i usluga gradjanima, kao i uspostave i razvitka opcinskog trzista kredita da bi se osigurao dugotrajan izvor financiranja kreditno sposobnih opcina za kapitalna ulaganja.

Clanak 3.

Fondacija je pravna osoba.
Sjediste Fondacije je u Sarajevu.
Skraceni naziv Fondacije je FLR.

Clanak 4.

Fondacija moze osnivati svoje urede na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) van mjesta sjedista.
Fondacija ima pecat s grbom Federacije u sredini, koji sadrzi latinicom ispisan tekst:
"Bosna i Hercegovina - Federacija Bosne i Hercegovine
Fondacija lokalnog razvitka - Fondacija lokalnog razvoja ".
Na oblik, izradu, uporabu i cuvanje pecata Fondacije primjenjuje se Zakon o pecatu Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/94 i 21/96).

Clanak 5.

Djelatnost Fondacije je narocito: pruzanje tehnicke pomoci i obuke za opcinske vlasti da bi ojacale svoje sposobnosti financijskog upravljanja, posebice u oblastima financiranja kapitalnih projekata, racunovodstva i donosenja tekuceg i kapitalnog proracuna i obezbijedile participaciju gradjana u procesu lokalnog javnog investiranja; izgradnja kapaciteta bankarskog sektora kroz pruzanje tehnicke pomoci odabranim lokalnim privatnim (ili koje ce biti privatizirane) komercijalnim bankama da bi poboljsale analize svojih opcinskih zajmova i sposobnost procjene projekata; formiranje fonda revolving zajma; davanje zajmova privatnim komercijalnim bankama koje ce opcinama i njihovima komunalnim poduzecima dati zajmove za podobne investicije u infrastrukturu; prikupljanje otplata od banaka; pracenje ucinka banaka i opcina i izvodjenja zajmova od strane Fondacije.

Clanak 6.

Temeljna financijska sredstva za rad Fondacije osigurat ce se iz sredstava zajma Svjetske banke.
Sredstva za rad i ostvarivanje funkcije Fondacije ce se osigurati na temelju potpisanog Projektnog sporazuma od 05. 03. 1999. godine.
Sredstva za opremanje i pocetak rada Fondacije osigurat ce se u Proracunu Federacije.

Clanak 7.

Fondacija donosi Statut uz suglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada) u roku od 30 dana od dana imenovanja organa Fondacije.

Clanak 8.

Fondacija ima direktora. Direktor ima zamjenika koji ne moze biti iz istog konstitutivnog naroda kao direktor. Direktora i zamjenika direktora Fondacije imenuje Vlada na usuglasen prijedlog federalnog ministra financija-federalnog ministra finansija (u daljnjem tekstu: ministar financija) i zamjenika ministra financija.

Clanak 9.

Organi Fondacije su Odbor povjerenika i Izvrsni odbor.

Clanak 10.

Predsjednika i clanove Odbora povjerenika imenuje Vlada. Predsjednik Odbora povjerenika imenuje se iz Federalnog ministarstva financija-Federalnog ministarstva finansija (u dalj-njem tekstu: Ministarstvo financija). Clanovi Odbora povjerenika imenuju se iz reda predstavnika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva prostornog uredjenja i okolisa i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Clanak 11.

Izvrsni odbor je izvrsni organ, koga sacinjavaju direktor, zamjenik direktora i dva clana Odbora povjerenika koje imenuje Vlada na prijedlog ministra financija, po principu rotacije. Sastav, nadleznost, mandat, nacin odlucivanja, odgovornost i druga pitanja od znacaja za rad Izvrsnog odbora uredjuju se Statutom, sukladno ovoj odluci.

Clanak 12.

Fondacija pocinje sa radom danom upisa u Registar.

Clanak 13.

Nadzor nad radom Fondacije vrsi Ministarstvo financija i Federalno ministarstvo pravde, svaki u okviru svoje nadleznosti.

Clanak 14.

Fondacija Vladi podnosi godisnje izvjesce o radu Fondacije, a na trazenje Vlade i u kracem roku.

Clanak 15.

Fondacija prestaje sa radom kada prestane svrha njenog osnivanja, o cemu odlucuje Vlada, na prijedlog ministra financija.

Clanak 16.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 133/99
27. svibnja 1999. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, v. r.