Broj 23 - Ponedjeljak, 21. juna/lipnja 1999.


Na osnovu clana 6. stav 1. Zakona o fondacijama i zakladama ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 16/98), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra finansija, donosi

ODLUKU O OSNIVANJU FONDACIJE LOKALNOG RAZVOJA

Clan 1.

Ovom odlukom propisuje se osnivanje, djelatnost, uprav-ljanje, ustrojstvo i prestanak Fondacije lokalnog razvoja (u daljem tekstu: Fondacija).

Clan 2.

Fondacija je imovina namijenjana da u odredjenom vremenskom razdoblju sluzi u svrhu izgradnje institucijske i finansijske moci opcina radi stimuliranja lokalnog ekonomskog rasta i obezbjedjivanja poboljsane infrastrukture i usluga gradjanima, kao i uspostave i razvoja opcinskog trzista kredita da bi se osigurao dugotrajan izvor finansiranja kreditno sposobnih opcina za kapitalna ulaganja.

Clan 3.

Fondacija je pravno lice.
Skraceni naziv Fondacije je FLR.
Sjediste Fondacije je u Sarajevu.

Clan 4.

Fondacija moze osnivati svoje urede na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija) van mjesta sjedista.
Fondacija ima pecat sa grbom Federacije u sredini, koji sadrzi latinicom ispisan tekst:
"Bosna i Hercegovina - Federacija Bosne i Hercegovine
Fondacija lokalnog razvitka - Fondacija lokalnog razvoja".
Na oblik, izradu, upotrebu i cuvanje pecata Fondacije primjenjuje se Zakon o pecatu Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/94 i 21/96).

Clan 5.

Djelatnost Fondacije je narocito: pruzanje tehnicke pomoci i obuke za opcinske vlasti da bi ojacale svoje sposobnosti finansijskog upravljanja, posebno u oblastima finansiranja kapitalnih projekata, racunovodstva i donosenja tekuceg i kapitalnog budzeta i obezbijedile participaciju gradjana u procesu lokalnog javnog investiranja; izgradnja kapaciteta bankarskog sektora kroz pruzanje tehnicke pomoci odabranim lokalnim privatnim (ili koje ce biti privatizirane) komercijalnim bankama da bi poboljsale analize svojih opcinskih kredita i sposobnost procjene projekata; formiranje fonda revolving zajma; davanje kredita privatnim komercijalnim bankama koje ce opcinama i njihovim komunalnim preduzecima dati kredite za podobne investicije u infastrukturu; prikupljanje otplata od banaka; pracenje ucinka banaka i opcina i izvodjenja kredita od strane Fondacije.


Clan 6.

Osnovna finansijska sredstva za rad Fondacije osigurat ce se iz sredstava zajma Svjetske banke.
Sredstva za rad i ostvarivanje funkcije Fondacije ce se osigurati na osnovu potpisanog Projektnog sporazuma od 5. 3. 1999. godine.
Sredstva za opremanje i pocetak rada Fondacije osigurat ce se u Proracunu Federacije.

Clan 7.

Fondacija donosi Statut uz saglasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada) u roku od 30 dana od dana imenovanja organa Fondacije.

Clan 8.

Fondacija ima direktora. Direktor ima zamjenika koji ne moze biti iz istog konstitutivnog naroda kao direktor.
Direktora i zamjenika direktora Fondacije imenuje Vlada na usaglasen prijedlog federalnog ministra finansija-federalnog ministra financija (u daljem tekstu: ministar finansija) i zamjenika ministra finansija.

Clan 9.

Organi Fondacije su Odbor povjerenika i Izvrsni odbor.

Clan 10.

Predsjednika i clanove Odbora povjerenika imenuje Vlada.
Predsjednik Odbora povjerenika imenuje se iz Federalnog ministarstva finansija-Federalnog ministarstva financija (u daljem tekstu: Ministarstvo finansija).
Clanovi Odbora povjerenika imenuju se iz reda predstavnika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva prostornog uredjenja i okolisa i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Clan 11.

Izvrsni odbor je izvrsni organ, koga sacinjavaju direktor, zamjenik direktora i dva clana Odbora povjerenika koje imenuje Vlada na prijedlog ministra finansija, po principu rotacije.
Sastav, nadleznost, mandat, nacin odlucivanja, odgovornost i druga pitanja od znacaja za rad Izvrsnog odbora uredjuju se Statutom, u skladu sa ovom odlukom.

Clan 12.

Fondacija pocinje se radom danom upisa u Registar.

Clan 13.

Nadzor nad radom Fondacije vrsi Ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo pravde, svako u okviru svoje nadleznosti.

Clan 14.

Fondacija Vladi podnosi godisnji izvjestaj o radu Fondacije, a na trazenje Vlade i u kracem roku.

Clan 15.

Fondacija prestaje sa radom kada prestane svrha njenog osnivanja, o cemu odlucuje Vlada, na prijedlog ministra finansija.

Clan 16.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 133/99
27. maja 1999. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.