Broj 14 - Srijeda 21. travnja/aprila 1999.

Na osnovu clana 48. stav 1. alineja 4. Zakona o trgovini ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/95 i 19/96), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O OBAVEZI TRGOVCA ZA FORMIRANJE I ODRZAVANJE MINIMALNIH ZALIHA NAFTNIH DERIVATA

I

Ovom odlukom utvrdjuje se obaveza uvozniku i trgovcu na veliko naftnih derivata odredjenih u clanu 3. Zakona o posebnom porezu na naftne derivate ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 6/95), da su radi bezbjednosti snabdjevanja potrosaca duzni formirati rezerve u visini od 20% za svaku vrstu derivata kojom je ovlasten da se bavi u prometu racunajuci od minimalne zapremine skladista-spremnika utvrdjenoj po vazecim propisima.
Utvrdjivanje obaveze trgovcu iz stava 1. ove tacke ima karakter privremene mjere dok se ne uspostave stabilni tokovi na trzistu, a najduze godinu dana od dana donosenja ove odluke.

II

Obavezuje se uvoznik naftnih derivata iz tacke 1. ove odluke da dostavi mjesecni izvjestaj o uvezenim kolicinama naftnih derivata, po vrsti i zemlji porijekla, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, najkasnije 10-tog u mjesecu za prethodni mjesec.

III

Uvoznik i trgovac na veliko duzan je usaglasiti svoje poslovanje sa odredbama ove odluke u roku 45 dana od stupanja na snagu ove odluke.

IV

Nadzor nad provodjenjem ove odluke vrsi Federalno ministarstvo trgovine, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u okviru kontrole tehnicke ispravnosti uredjaja.

V

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da vazi Odluka o posebnim uslovima uvoza naftnih derivata ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 31/97).

VI

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 88/99
15. aprila 1999. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.