ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UNUTRASNJIM POSLOVIMA FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE


Clan 1.

U Zakonu o unutrasnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 1/96) u clanu 62. u stavu 2. iza rijeci "skolovanja" brise se zarez i rijec "kurseva".

Clan 2.

Clan 63. mijenja se i glasi: "Clan 63. Radi obavljanja poslova iz clana 62. za svoje potrebe, Ministarstvo organizuje rad Policijske akademije (u daljem tekstu: akademija). Akademija iz stava 1. ovog clana moze skolovati kadrove i za potrebe kantonalnihzupanijskih ministarstava.".

Clan 3.

Iza clana 63. dodaje se novi clan 63a. koji glasi: "Clan 63a. Ukupan broj polaznika akademije koji se skoluje za potrebe Ministarstva mora odrzavati nacionalnu strukturu Federacije, u skladu sa popisom stanovnistva iz 1991. godine".

Clan 4.

Clan 64. mijenja se i glasi: "Clan 64.Ministar uz saglasnost zamjenika ministra i uz saradnju sa medjunarodnim policijskim snagama utvrdjuje plan i program strucnog osposobljavanja i usavrsavanja sluzbenika Ministarstva, nastavni plan i program akademije, posebne uvjete koje treba da ispunjavaju polaznici skolovanja u akademiji, medjusobna prava i obaveze Ministarstva i polaznika akademije, uvjete za smjestaj u akademiji i drugih pitanja od znacaja za rad akademije i unutrasnji red.".

Clan 5.

Clan 65. mijenja se i glasi:
"Clan 65. Skolovanje polaznika akademije traje dvanaest mjeseci.".

Clan 6.

Clan 66. mijenja se i glasi:
"Clan 66. Medjusobna prava i obaveze Ministarstva i polaznika akademije utvrdjuju se posebnim ugovorom. Skolovanje polaznika akademije za potrebe kantonalnih-zupanijskih ministarstava uredjuje se posebnim ugovorom koji zakljucuje Ministarstvo sa nadleznim kantonalnimzupanijskim
ministarstvom.".

Clan 7.

Clan 67. brise se.

Clan 8.

Clan 68. mijenja se i glasi:
"Clan 68. Polazniku akademije za vrijeme trajanja skolovanja u akademiji osigurava se smjestaj i ishrana, uniforma, obuca i rublje, udzbenici, zdravstveno i invalidsko osiguranje ukoliko to osiguranje nemaju po drugom osnovu i mjesecna primanja za neophodne licne izdatke.
Iznos mjesecnih pitanja za neophodne licne izdatke polaznika iz stava 1. ovog clana utvrdjuje Vlada Federacije na prijedlog ministra.".

Clan 9.

Clan 69. mijenja se i glasi:
"Clan 69. Polaznik akademije koji samovoljno napusti skolovanje u akademiji, zbog svoje krivice bude iskljucen sa skolovanja, ne zavrsi skolovanje sa uspjehom ili se po zavrsetku skolovanja na akademiji ne javi na rad ili ne ostane na radu u Ministarstvu, odnosno usljed njegove krivice radni odnos prestane prije isteka ugovornog roka, duzan je nadoknaditi troskove skolovanja na akademiji, odnosno srazmjeran dio tih troskova."

Clan 10.

U clanu 70. stav 2. mijenja se i glasi:
"Lice koje zavrsi skolovanje na akademiji rasporedjuje se u skladu s ugovorom u Ministarstvo, odnosno kantonalnozupanijsko ministarstvo u status pripravnika.".

Clan 11.

Iza clana 84. dodaju se novi cl. 84a, 84b. i 84c. koji glase:
"Clan 84a. Danom stupanja na snagu ovog zakona Srednja policijska skola prestaje sa radom. Ucenicima Srednje policijske skole koji su upisani u cetvrtu godinu u skolskoj 1997/98. godini izdace se svjedocanstvo o zavrsenoj Srednjoj policijskoj skoli i omoguciti nastavak skolovanja na akademiji pod uslovima utvrdjenim zakonom.
Clan 84b. Ministarstvo ce u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona izvrsiti izmjene i dopune Pravilnika o unutrasnjoj organizaciji kojima ce obezbijediti sprovodjenje ovog zakona.
Clan 84c.
Radnici Ministarstva koji su bili rasporedjeni u Srednjoj policijskoj skoli rasporedice se u skladu sa aktom o unutrasnjoj organizaciji iz clana 84b. ovog zakona. Radnici iz stava 1. ovog clana koji ne ispunjavaju propisane uvjete ili onima koji iz drugih razloga ne budu rasporedjeni u Ministarstvu prestaje radni odnos u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu Pravilnika iz clana 84b. ovog zakona".

Clan 12.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".


Predsjedavajuci Doma naroda Mariofil Ljubic, s. r.


Predsjedavajuci Predstavnickog doma Enver Kreso, s. r.