ZAKON O PREUZIMANJU ZAKONA O STAMBENIM ODNOSIMA

 

Clanak 1.

Ovim zakonom preuzima se Zakon o stambenim odnosima ("SluZbeni list SRBiH", br. 14/84, 12/87 i 36/89, u daljem tekstu: Zakon) kao zakon Federacije Bosne i Hercegovine i vrse njegove izmjene i dopune.

Clanak 2.

Zakon se primjenjuje u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), ako ovim zakonom nije drugacije odre|eno.

Clanak 3.

U clanku 47. stavak 1. Zakona, u tocki 1, kratica "JNA" zamjenjuje se rijecima: "Vojsku Federacije", a iza tocke 6. dodaje se nova tocka 7. koja glasi: "7. ako je sukladno ovom clanku nositelju stanarskog prava dat otkaz ugovora o koriscenju stana u periodu od 30. travnja 1991. godine pa do isteka roka za podnosenje zahtjeva za vracanje stana u posjed nositelju stanarskog prava". Iza stavka 1. dodaju se novi st. 2. i 3. koji glase: "Rok iz stavka 1. tocke 7. ovog clanka utvrdit ce se posebnim zakonom. Odredbe stavka 1. tocke 7. ovog clanka primjenjuju se samo na nositelje stanarskog prava kojima je dat otkaz ugovora o koriscenju stana, a koji imaju pravo da se vrate svojim domovima prema clanku 1. Aneksa 7. Opceg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Osobe koje su napustile svoje stanove nakon 30. travnja 1991. godine, smatraju se izbjeglicama i raseljenim licima prema Aneksu 7, osim ako se dokaZe da su stanove napustili iz razloga koji su potpuno nevezani za sukob." Dosadasnji stavak 2. postaje stavak 4.

Clanak 4.

Iza clanka 83. Zakona dodaje se novi Clanak 83a. koji glasi: "Clanak 83a. U postupcima za otkaz ugovora o koriscenju stana iz razloga utvr|enih u clanku 47. Zakona, koji su pokrenuti prije stupanja na snagu ovog zakona, a u kojima do dana njegovog stupanja na snagu nije donesena pravosnaZna odluka, primjenit ce se odredbe ovog zakona. Ako je u postupcima iz stavka 1. ovog clanka sudska odluka postala pravomocna, nositelj stanarskog prava kojem je otkazan ugovor ima pravo, u roku od sest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, zahtijevati od prvostupanjskog suda koji je donio odluku da se ta odluka izmijeni sukladno odredbama ovog zakona. Zahtjev iz stavka 2. ovog clanka podnosi se tuzbom nadleZnom sudu."

Clanak 5.

Postupci u predmetima iz clanka 4. ovog zakona smatraju se hitnim.

Clanak 6.

Clanak 16. Zakona brise se.

Clanak 7.

U clanku 35. stavak 1. Zakona rijeci: "odnosno zajednica stanovanja duZni su" zamjenjuju se rijecima: "duzan je".

Clanak 8.

U clanku 49. stavak 6. Zakona rijec "samoupravnu" brise se.

Clanak 9.

clanci 81, 82. i 84. Zakona brisu se.

Clanak 10.

U tekstu Zakona, rijeci: "organizacija udruzenog rada", "radna zajednica" i "samoupravna organizacija", u razlicitim padezima, zamjenjuju se rijecima: "poduzeca i druge pravne osobe", u odgovarajucem padezu; - rijeci: "skupstina opstine", u razlicitim padezima, zamjen-juju se rijecima: "skupstina kantona", u odgovarajucem padezu; - rijeci: "samoupravni opsti akti, drustveni dogovori i samou-pravni sporazumi", u razlicitim padezima, zamjenjuju se rijecima: "opci akti", u odgovarajucem padezu; - rijeci: "samoupravna interesna zajednica za zaposljavanje", u razlicitim padezima, zamjenjuju se rijecima: "Zavod za zaposljavanje", u odgovarajucem padezu; - rijeci: "drustveno-politicka organizacija", u razlicitim padezima, zamjenjuju se rijecima: "politicka organizacija", u odgovarajucem padezu; - rijeci: "opcinski organ uprave nadleZan za stambene poslove (stambeni organ) u razlicitim padezima zamjenjuju se rijecima: "kantonalni organ uprave nadlezan za stambene poslove (stam-beni organ)", u odgovarajucem padezu.

Clanak 11.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavlji-vanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, v. r.
Predsjedatelj Zastupnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, v. r.