Na osnovu cl. 18. i 19. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), i cl. 4. i 36. Zakona o privatizaciji preduzeca ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/97), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine,donosi

UREDBU O METODOLOGIJI ZA PRIPREMU PROGRAMA I IZRADU POCETNOG BILANSA PREDUZECA ZA PRIVATIZACIJU I OSNOVNE ODREDBE

Clan 1.

Ovom uredbom uredjuje se postupak pripreme, sadrzaj programa privatizacije preduzeca (u daljem tekstu: program) i postupak odobravanja programa u skladu sa Zakonom o privatizacijipreduzeca (u daljem tekstu: Zakon).

Clan 2.

Preduzeca iz clana 1. Zakona, osim preduzeca iz clana 26.stav 1. tacka a) Zakona, duzna su pripremiti program, u skladusa Zakonom i ovom uredbom.

Clan 3.

Preduzece dostavlja program kantonalnoj agenciji za privatizaciju na cijem podrucju je sjediste preduzeca (u daljem tekstu: kantonalna agencija), osim ako je ovom uredbom, u skladu sa zakonom, utvrdjeno drugacije.
Preduzece iz clana 3. Zakona dostavlja program agenciji za privatizaciju utvrdjenoj odlukom Vlade Federacije BiH. Preduzece iz clana 6. alineja 1. Zakona o agenciji za privatizaciju ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 18/96) program dostavlja Agenciji za privatizaciju u Federaciji BiH (u daljem tekstu: Agencija).

II PRIPREMA PROGRAMA

Clan 4.

Preduzece priprema program na osnovu aktivnog podbilansa stanja utvrdjenog u okviru pocetnog bilansa stanja, u skladu sa posebnim zakonom i metodologijom. Preduzece je duzno u programu iskazati vrijednost vecinskog ili
iskljucivog vlasnickog uloga koji ima u drugom preduzecu, na temelju prethodno sacinjenog pocetnog bilansa stanja tog preduzeca.

Clan 5.

Ukoliko u aktivnom podbilansu stanja preduzeca u ukupnom kapitalu sa 50% ili vise ucestvuje kapital ciji vlasnik nije fizicko ili pravno lice (u daljem tekstu: drzavni/drustveni kapital), preduzece priprema program privatizacije putem prodaje imovine i/ili dionica, odnosno udjela preduzeca. Ukoliko u aktivnom podbilansu stanja preduzeca u ukupnom kapitalu drzavni/drustveni kapital ucestvuje sa manje od 50%, o prodaji dionica po osnovu drzavnog/drustvenog kapitala odlucuje nadlezna agencija za privatizaciju. Preduzece iz stava 2. ovog clana duzno je nadleznoj agenciji dostaviti pocetni bilans stanja sa informacijama i ispravama iz clana 18. tac. 1, 2, 5, 11. i 13. ove uredbe, kao i privremena pravila dionickog drustva iz clana 10. stav 5. ove uredbe, najkasnije u
roku iz clana 7. stav 1. Zakona.

Clan 6.

Ukoliko je u aktivnom podbilansu stanja preduzeca vrijednost imovine jednaka iznosu obaveza, tako da preduzece nema kapitala, preduzece priprema program privatizacije putem prodaje imovine i/ili emisije novih dionica. Emisija novih dionica u smislu stava 1. ovog clana moze se vrsiti po osnovu pribavljanja dodatnog kapitala (dokapitalizacije), ili konverzije obaveza u dionicki kapital. Emisija dionica, u smislu stava 2. ovog clana, ne moze se vrsiti po osnovu konverzije u dionicki kapital obaveza prema preduzecima i bankama koje su predmet privatizacije, u skladu sa zakonom, niti prema stranim fizickim i pravnim licima u slucajevima kada je zakonom ograniceno ili iskljuceno njihovo vlasnistvo nad domacim preduzecima.

Clan 7.

Ukoliko preduzece iz clana 4. stav 2. ove uredbe u programu predvidja prodaju vlasnickog uloga u drugom preduzecu, duzno je u programu predloziti nacin prodaje tog uloga.

III SADRZAJ PROGRAMA

Clan 8.

Program obavezno sadrzi:
1) osnovne informacije o preduzecu;
2) informacije o pravnom statusu preduzeca;
3) podatke o strukturi kapitala preduzeca;
4) dokumentacija o vlasnistvu na nekretninama;
5) informacije o vlasnickom ucescu u drugim preduzecima;
6) osnovne podatke o finansijskom poslovanju;
7) podatke o broju i strukturi zaposlenih;
8) ispunjavanje obaveza iz zastite okolisa;
9) prijedlog metoda privatizacije;
10) nacin prodaje i nacin placanja;
11) privremena pravila dionickog drustva i
12) prezime i ime osobe odgovorne za dodatne informacije.

Clan 9.

Osnovne informacije o preduzecu obavezno ukljucuju: naziv preduzeca, sjediste preduzeca, broj jedinstvenog maticnog registra preduzeca, sifru djelatnosti preduzeca prema Standardnoj klasifikaciji djelatnosti, i opis pretezne djelatnosti preduzeca.

Clan 10.

Informacije o pravnom statusu preduzeca obavezno ukljucuju podatke o obliku organizovanja i upisa u sudski registar preduzeca. Ukoliko u vrijeme pripreme programa preduzece nije organizovano u obliku dionickog drustva, odnosno drustva s ogranicenom odgovornoscu, duzno je donijeti odluku o organizovanju u jedan od navedenih oblika. Odredbe cl. 14. i 49. Zakona o preduzecima ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/95 i 8/96), o najmanjem broju osnivaca dionickog drustva, odnosno drustva s ogranicenom odgovornoscu ne primjenjuju se na odluku o transformaciji iz stava 2. ovog clana. Promjena oblika organizovanja na osnovu odluke iz stava 2. ovog clana upisuje se u sudski registar poslije okoncanja postupka privatizacije, na osnovu rjesenja iz clana 38. Zakona. Preduzece koje je organozivano u obliku dionickog drustva, odnosno koje o tome donosi odluku u smislu stava 2. ovog clana, u okviru pripreme programa duzno je donijeti privremena pravila dionickog drustva, kojim se uredjuju prava dionicara, nacin
odluciavanja na skupstini dionicara neposredno ili po ovlastenju, i zastita prava dionicara sa manjinskim ucescem u vlasnistvu. Obavezne elemente privremenih pravila iz stava 5. ovog clana utvrdjuje Agencija.

Clan 11.

Informacije o strukturi kapitala ukljucuju:
1) ukupan iznos kapitala, odnosno osnovne glavnice preduzeca;
2) broj i nominalnu vrijednost postojecih dionica, odnosno udjela;
3) spisak postojecih dionicara, odnosno vlasnika udjela i pojedinacno ucesce u osnovnoj glavnici;
4) iznos drzavnog/drustvenog kapitala i njegovo ucesce u ukupnom kapitalu.
Podaci iz stava 1. tac. 2. i 3. ovog clana utvrdjuju se na osnovu rezultata revizije izvrsene po Uredbi o reviziji prethodno izvrsene vlasnicke transformacije ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 1/98).
Za dionice po osnovu drzavnog/drustvenog kapitala preduzeca iz clana 26. Zakona i vlasnickih uloga preduzeca iz clana 1. Zakona u drugom preduzecu, koje se prodaju u postupku male privatizacije u smislu odredaba cl. 26. do 28. Zakona, preduzece je duzno utvrditi nominalnu vrijednost u konvertibilnim markama (u daljem tekstu: KM), zaokruzenu na stotine, s tim da ne moze biti veca od 1000 KM. Za dionice po osnovu drzavnog/drustvenog kapitala preduzeca iz clana 1. Zakona, koje se prodaju putem javne ponude dionica, broj i nominalna vrijednost utvrdjuje se po okoncanju postupka prodaje.

Clan 12.

Preduzece je duzno u programu navesti podatke o: vlasnistvu na nekretninama, pravu zakupa trecih lica na nekretninama u vlasnistvu preduzeca, pravu zakupa u korist preduzeca na tudjim nekretninama, i broju i ukupnoj povrsini stanova u vlasnistvu preduzeca.

Clan 13.

Preduzece je duzno u programu navesti podatke o ulozima u drugim preduzecima u zemlji i/ili inozemstvu, osnovnim samostalno ili sa drugim domacim i/ili stranim partnerima, nezavisno od obima ucesca u vlasnistvu.

Clan 14.

Program sadrzi slijedece informacije o financijskom poslovanju:
1) ukupan prihod, ukupan rashod, dobit ili gubitak u posljednje dvije godine;
2) obaveze po kreditima, sa iznosima i rokom otplate ukljucujuci neplacene otplate i kamate, i
3) vrijednost investicija u toku.
U slucaju da programom predlaze prodaju stalnih sredstava cija vrijednost ucestvuje sa vise od 60% u ukupnoj vrijednosti imovine u pocetnom bilansu stanja, preduzece je duzno u program ukljuciti i specifikaciju obaveza prema povjeriocima.

Clan 15.

Program sadrzi podatke o ukupnom broju zaposlenih u preduzecu, njihovoj strukturi po kvalifikacijama i stazu osiguranja, broju radno angazovanih i broju radnika koji nisu rasporedjeni i radno angazovani (u statusu "cakanja").

Clan 16.

Preduzece u programu predlaze metod privatizacije, u skladu sa redoslijedom metoda privatizacije utvrdjenim odredbama cl.11. i 19. Zakona.

Clan 17.

Nacin placanja prilikom prodaje imovine i/ili dionica, odnosno udjela u postupku male privatizacije i javne ponude dionica preduzeca u programu utvrdjuje u skladu sa odredbama clana 28. Zakona i pravilima prodaje iz clana 37. Zakona.

Clan 18.

Uz program, preduzece obavezno sacinjava i nadleznoj agenciji dostavlja dokumentacionu osnovu, koju cine:
1) rjesenja o upisu u sudski registar svih promjena od 1989. godine;
2) posljednje obavjestenje o razvrstavanju preduzeca u jedinstvenom maticnom registru;
3) rjesenja o upisu u sudski registar i odluke, odnosnougovori o osnivanju preduzeca u zemlji i inozemstvu,
osnovanih samostalno ili sa drugim domacim ili stranim licima, nezavisno od obima ucesca u vlasnistvu;
4) odluka o promjeni oblika organizovanja i privremena pravila dionickog drustva iz clana 10. ove uredbe;
5) rjesenje o reviziji transformacije vlasnistva izvrsene otkupom internih dionica;
6) spisak dionicara, odnosno vlasnika udjela, sa pojedinac nim ucescem u kapitalu preduzeca;
7) izvodi iz zemljisnih knjiga za nekretnine u vlasnistvu preduzeca;
8) izvodi iz zemljisnih knjiga, odnosno rjesenja o hipotekama upisanim na nekretnine u vlasnistvu preduzeca, sa
podacima i isprava o osnovu i visini duga obzebjedjenog hipotekom;
9) izvodi iz zemljisnih knjiga, odnosno rjesenja o hipotekama upisanim u korist preduzeca na tudje nekretnine,
sa podacima i ispravama o osnovu i visini potrazivanja obezbijedjenog hipotekom;
10) ugovori o zakupu nekretnina i opreme koje je preduzece zakljucilo kao zakupodavac ili zakupoprimac;
11) evidencija stanova u vlasnistvu preduzeca;
12) pregled strukture zaposlenih po kvalifikacijama i stazu osiguranja;
13) bilans stanja i bilans uspjeha za posljednje dvije godine;
14) ugovori o kreditima sa anuitetskim planom otplate i garancije banaka.

IV ODOBRAVANJE PROGRAMA

Clan 19.

Ukoliko je program pripremljen u skladu sa Zakonom i ovom uredbom, nadlezna agencija donosi rjesenje o odobravanju programa i dostavlja ga preduzecu. Rjesenjem iz stava 1. ovog clana nadlezna agencija narocito
utvrdjuje:
1. iznos drzavnog/drustvenog kapitala koji se privatizira;
2. nacin prodaje drzavnog/drustvenog kapitala, u skladu s pravilima iz clana 37. Zakona;
3. nacin placanja.
Rjesenjem iz stava 1. ovog clana, agencija moze utvrditi nacin prodaje i nacin placanja drugaciji od predlozenog u programu privatizacije, pri cemu je duzna navesti razloge za takvu odluku.

Clan 20.

Ukoliko program ne sadrzi sve elemente iz cl. 9. do 17. ove uredbe, ili isprave iz clana 18. ove uredbe, nadlezna agencija ce rjesenjem naloziti preduzecu ispravku ili dopunu programa. Preduzece je duzno dostaviti nadleznoj agenciji program dopunjen u skladu s rjesenjem iz stava 1. ovog clana, u roku od 15 dana od dana prijema rjesenja. Ukoliko preduzece ne dostavi nadleznoj agenciji program dopunjen u skladu sa stavom 2. ovog clana, nadlezna agencija ce donijeti rjesenje o odbijanju programa i o tome izvijestiti
nadlezno ministarstvo.

Clan 21.

Ukoliko ocijeni da predlozeni program ne obezbjedjuje postizanje najpovoljnijih ukupnih efekata privatizacije preduzeca, nadlezna agencija ce odbiti program rjesenjem, u kome je duzna navesti razloge odbijanja i o tome izvijestiti nadlezno ministarstvo. U slucaju iz clana 20. stav 3. i stava 1. ovog clana, nadlezna agencija duzna je donijeti odluku o nacinu privatizacije preduzeca, u skladu s clanom 10. Zakona.

V KAZNENE ODREDBE

Clan 22.

Novcanom kaznom u iznosu od 1.000 do 10.000 KM kaznit ce se za privredni prijestup preduzece ako:
1) nadleznoj agenciji za privatizaciju ne dostavi program uroku iz clana 7. Zakona;
2) ne postupi po rjesenju nadlezne agencije iz clana 21. stav
2. ove uredbe.
Za privredni prijestup iz stava 1. ovog clana kaznit ce se i odgovorna osoba u preduzecu novcanom kaznom u iznosu od 500 do 2.000 KM.

Clan 23.

Do pustanja u opticaj konvertibilne marke (KM), novcane kazne propisane ovom uredbom mogu se placati u DEM ili protuvrijednosti valuta koje se koriste u platnom prometu Federacije, po srednjem kursu koji utvrdjuju i objavljuju nadlezne finansijske institucije, na dan placanja.

VI PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clan 24.

Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH ce donijeti uputstvo kojim ce utvrditi obavezne elemente privremenih pravila iz clana 10. stav 6. ove uredbe u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Clan 25.

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 52/98
19. februara 1998. godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.