Na temelju clanka 75. alineja 2. Zakona o unutarnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 1/96), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Donosi

UREDBU O NAORUZANJU I OPREMI FEDERALNE POLICIJE I DRUGIH DJELATNIKA FEDERALNOG
MINISTARSTVA UNUTRASNJIH POSLOVAFEDERALNOG MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

Clanak 1.

Ovom uredbom propisuju se vrste naoruzanja, opreme i sredstava kao i uvjeti za njihovu uporabu pri vrsenju poslova i zadaca iz nadleznosti Federalne policije i drugih djelatnika Federalnog ministarstva unutrasnjih poslova Federalnog ministarstvo unutarnjih poslova (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo).

Clanak 2.

Djelatnici policije i drugi djelatnici naoruzani su oruzjem, orudjem, kemijskim oruzjem i sredstvima, a opremljeni su osobnom, kolektivnom i posebnom opremom i sredstvima. Postrojbe policije, Antiteroristicka postrojba i Postrojba za osiguranje osoba i zgrada mogu biti opremljeni zrakoplovima, helikopterima, oklopnomehanizovanim sredstvima i drugim vozilima specijalne namjene sa odgovarajucim naoruzanjem, sredstvima i opremom, o cemu odlucuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada Federacije).

Clanak 3.

Oruzje ukljucuje bilo koje smrtonosno oruzje, predmet ili sustav iz kojeg se moze ispaliti hitac, zrno, eksploziv, granata, bomba, raketa ili drugi projektil, kao i drugi sastavni dijelovi ili oprema za oruzje ili sustav naoruznja i sve vrste streljiva, predvidjene ovom uredbom.

Clanak 4.

Vrste oruzja su: samokresi, automatski samokres, revolveri, strojnice (poluautomatske, automatske i snajperske), automati i teske strojnice. Vrste orudja su: puskostrojnice, rucni bacaci, minobacaci, bestrzajni protivoklopni topovi, laki protivzrakoplovni topovi i protivzrakoplovne strojnice i streljivo za ta orudja. Vrste kemijskog oruzja su: plinske puske i plinski samokresi, a vrste kemijskih sredstava su plinski lanseri, rasprsivaci, bombe,
razne vrste sprejova i streljivo (kemijska punjenja) za koje je izdat atest ovlastene ustanove ili poduzeca.
Minskoeksplozivna sredstva i streljivo su: rucne bombe, tromblonske mine i streljivo za oruzje i orudje iz clanka 4. st. 1, 2. i 3.
Osobna, kolektivna i posebna oprema i sredstva obuhvataju:
opremu i sredstva za odrzavanje javnog reda i mira; opremu i sredstva za kontroliranje i reguliranje prometa na putovima;
opremu i sredstva za kontrolu prelaska drzavne granice; opremu i sredstva za izvrsavanje zadaca javne sigurnosti na moru, plovnim rijekama i jezerima, zraku i zracnim objektima;
opremu i sredstva za osobnu zastitu djelatnika policije;
kriminalistickotehnic ka sredstva i opremu;
sredstva i opremu za protivdiverzionu zastitu;
sustav i sredstva veze; i sredstva i opremu za elektronsko istrazivanje; specijalni tehnicki uredjaji i oprema, te
druga oprema i sredstva potrebna djelatnicima policije u izvrsavanju zadaca u organizacionim postrojbama policije. Antiteroristicka postrojba policije pored naoruzanja sredstava i opreme iz stavka 4. ovog clanka dodatno se obucava i oprema sukladno sa odredbama Zakona o unutarnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine, demokratskim policijskim principima i Smjernicama Komesara medjunarodnih policijskih snaga (IPTF).

Clanak 5.

Za izvrsavanje redovnih sluzbenih poslova, djelatnici policije naoruzani su samokresom i nose palicu, sredstva za vezivanje (lisiceuniverzalne), rezervni okvir streljiva, univerzalni nozic (leterman, gerber i sl.), sredstvo veze, policijsku znacku i iskaznicu za identifikaciju. Federalni ministar unutarnjih poslova (u daljem tekstu: ministar) odredjuje kojim ce oruzjem i orudjem, kemijskim oruzjem i sredstvima, te osobnom i kolektivnom i posebnom opremom i sredstvima iz clanka 4. ove uredbe biti naoruzani i opremljeni djelatnici policije i drugi djelatnici Federalnog ministarstva u izvrsavanju odredjenih zadaca.

Clanak 6.

Vlada Federacije na prijedlog ministra utvrdjuje blize kriterije za opremanje organizacijskih postrojbi Federalnog ministarstva oruzjem, orudjem, sredstvima i opremom iz clanka 4. ove uredbe.

Clanak 7.

Vlada Federacije na prijedlog ministra donosi odluku o nabavci materijalnotehnickih sredstava i opreme iz clanka 2. stavak 2. ove uredbe.

Clanak 8.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja

u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 26/98
8. sijecnja 1998. godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic, v. r.