Na osnovu clana 117. stav 3. Zakona o upravi u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 28/97), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi


UREDBU O UREDU ZA SARADNJU I ZASTUPANJE PRED KOMISIJOM ZA LJUDSKA PRAVA

Clan 1.

Ovom uredbom osniva se Ured za saradnju i zastupanje pred Komisijom za ljudska prava (u daljem tekstu: Ured za saradnju i zastupanje) kao samostalna strucna sluzba Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada); uredjuje djelokrug, osnove unutrasnje organizacije Ureda za saradnju i zastupanje; polozaj, ovlascenja i odgovornosti funkcionera koji rukovodi Uredom za saradnju i zastupanje.

Clan 2.

Ured za saradnju i zastupanje pruza sve relevantne informacije Komisiji za ljudska prava, osnovanoj Aneksom 6. Opceg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (u daljem tekstu: Aneks 6) i sa njom u potpunosti saradjuje; vrsi poslove zastupanja Federacije Bosne i Hercegovine pred Domom za ljudska prava (u daljem tekstu: Dom) i Ombudsmanom za ljudska prava za Bosnu i Hercegovinu (u daljem tekstu: Ombudsman) kao dijelovima Komisije za ljudska prava; stara se o provodjenju odluka Doma za ljudska prava i preporuka Ombudsmana koje se odnose na Federaciju Bosne i Hercegovine, te vrsi i druge poslove u cilju realizacije Aneksa 6 od strane Federacije Bosne i Hercegovine kao Strane ugovornice Aneksa 6. Poslove iz stava 1. ovog clana Ured za saradnju i zastupanje vrsi u skladu sa Pravilima procedure pred Domom i Pravilima procedure pred Ombudsmanom. U ostvarivanju svoje funkcije Ured za saradnju i zastupanje ostvaruje saradnju sa slicnim institucijama Republike Srpske i drzave Bosne i Hercegovine.

Clan 3.

Ured za saradnju i zastupanje u vrsenju svoje funkcije ostvaruje saradnju sa organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, gradova i opcina, preduzecima (drustvima) i drugim pravnim osobama na zakonom propisani nacin.

Clan 4.

Radom Ureda za saradnju i zastupanje rukovodi sekretar. Sekretar za svoj rad i rad Ureda za saradnju i zastupanje odgovara Vladi. Sekretar Ureda za saradnju i zastupanje neposredno ostvaruje saradnju i zastupa Federaciju Bosne i Hercegovine pred Komisijom za ljudska prava. Izuzetno, u slucaju da sekretar Ureda za saradnju i zastupanje zbog profesionalnih obaveza ili privatnih okolnosti nije u mogucnosti obavljati svoju funkciju iz stava 3. ovog clana, sekretar moze ovlastiti nekog od pumocnika ili savjetnika da privremeno obavlja tu funkciju.

Clan 5.

Sekretar Ureda za saradnju i zastupanje moze imati pomocnike i savjetnike.

Clan 6.

Sekretara Ureda za saradnju i zastupanje imenuje i razrjesava Vlada, na usaglasen prijedlog premijera i zamjenika premijera. Pomocnike sekretara postavlja Vlada, na prijedlog sekretara.

Clan 7.

Pravilnik o unutrasnjoj organizaciji Ureda za saradnju i zastupanje donijet ce se u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Clan 8.

Danom imenovanja sekretara Ureda za saradnju i zastupanje prestaje da vazi Zakljucak Vlade V broj 119/98 od 2. juna 1998. godine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 25/98).

Clan 9.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 308/98
10. decembra 1998. godine
Sarajevo


Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.