Na temelju clanka 19. stavak 1. Zakona o Vladi FederacijeBosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br.1/94 i 8/95), na prijedlog federalnog ministra pravde, VladaFederacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O UPISU U ZEMLJISNIM KNJIGAMA NEKRETNINA KAO DIJELOVA IMOVINE PODUZECA U POSTUPKU PRIVATIZACIJE PODUZECA

Clanak 1.

Radi omogucavanja primjene odredaba cl. 11. i 26. Zakona o privatizaciji poduzeca ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 27/97), a do donosenja zakona o zemljisnim knjigama, ovom uredbom uredjuje se upis prava vlasnistva u zemljisnim knjigama nekretnina kao dijelova imovine poduzeca u postupku privatizacije poduzeca.

Clanak 2.

Pravo vlasnistva na nekretninama iz clanka 1. ove uredbe, na temelju ugovora zakljucenog u postupku privatizacije poduzeca, kupac stjece upisom u zemljisne knjige. Ukoliko je kupac ugovorio obrocnu otplatu cijene nekretnina iz clanka 1. ove uredbe, pravo upisa vlasnistva u zemljisne knjige stjece danom otplate prvog obroka, s tim sto nekretninu ne moze prodati i njome raspolagati pravnim poslom medju zivim do dana otplate posljednjeg obroka.

Clanak 3.

Ako nekretnina iz clanka 1. ove uredbe nije upisana u zemljis ne knjige, pravo vlasnistva na toj nekretnini stjece se polaganjem ugovora u zemljisnoknjiznoj sluzbi suda na cijem se podrucju nekretnina nalazi (u daljnjem tekstu: sud) i upisom u knjigu polozenih ugovora koju osniva sud.

Clanak 4.

Sud ce obrazovati i voditi knjigu polozenih ugovora zakljucenih u postupku privatizacije poduzeca shodno propisu koji ce se donijeti na temelju clanka 27. stavak 4. Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 27/97 i 11/98).

Clanak 5.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana njenog objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 290/98
17. studenog 1998. godine
Sarajevo


Premijer
Edhem Bicakcic, v. r.